Ek mesai yerine istihdam yarat

Yayın Tarihi: 30/08/18 07:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Ek mesai yerine istihdam yarat

  • Zaten neyi ödemeye parası oldu ki bu hükümetin? Bütçe açığı her geçen artıyor.Anlayacağınız "para yok" ve bir süreliğine de olmayacak. Herşey yolunda gitse de 20 Eylül'den sonra tekrar havalimanı ve gümrüklerde sorunlar başlayacak.

  • Başbakan gümrükçülere bir söz, bir taahhüt verse de bu eylem kalksa diyeceğim ama bu ülke de geçmişte başbakanın söz verip de tutamadığı çok olaylara şahit olduk. Bu nedenle gümrükçüler buna itibar eder mi o da ayrı konu.

  • Şahsen ben bir çalışana ek mesai ödenmesine karşıyım. Çünkü ek mesai birçok devlet dairesinde var ve bireysel menfaate göre kötü amaçlı kullanılabiliyor. Hükümet ek mesai ödemek yerine ihtiyaç olan tüm bölümlere istihdam yaratsın ve hem işsizliği azaltsın hem de herşey yoluna girsin. Çünkü verilen ek mesailer çoğu zaman amacına hizmet etmeyebiliyor.

Hatırlıyorum da,eskiden verilen kavgalar daha çok ideoloji üzerindenmiş gibiydi geliyor bana. Ancak gelin görün ki şimdilerde tüm kavgalar artık ekonomik ve bireysel menfaatlere dayanıyor. Türkiye dolar ve Euro ile yaşamını şekillendirirken, bizler bu ülkede sterlin ve Euro ile yaşamaya çalışıyoruz. Ev alacaksan sterlinle alıyorsun; çünkü tüm inşaat malzemeleri İngiltere'den geliyor ya ondan. Hade arabaları anlıyorum; Avrupa'dan gelenler Euro, Japonya, Kore gibi ülkelerden gelenler ise Dolarla getiriliyor. Peki ya şu evleri ne yapacağız?

Gelin görün ki yabancı para artık Türkiye'yi sevmiyor, güvenli olarak görmüyor. Hep yazdım yine yazayım yeri gelmişken. Kelime anlamıyla bahtı kara bir memleketiz biz, kelime anlamıyla bahtı kara.

Eğer bu ülkede çözüm olsaydı gözlerimiz döviz kurlarının kaç olduğuna bakmayacaktı; Türkiye'nin nezlesinden biz zatürre oluruz diye endişe etmeyecektik. Siyasetin ve üretimin kalitesi yükselecekti. Bu iki kurum birbiriyle son derece bağlantılıdır, buna bir ara değiniriz.

Peki ne var şimdi elimizde? Gelin bir bakalım. Yaklaşık 1,5 yılda ülkeyi seçimden seçime sürükleyen bir ton siyasetçiyle çalışma mekanizmaları demokratik anlayıştan uzak partiler var; ürettiğini satamadığı için batan üreticiler, borçlarını ödeyemediği için hapis yatmış ve yatacak vatandaşlar. Hade yurttaş deyim, sosyalist bir hükümet var ne olmasa. Uyuşturucu kullanımı arttı, intihar ve de cinayetler arttı. Dahası tecavüzlerde arttı bu memlekette.

Ne karamsar tablo değil mi? Karamsar usta karamsar, bu anlattıklarımdan ibaret KKTC. Bu kadar net. Gençlerin neredeyse hepsi kaçmak istiyor bu ülkeden, birçoğu nereye gideceğini bilmeden.

Aile kurumu dediğimiz yapı çöktü. Aldatmalar aldı başını gitti. Boşanan çiftler, ortada kalan çocuklar ve tüm bunlara yetişemeyen bir Sosyal Güvenlik bakanlığı. Yetişemez de bütçesi yok ki.

Şimdi ben yazının başlığını bahtı kara diye atsam "ey yahu sen da amma negatifsin ha" diyenler çıkacak illaki.

Yalan mı?

Yalnızca elektrik değil devletin çeşitli kademelerinde de zamlar olmaya devam edecek. Asgari ücretin hali belli. Kolay kolay artmaz. Artacak olsa da 30 lira 50 lira artar. O kadar.

Yapın kardeşim elektriği de zamlayın. Sterlin almış başını gitmiş, ne olmasa KIB-TEK batacak, bu zamlarla vatandaş elektrik borcu ödeyemez ki.

