İnsanlığın 7'nci hissi

Yayın Tarihi: 12/09/18 07:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

İnsanlığın 7'nci hissi

İnsanlık, tarihin en büyük sınavını veriyor.

Radyo, TV, internet ve diğer teknoloji platformlardan çok daha hızlı gelişen ve yaygınlaşan mobil hizmetler, nesnelerin iletişimi ve giyilebilen teknolojilerle bugün 6,6 milyarı geçen bağlantı sayısı ve 2 trilyon doları geçen mobil gelirlerle insanlık tarihindeki en büyük değişimin yaşanmasına neden oluyor.

Ne pasal ölçek ne de teknolojik ölçek tek başlarına ilerliyor.

Bu gelişim arkasına sosyolojiyi ve psikolojiyi de takarak, toplumsal ve global ölçekte değişim ve dönüşümler yaşamamıza neden oluyor.

Bu süreç hayatın kendisi olduğundan şimdi bir soru gündeme geliyor?

Teknolojinin toplam gelişimi (ve potansiyel gelişimi) iyi insanların mı elinde?

Personel Computer (PC) dediğimiz aygıtlar artık dinozorlar gibi yok oluşta. Çünkü herşeyin cebimizde olduğu bir ışık çağı yaşıyoruz. Mobil cihazlarımız, telefonlarımız aslında birer cihaz olmaktan öteye geçmiş durumda. İnsanlığın "İnsanlığın 7'nci hissi" oldular. Duygusal ve psikolojik meselelerimizi nasıl ki içimizden ve yanımızdan ayıramıyorsak, artık mobil iletişimin bize kazandırdıklarını (veya görece kaybettirdiklerini) da yanımızdan ayıramıyoruz.

Giyilebilir cihazlar gittikçe yaygınlaşıyor. Nesnelerin interneti ile sadece insanlarla değil artık internete bağlanan tüm cihazlarımızla da iletişime geçebiliyoruz. Hayatı kolaylaştırdı iddia edilen bu ve benzeri yeni yaşam formumuzun ne denli doğruya veya yanlışa ilerlediğini görmek yıllar alacak ve bizim için geç olacak.

Ancak görülen ve bilinen o ki; teknolojik devinime, sosyal ve psikolojik devinimi de eklediğimizde, eğitime bu kavramları katmak gelecekte var kalmamızın tek yolu.

Her çocuk ilk hecesineden itibaren teknoloji okuryazarı olmak üzere yetiştirilmeli.

Hem geri kalmaması hem de tehlikelere karşı kendini koruyabilmesi için.

Bunu planlayan toplumlar ancak toplum olarak kalabilecekler. Gerisi, toplum olarak kalanların teknolojik köleleri olacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları