Arıklı : "24'ü bulun gelin!"

Yayın Tarihi: 28/08/18 07:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Arıklı : "24'ü bulun gelin!"

  • Arıklı: " Şu an hükümet iyi gitmiyor. Ekonomik krizi doğru yönetemiyorlar. Ankara da henüz randevu vermedi, vermiyor. Bu şekilde daha ne kadar götürebilirler doğrusu bilemiyorum, ama işleri zor. YDP olarak biz bu hükümetin iktidarda kalmasını ve mali protokolü uygulamasını istiyoruz. Açıkça söylemem gerekir ki, UBP ile bazı temaslar oldu ancak kurultay sürecinde bu durumu pek sağlıklı bulmuyorum. Yine de YDP her zaman elini taşın altına koymaya hazırdır. Olası bir hükümete gerek içte gerekse dışta destek vermeye hazırız. Net olarak söylüyorum; 24 vekil sayısını bulsunlar gelsinler, bizim illa ki hükümete girmemiz gerekmiyor, dışardan da destek verebiliriz".

CTP'de iç çekişme her geçen gün büyürken hükümetin de kendi içinde yaşadığı sorunlar, sorunların yanı sıra ekonomik kriz karşısında yaşadıkları travma, hükümeti bozulma noktasına doğru götürüyor. Öte yandan güvenilir kaynaklardan edindiğim bilgilere göre, Ankara hükümetinin, Erhürman Hükümetine randevu vermemesi Hükümet üzerindeki baskıyı ve gerginliği de artırıyor. Söz konusu dörtlü koalisyonun kurulmasında Ankara'ya bağlı bazı kesimlerin aracı olması bu hükümete Ankara'nın tam destek vereceği imajını yaratmıştı bize. Ancak Ankara'dan beklenen randevunun halen verilmemiş olması son derece düşündürücü. Her ne kadar Türkiye'nin boğuştuğu ABD baskısı gündemdeki yerini korusa dahi Türkiye'nin son 15 gün içerisinde arkasına ciddi bir destek aldığını hepimiz görüyoruz.

Özellikle Fransa ve Almanya gibi Avrupa Birliği'nin aile reisi olan iki önemli ekonomik gücünün Türkiye ile birlikte hareket etme kararı alması ve Amerika'nın İran'la ilgili Türkiye'ye rest çekmesine karşın, İran konusunda ve diğer ekonomik konularda Türkiye ile hareket edecek olmaları Türkiye'nin elini hayli güçlendirmiş durumda.

Türkiye'de her ne kadar bir krizden bahsediyor olsak da Erdoğan Hükümetinin bu krizi şu an kontrol altına aldığını net bir şekilde ifade edebiliriz. Hani bir süre önce, ki yaklaşık üç hafta oluyor Türkiye'de yaşanan ekonomik krizden ötürü Erhürman hükümetine randevunun geciktiğini kaleme almıştık, artık bu mazeret orta yerden kalktı.

Öyle tahmin ediyorum ki Türkiye ne kadar yoğun bir gündem yaşıyor olursa olsun, Ankara Hükümetinin KKTC'ye ayıracak birkaç saati her zaman vardır.

Belli oldu ki Ankara hükümeti, Erhürman Hükümetine karşı tepkili ve mesafeli. Ortada her ne kadar açık bir dille zikredilmese de ciddi sıkıntılar var.

Kısa bir süre sonra elektrik zammının yeniden yapılacağı yüksek sesle konuşulurken, mevcut ekonomik pazar yapısı da halen rahatlatılamamışken iş döndü dolaştı hükümetin ömrünün ne kadar uzun olacağını konuşmaya.

Hükümeti ayakta tutan Denktaş!

İşler yeniden sağ kanatta UBP-DP-YDP hükümetinin kurulma ihtimaline döndü. Bu konuyu kaleme almadan ifade etmemiz gereken önemli bir nokta var ki, şu an hükümetin devamını sağlayan tek isim Serdar Denktaş. Hükümet kurulalı kısa bir süre olmasına karşın, kurulduğu günden beri sürekli sorun ve kriz yaşıyor. Her ne kadar bazı kabine üyeleri reddetse dahi zaman zaman ortaklar arasında sert kavgaların yaşandığı bir gerçek. Hükümetin zaman zaman bozulma noktasına geldiğini ancak Serdar Denktaş'ın üstün gayretleri ile hükümetin bir arada tutulduğunu ortaya koymak lazım.

