CTP'nin adayı kim?

Yayın Tarihi: 05/02/19 07:30
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Kurucu Cumhurbaşkanı Merhum Denktaş beyin kıymetli eşi Aydın Hanım dün ebediyete uğurlandı. Bir kez daha hepimizin başı sağ olsun. Ömrü boyunca örnek bir hanımefendi olmuş ve Kıbrıs Türk Kadınına ilham kaynağı olmuştur. Yüce Allah'tan rahmet diliyorum kendisine.

Ülkenin hali malum. Ekonomik koşulları son derece zorlu bir dönemden geçiyoruz. Henüz mali protokolün imzalanmamış oluşu ve Mart ayında imzalanacağı ancak bunun dahi kesin olmadığı önemli çevrelerce zikredilirken, umarım bu yıl herkes için iyi geçer temennisinde bulunmaktan öte ve zaman zaman eleştirmekten öteye gidemiyoruz.

Diğer taraftan olası bir UBP-HP hükümetinin sinyalleri her geçen gün güçlenerek artsa da ne olup biteceğini bekleyip görmek lazım.

Mali protokol, ekonomik istikrarsızlık ve hükümet değişimi dışında daha bir yıl zaman olmasına karşın Cumhurbaşkanlığı seçimleri de sürekli gündemi işgal etmeye devam ediyor.

Ortada bir gerçek var ki bu konuda halen partilerin adayları belirsiz. Belki konuşmak için halen erken bir konu ama öyle çok da erken bir konu değil.

En fazla mayıs ayı gibi partilerin adaylarının belirlenmesi lazım ki Mart ayını ben sınır koyuyorum. Yaşanacak bir değişim partilerin adaylarını da beraberinde şekillendirecek.

En çok Cumhurbaşkanı adayı kim olacak diye konuşulan partilerden biri de elbette ki CTP.

Zaman zaman İkinci Cumhurbaşkanı Talat CTP'nin aday belirleme noktasında geç kalınmaması yönünde uyarılar yapsa da bu konu halen CTP içinde tartışılıyor ve pişmiş değil.

CTP içindeki güvenilir kaynaklarımı dün bir yokladım ve bazı duyumlar elde ettim. Bunlar artık şekillenmiş görüşlermiş gibi geldi bana; sırayla gidip bir değerlendirelim.

Talat'ın adaylığı düşünülmüyor

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Cumhurbaşkanı adayı olmayı istediğini hepimiz biliyoruz. Bunun için de zaman zaman sinyaller veriyor ki bu konuyla ilgili olarak yanılmıyorsam iki kez açıklama yaptı.

Güvenilir kaynaklardan elde ettiğim bilgilere göre CTP içindeki ağırlıklı kitle Sayın Talat'ın adaylığına sıcak bakmıyor. Bana aktarılan bilgilere göre Talat'ın adaylığına CTP'nin Girne bölgesinin destek verdiğini ancak parti içinde genel kanının Sn Talat'ın adaylığını desteklemediği gibi farklı görüşlere yöneldiklerini söyledi.

Ya Erhürman ya Nami

Dediğim gibi CTP'nin içinde şu an iki farklı görüş hakim. CTP'de önemli bir kitle, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman'ın temiz kişiliğinden ötürü ve CTP Genel Başkanı olmasından ötürü 2020 yılında gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olması gerektiğini ve aday olması halinde ikinci tura kalacak potansiyele sahip olması ve kazanmasının muhtemel olduğunu savunuyor.

Öte yandan bir başka görüş ise vakti zamanında Talat'ın Parti başkanlığını bırakarak Cumhurbaşkanlığına aday olması ve kazanması sonrasında CTP'nin güç kaybettiğini ve hiçbir şekilde aynı hatanın yapılmaması gerektiğini düşünüyor.

Yani bir başka deyişle CTP Genel Başkanı partinin başında başkan ve başbakan olarak görevine devam etmesinin ve Erhürman'ın yerine yine ılımlı bir potansiyele sahip Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami'nin aday yapılmasının daha doğru olacağı savunuluyor.

Dünün dışında zaman zaman yaptığım araştırmalarda İkinci Cumhurbaşkanı Talat'ın aday yapılmasının çok uzak bir ihtimal olduğunu sıkça duyduğumu ifade etmem lazım.

Hâlbuki ben Sn Talat'ın adaylığını neredeyse garanti olarak görüyordum. Ancak dün konuştuğum CTP'li dostlar bu durumun en son seçenek olacağını anlattılar bana.

