III. KENTFOR Toplantı Notları

Yayın Tarihi: 11/09/18 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Kentlerde köylüler yaşamaya başlasa... Konu kentli veya köylü olmak değildir… Dahası günümüz koşullarında köylü olabilmek çok daha önemlidir… Konu, kentli ve köylünün farklı yaşam biçimleridir… Böyle de olmak zorundadır…

III. KENTFOR Toplantı Notları

KENTFOR toplantısının bu yıl üçüncüsü başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Toplantı, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi, Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ortaklığında 7-9 Eylül 2018 tarihlerinde Karaman'da yapılmıştır. Birbirinden değerli bilim insanlarının yer aldığı toplantının açılış konuşmasını Prof.Dr. Kemal Görmez gerçekleştirmiştir.

Toplantıda, kent politikaları, yerel politikalar, çevre politikaları, kent ve hukuk, yerel ve kentsel hizmet yönetimi, kentsel planlama, sürdürülebilir kalkınma, bölgesel kalkınma, kent ve güvenlik, akıllı kentler, kent ve göç, kent sosyolojisi, vb. konular ele alınıp verimli bilimsel tartışmalar gerçekleştirilmiştir.

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Kemal Görmez, kent kimliği üzerine oldukça etkileyici bir konuşma gerçekleştirdi… Kent kimliği her açıdan önem verilmesi gereken bir konudur. Göçün yaratmış olduğu sorunlardan ortaya çıkan kentsel kimlik sorunu bugün hala birçok kentte kendini göstermektedir. Hocamız bize oldukça önemli şeyler anlattı… Hocamın anlattıklarını elimden geldiği kadar özetlemek isterim…

Göç konusu… Bu durum bizim Adamızda da var olan bir sorundur. Göçün yaratmış olduğu kimlik sorunu… Güneyden, Kuzey'e kırk yıl önce göç eden bir birey… Hala, daha önce yaşamış olduğu kenti kendi kenti gibi hissediyorsa… Şu an yaşadığı kent ile bağı nasıl kurulur? Veya bir kez bile görmediği bir kenti sırf ailesi göç etmeden oralıymış diye… Kendini, görmediği bir kente ait hissediyorsa… Aidiyet duygusu… Kenti sahiplenme duygusu nasıl olur?

Peki ya kentsel kimlik oluşturulabilir mi? Kentlerde köylüler yaşamaya başlasa... Konu kentli veya köylü olmak değildir… Dahası günümüz koşullarında köylü olabilmek çok daha önemlidir… Konu, kentli ve köylünün farklı yaşam biçimleridir… Böyle de olmak zorundadır… Peki köylülerin kentte yaşaması, kentsel kimlik açısından nasıl değerlendirilmelidir?... Patlıcan kurutulur mu hiç kentlerde… Ben köylüyüm, molehiya ayıklar kuruturum, annem de hellim yapar, yoğurt mayalar mesela…kentin tam da göbeğinde… Kentli ne yapar?

Şimdi bir diğer mesele vardır ki… Oldukça popüler bir hal almıştır… Kalkınma konusu… Kalkınmada bir değişim beklentisi vardır… Bu gelişim ve değişim değişik şekillerde kendini göstermektedir… Tarım toplumundan, sanayi toplumuna geçiş, bir gelişim ve değişim olarak görülebilir. Ayrıca, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş süreci de bir gelişim ve değişimin göstergesidir. Tüm bunların toplamı bir kalkınma göstergesi midir?

Şimdi her kafasına esen istediği kente gidemese… Ohhh ne de rahat ederdi kentler… Ama olmuyor… Kentler büyük büyük baskılar altında büyümeye devam ediyor… Sonra da yaşanası kentler kalmıyor…

Dahası, dahası da var toplantı notlarında… Bunları da bir sonraki yazıya saklayalım… Kentlere haksızlık yapmayalım…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Prof. Dr. Deniz İŞÇİOĞLU yazıları