Denktaş'ın YDP'nin olacağı bir koalisyonun içinde yer alması öyle sandığınız kadar kolay bir durum değil. Zaten bundan dolayı UBP-DP-YDP koalisyonunun oluşması zor bir durum.

Baktığınız zaman Demokrat Parti son derece iki önemli bakanlığı bünyesinde bulunduruyor. Maliye ve Turizm Bakanlıkları her hükümet ortağının sahip olmak isteyeceği iki bakanlık ve bu iki önemli makam DP'nin elinde. Olası yeni bir hükümette Demokrat Parti en fazla bir bakanlık daha alabilecek. Hem gelecek açısından hem de menfaatler bakımından en azından şimdilik DP'nin hesabına bu durum uymuyor.

UBP'nin kurultayından önce zor

Bir diğer önemli nokta ise gerek Demokrat Parti'nin gerekse YDP'nin UBP kurultayından önce UBP ile bir koalisyon kurma istekleri son derece az. Bundan şiddetle kaçındıklarını çok iyi biliyorum. Olası yeni bir hükümetin UBP'ye kurultay malzemesi olarak kullanılmasını her iki parti de istemiyor.

Arıklı: "24'ü bulun gelin!"

Bu konuyu netleştirmek için YDP Genel Başkanı Prof.Dr. Erhan Arıklı'yı dün aradım ve telefonda kısa bir sohbet yaptım. Söylediklerini aynen aktarıyorum.

Arıklı: " Şu an hükümet iyi gitmiyor. Ekonomik krizi doğru yönetemiyorlar. Ankara da henüz randevu vermedi, vermiyor. Bu şekilde daha ne kadar götürebilirler doğrusu bilemiyorum ama işleri zor. YDP olarak biz bu hükümetin iktidarda kalmasını ve mali protokolü uygulamasını istiyoruz. Aman hükümete girelim hükümet olalım gibi bir derdimiz ve bir isteğimiz yok. Ancak öyle görülüyor ki hükümet bozulursa yeni hükümet arayışlarının içinde yer alacağız ya da yer almak durumunda kalacağız. Açıkça söylemem gerekir ki, UBP ile bazı temaslar oldu ancak kurultay sürecinde bur durumu pek sağlıklı bulmuyorum. Yine de YDP her zaman elini taşın altına koymaya hazırdır. Olası bir hükümete gerek içte gerekse dışta destek vermeye hazırız. Net olarak söylüyorum; 24 vekil sayısını bulsunlar gelsinler, biz ille ki hükümete girmemiz gerekmiyor dışardan da destek verebiliriz. Olası bir gelişmeyi parti organlarımızda oturup değerlendireceğiz. Ancak asıl sorunlardan bir tanesi de böyle bir hükümet modeline Demokrat Parti'nin hazır olmamasıdır. Bu hükümetin şu an devamından yana bir tutumuDP'nin. Hal böyle olunca da yeni hükümet nasıl olacak o da ayrı bir konu. Bekleyip göreceğiz. Ama tekrar etmede fayda görüyorum, olası yeni bir hükümete YDP dışardan destek vermeye hazırdır".

Erhan başkanın değerlendirmeleri böyleydi. Olayın neresinden bakarsak bakalım UBP-DP-YDP hükümetinin kurulması halen bana çok zormuş gibi geliyor. Her ne kadar bazı çevreler bunu arzuluyor olsa dahi Demokrat Parti'nin UBP'ye karşın bir güvensizliği, YDP'ye karşın ise ciddi bir hazımsızlığı var.

Ancak gelin görün ki şu an ki hükümet yapısıyla, ayni ekonomik krize karşın radikal kararlar alma noktasında zayıf, Ankara ile ilişkileri son derece soğuk ve içten çökertilmeye çalışan parti yapısıyla bu hükümetin ömrünün sanıldığı gibi uzun sürmeyeceğini söylemek lazım.

Demiyorum ki birkaç aya bu hükümet yıkılacak, ama yine söz dönüp dolaşıp 2019 yılının ilk yarısında havlu atabileceklerini ve ciddi bir çözülme yaşayacaklarını iddia edebiliriz.

Kapıda yeni zamların beklediğini ve kur dalgasının halen durmadığını düşünürsek, Ankara ile ekonomik işbirliğinin rahatlamadığını da göz önünde tutarsak hem ülkeyi hem hükümeti çok ama çok zor günler bekliyor.

****************

Günün Sözü

Asla aşk acısı çeken birine aşık olmayın. O kişi yaralıdır ve yara bandı olarak sizi kullanır.

Pablo Neruda

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları