"Başarı" ile içi dolu "mutluluk"...

Yayın Tarihi: 02/02/19 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

"Başarı" ile içi dolu "mutluluk"...

Genç olmak zordur. ama güzeldir. isteyince başaramayacağın şey yoktur. Sağlık ve umut yan yana oldu mu. Bir de çalışma azmi. Gençsen eğer başaramayacağın şey yoktur. Dünyayı yıkıp da yeniden kurasın gelir.

Bugünlerde genç kavramı da diğer kavramlar gibi pek bir değişken. yaş aralıkları gençlik kavramında farklılık gösteriyor olsa da ruhun genç olması elbette her şeyden önemli. Her daim genç kalmak bir başarı.

Biz, bize emanet edilenleri bir sonraki kuşaklara emanet ederken, hem gururlu hem de biraz üzgün oluruz. Nerde bizim zamanımız diye başlayan cümleler. Şimdiki nesil. Diye devam eder. Kuşaklar arası farklılıklar elbette ki vardır zaten olmaması garip olurdu. Başarılarımız geçer gözümüzün önünden teker teker.

Şimdiki gençler diye başlayan cümleleri çeşit çeşit tamamlarız. Beğenilerimizi, şikayetlerimizi sıralarız. Ama biliriz gelecek onlara emanet. Biz onalar emanetiz. Onlardan büyük başarı hikayeleri bekleriz.

Şimdi bizim toplumun gençleri demeyeceğim. Zira her toplumun gençleri bir dizi zorluktan geçer. Bizden öncekiler de geçmiş. Biz de geçtik. Bizden sonrakiler de. Zorluklar da başarılar gibi türlü türlüdür.

Ben gençken. Yani henüz üniversite çağındayken. Bizim de ülkemiz için, kendi geleceğimiz için hayallerimiz vardı. Gerçekleşti veya gerçekleşmedi. Bugün düne dönüp bakınca herkesin bir başarı ve bir de başarısızlık hikayesi mutlaka vardır. Başarıları kutladık. başaramadıklarımızdan ders çıkardık deyip önümüze baktık.

Bugünün çocukları, yarının gençleri. Veya bugünün gençleri. Bunlar bizim eserimiz. Hepsi. Eserlerimizi ince ince işledik. Biz yaptık. İyi yaptıklarımız ve hatalarımız vardır mutlaka. Ama başarı nedir? Onu bir türlü tanımlayamadık. Toplumsal olarak "başarı" kavramının içini dolduramadık.

Hayatta başarı nedir? Kim başarılıdır mesela. Kolej sınavını kazanan. Üniversite sınavında tam yapan. Ticaretten anlayan. Üreten. Başarı kıstasımız nedir? Hayatta. Yoksa zor koşullarda hayatta kalmayı başarmak da bir başarı mıdır? Mutlu olmayı becerebilmek bir başarı olabilir mi?

Çok para kazanan en başarılı mıdır? Yoksa en başarılı en çok hayat kurtaran mıdır? Her seçim kazanan başarılı. olabilir mi? Başarı bozuk bir aleti tamir edebilmek midir? Un ve sudan ekmek yapabilmek başarı mıdır? Başarı kişisel midir? Yoksa gerçek başarılar aslında toplumsal kazançlar mıdır?

Bireysel başarıların yanında toplumsal başarılarımız ile mutlu olmayı başarabiliyor muyuz? Mesela. İşte başarı hikayeleri ile dolu hayatlarda, mutluluk kavramının önemi bizi esas başarılı kılan. Ne kadar başarılı ve ne kadar mutlu belki de önce ona bakmak gerek.

Başarı anlık mutluluk ile değil için dolu mutluluktur belki de. Başarılı gençler, mutlu gençlerdir. Mutlu toplumlar başarılıdır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Prof. Dr. Deniz İŞÇİOĞLU yazıları