Hükümetin başarısı önemli

Tabi burada başka önemli bir faktör de devreye giriyor. Kim ne derse desin ya da hangi sebebi mazeret olarak gösterirse göstersin şu an hükümetin halk nezdinde kesinlikle bir desteği yok. Yani yarın sabah seçim olsa CTP'nin oylarının daha da düşeceğini net bir şekilde ortaya koymak lazım ve kabul etmek lazım. Bu kaygıyı CTP'lilerin kendisi de yaşıyor.

İşte bu noktada Aralık 2019'a kadar bir şekilde Hükümet yükselme ivmesi yakalayamazsa ve Başbakan Erhürman yaptıklarını pazarlayamazsa CTP'nin adayı Nami ya da Erhürman olması halinde bile ikinci tura kalması çok zor görünüyor.

Sağ oylar bölünecek

CTP'nin bu analizinin üstüne her ne kadar erken olsa da yaklaşık olarak % 60 civarında olan sağ oylara da birkaç kelimeyle değinecek olursak; henüz UBP'nin kanıksanmış ya da bir başka deyişle tescillenmiş bir cumhurbaşkanı adayı yok. Bu son derece önemli. Eğer bu aday UBP'li ya da UBP tabanının kabul edeceği bir aday olmaması halinde UBP oylarının bir sol adaya kayabileceğini net olarak ifade edebiliriz. Öte yandan Serdar Denktaş ile Erhan Arıklı'nın ve Kudret Özersay'ın aday olacağını da hesaba katarsak, sağ oylar dörde bölünecektir ve elbette ki seçimi ikinci tur belirleyecektir. Bu konuyu ileride daha geniş bir şekilde irdeleyeceğiz. Ama yeri gelmişken bu küçük tespiti de yapalım dedim.

CTP'nin yıllara göre aldığı oylar

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CTP'nin adaylarının aldığı oylara bir bakacak olursak değişik sonuçlar çıktığını görürüz.

2015'te Sibel Siber Cumhuriyetçi Türk Partisi % 22.53 "kaybetti"

2010'da Mehmet Ali Talat Bağımsız % 42.85 "kaybetti"

2005'de Mehmet Ali Talat Cumhuriyetçi Türk Partisi % 55.60 "kazandı"

2000'de Mehmet Ali Talat Cumhuriyetçi Türk Partisi % 10,3 "kaybetti"

1995'de Özker Özgür Cumhuriyetçi Türk Partisi % 18.96 "kaybetti"

https://tr.wikipedia.org/wiki/1995_Kuzey_K%C4%B1br%C4%B1s_T%C3%BCrk_Cumhuriyeti_cumhurba%C5%9Fkanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1_se%C3%A7imi

Son beş seçimin sonuçlarını paylaştım sizlerle 2005'deki sonuç hariç CTP'nin oylarının farklılık gösterdiğini ve seçmenin mevcut konjonktüre göre oy verdiğini görüyoruz burada.

Yalnız önemli bir dipnot vermek gerekirse Talat 2010 yılında seçime giderken dönemin Soyer Hükümeti son derece kötü günler yaşıyordu ve bunun bir nebze faturasından Talat etkilenmiş olabilir. Ancak 2015'de Sibel Siber seçime giderken Yorgancıoğlu hükümeti iktidardaydı ve son derece de iyi bir hükümet dönemi yaşıyordu CTP ancak bunun Sibel hanıma bir faydası olmamıştı anlaşılan. Öyle tahmin ediyorum ki Sibel Hanım parti içi kesmeler nedeniyle düşük oy almıştı, eğer bunun aksini düşünecek olursak CTP'nin taban oyu % 22'den de azdır diyebiliriz.

Sn Talat 2010 yılında CTP'nin adayı değildi, seçimlere bağımsız katılmıştı. Aldığı oydan bir ortalama almak yerine CTP'nin 2010 yılı dışındaki son dört seçimdeki aldığı oyun ortalamasına bakacak olursak bunun CTP'nin olası bir Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde % 26,8 taban oyu olduğunu görürüz. Ama ben sırf CTP'li dostlar laf etmesin diye son beş seçimin de oy ortalamasını hesapladım; bu da % 30 yapıyor. Kaldı ki şu an için CTP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde popüler bir adayı olmadığı gibi Hükümetin de dezavantajı çok yüksek.

******************

GÜNÜN SÖZÜ

"Eğer bu adam kadınları yazdığı kadar iyi tanısaydı onunla çok mutlu olurduk."

Tolstoy'un karısı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.