Bizim memleketin derdi bitmez Allah bitirmesin. Bu duayı da her defasında kim yapıyorsa duası Allah katında her halde çok makbul ki iyi tutuyor. Demokrat Parti Eski Lefkoşa Milletvekili Dr Mustafa Arabacıoğlu'nu günlerden bir gün konuk aldığımı hatırlıyorum. Çeşitli sektörlerde mesailerin ödenmemesi bizim memlekette her zaman devam eden bir sorundur. O zamanlarda varmış ki Arabacıoğlu bir hesap kitap yaptı ve önüme serdi. Ek mesai ödeneceği yere istihdam yapılsa hem işsizliği azaltmış oluyorsunuz hem de çoğu zaman adaletsizce dağıtılan ve her alanın hak ederek aldığına şüphe ile bakılan ek mesai meselesini ortadan kaldırmış olacaksınız. Bunu anlatmıştı Arabacıoğlu bana.

Malum Ercan havalimanındaki gümrük çalışanlarının mesailerindeki sıkıntılar, hava kontrollerinin ek mesai sıkıntıları nedeniyle mesaileri bitince iş bırakıyorlar. Haklılar mı peki? Evet haklılar. Adamlar almadığı mesai ödeneği için neden çalışsınlar ki. Herkesin kendine ait bir sosyal hayatı var. Ek mesai aldıkları için bu çalışanlar aileleri ile birlikte olmaktan feragat ediyorlar.

Tabii işin bir de başka boyutu var. Eski çalışanlar kendileri için % 45 yeni işe girenler için yasaya bağlı olarak % 30 ödenek istiyorlar. Hükümetin önerisi ise herkes % 30 alsın.

Asıl tartışma buradan çıktı.

Ek mesai yerine istihdam yarat

Bir kere hükümet kabahatli. Önce oradan başlayalım. Kardeşim ya ödeyeceksin adamların ek çalışma saatlerini, emek hırsızlığı yapmayacaksın ya da istihdam yapacaksın fazladan ve bu ek mesai işine son vereceksin. Şahsen ben bir çalışana ek mesai ödenmesine karşıyım. Çünkü ek mesai birçok devlet dairesinde var ve bireysel menfaate göre kötü amaçlı kullanılabiliyor. Hükümet ek mesai ödemek yerine ihtiyaç olan tüm bölümlere istihdam yaratsın ve hem işsizliği azaltsın hem de herşey yoluna girsin. Çünkü verilen ek mesailer çoğu zamanda amacına hizmet etmeyebiliyor.

Hep sorma gir hanı olduk

KKTC'de mal girişi olsun, yolcu girişi olsun tek güvenli olan yer bir tek Ercan havalimanıdır. Onun dışında kara sınır kapılarından kimlerin girip çıktığına ve yakalandığına kaç kez şahit olduk ya da deniz limanlarının suistimale ne kadar açık olduğunu ve bu limanlarda ciddi suistimaller yapıldığına kaç kez şahit olduk. Dedikodunun bini bir para bu saydığım yerler için. Bir tek Ercan havalimanı güvenli sınır kapısı olarak duruyor. Zaten Ercan havalimanında da ciddi anlamda polis sıkıntısı var.

Ercan'da polis de yetersiz

Ercan havalimanındaki muhaceret polisinden tutun da görevli polislere kadar personelin yetersiz olduğunu sürekli duyarız. Tabii polis teşkilatının fazladan polisi var da oraya görevlendirmiyor diye bir şey yok, hükümetin ciddi anlamda polis istihdamı yapması gerekiyor. Birçok merkez karakolunda da hizmetler lütfen diye dönüyor.

Usta ya Devlet olacağız ve bunun gerekliliklerini yerine getireceğiz, ya da oynamayacağız bu oyunu.

Para yok

Zaten neyi ödemeye parası oldu ki bu hükümetin? Bütçe açığı her geçen gün artıyor.

Anlayacağınız "para yok" ve bir süreliğine de olmayacak. Herşey yolunda gitse de 20 Eylül'den sonra tekrar havalimanı ve gümrüklerde sorunlar başlayacak.

Başbakan gümrükçülere bir söz, bir taahhüt verse de bu eylem kalksa diyeceğim ama bu ülke de geçmişte başbakanın söz verip de tutamadığı çok olaylara şahit olduk. Bu nedenle gümrükçüler buna itibar eder mi o da ayrı konu.

Anlıyor musunuz ne kadar aciz durumlara düşüyoruz. Hem mali açıdan hem de ülkedeki sınır güvenliğini ekonomik anlamdaki güvenilirliğini sağlama açısından.

Kim neden bizi ciddiye alsın ki?

Ne kadar acı, yapamıyoruz biz bu işi gerçekten yönetemiyoruz. Dört tane partiden oluşan bir koalisyonkoca bir hükümet ama iktidarı yok işte!

****************

GÜNÜN SÖZÜ

"Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz."

Grange

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.