Haber alma özgürlüğü tehlikede

Yayın Tarihi: 30/08/18 07:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Haber alma özgürlüğü tehlikede

Zaman zaman içeriklerini, duruşlarını eleştirdiklerimiz de olsa, gazeteler toplumun vazgeçilmezleridirler. Bir yandan anayasal hakla korunmakta olan haber alma özgürlüğünün diğer yandan ihtiyacın bir gerçekliği olan gazeteler zor durumda.

Şimdi "zor durumda olmayan sektör mü var?" diye sormanız mümkün. Haklısınız ama iki istisna hariç. Gazetelerden asla bir sektör olarak bahsedemeyiz. Bu işi bir sektör olarak görenler olduğu ve bu hakaret gibi sözcüğü hak ettiğini bildiğimiz gazeteler de var. Ancak ne var ki, gazete bir toplum tarihidir.

Şimdilerde yayın durdurma, sayfa azaltma, renkli sayfaları kaldırma, fiyat artırma gibi bir çok düşünce içindeler. Nedeni çok açık. Gazete üretimi içerik hariç tamamen dövizle sağlanıyor. Kağıt, kalıp, mürekkep vb.

Bu da son zamanlarda dayanılmaz bir maliyet artışı yaşadı.

Gazeteleri zor durumda olması, birkaç ölümcül tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Bu da ikinci istisna. Batan gazetelerin yerini, sermaye gazetelerinin alması, yabancı yatırımcının alması söz konusu ki bu sadece ticari düşünülemeyecek bir hassasiyet. Gazetelerin satılması ya da sermaye gruplarına geçmesi, sadece ticaret değil. Toplumsal düşünme hacmimizin ve kanaat oluşumlarımızın da sermayeye ya da yabancıya geçmesi demek.

Peki her iş devletin mi boununda korunacak? Bu da doğru değil elbette. Ama gazeteler diğer zorda olan sektörlerden değil. Benzerleri de değil.

Bizlerin hakları ile ilgili bir yapının parçaları. Aslında geleneksel gazetecilik bizlerin ve bizlerin mücadelesinin ta kendileridir.

Bir yandan dedikodu ve yalanın kol gezdiği sosyal medya, diğer yandan hasız rekabetle akşamdan sabaha kurulan kimi internet gazeteleri nedeniyle de ayrıca sıkıntı yaşayan gazeteleri, günlük alarak desteklemek, kendi haklarımızı desteklemektir.

Toplumsal ölçekte yayından çekilecek ya da satılacak ya da zayıflayacak gazetelerin her biri, anayasal haklarımızdan vazgeçişimiz, demokrasiden uzaklaşmamız demektir.

Geleneksel gazeteler bu denli önemlidir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları