Atalay'a tepki çok... Hangisini yazalım...

Yayın Tarihi: 11/02/19 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Sanırım ülkenin en çok eleştirilen kişilerinden biri de Diyanet İşleri Başkanı Talip Atalay'dır. Talip hocayla ilgili bir gazeteci olarak bana uzun süredir o kadar birçok şikâyet geliyor ki şaşar kalırsınız. Ekonomik sıkıntılardır, Kıbrıs sorunudur derken bana gelen şikâyetleri hep görmezden geldim. Bir başka deyişle söyleyecek olursak önemsemedim dersem daha doğru olur. Zira elektriğe yapılan ve yapılacak olan zamlar, akaryakıtta daha fazla yapılması gereken indirimler ve Kıbrıs'ta ha şimdi çözüm oldu ha birazdan çözüm olacak konuları daha fazla gündem teşkil ettiği için haliyle dikkatimiz hep oralara yoğunlaştı.

Ancak Din İşleri Bakanı Atalay ile ilgili tepkiler eminim ki yalnız bana değil birçok meslektaşıma gitmiştir bugüne değin.

Artık yazmak farz oldu; umarım Talip hoca bu şikâyetleri dikkate alır.

Şu bayrak meselesi

Bir süre önce Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da bu konuda ciddi şekilde eleştirildi. Cumhurbaşkanının yabancı misyonları kabulünde KKTC ve TC Bayraklarını kaldırılması sert bir dille eleştirildi ancak Cumhurbaşkanının bu konuda verecek makul cevapları vardı.

Yıllardır bu böyleydi ve bunu yapan bir tek Sn Akıncı değildi. Ancak Din İşleri Başkanı olarak talip hocanın bazı yabancı misyonları makamında kabul ederken Devletin Başı gibi davranmasına gerek yoktu.

Din işleri başkanlığının yapısı, varlığı ve görevleri belli. Uluslararası ilişkiler kurup KKTC Devletini temsil de edebilir ama hangi alanda?

Elbette ki İslam Dininin yayılması ve pozitif algısının güçlenmesi anlamında. Din İşleri Başkanı olarak Atalay'ın bu yönde yapacağı pozitif çalışmaları kim olsa destekler ama o makama gelecek olan yabancı bir misyonu temsil ediyor ve sırf gelsin ve o makamda Din İşleri Başkanını ziyaret etsin diye bayrak kaldırmanın manası var mıydı?

Dileyen gelir dileyen gelmez. Orası sonuçta KKTC'nin Dinle ilgili işlerinin yönetildiği bir makam. Yani Devletin zirvesi değil! Talip hoca bir devlet başkanı gibi davranmamalı eğer öyle davranıyorsa bu yanlış olmuş.

Bayrak milliyetçiliği olsun diye yazmıyorum bunu, alakası dahi yok ama temsiliyetinin varlık nedeniyle bağdaşmıyor bu durum.

Yani daha anlaşılabilsin diye söylüyorum; Din İşleri Başkanı, İslam Dininin hem ülke de hem de dünyada yayılması ve pozitif algısının güçlenmesi için çalışmalar yapabilir ama makam anlamından ve varlık sebebinden biraz kaçmış gibi geliyor bana.

Bu konuda ciddi bir tepki var.

Toplumlar arası diyalog var ama imam yok

Din işleri Başkanlığının yaşadığı bir başka çelişkiyi daha söylemek lazım. Uzunca bir süredir Talip Hoca, dinler arası diyalog adı altında Rum Ortodoks kilisesiyle bir takım görüşmeler yapıyor. Bu konuda KKTC'deki İslami çevrelerce öfkeyle karşılanıyor. Siz istediğiniz kadar bu gerekli ve normal deyin ama bu konuda Hocaya ciddi tepkiler var.

Diyelim ki Talip Hoca'nın Rum Ortodoks Kilisesiyle kurmuş olduğu ilişkiler İslam'a hizmet ediyor ama Kuzey Kıbrıs'taki Camilerin önemli bir bölümünün ciddi imam eksikliğinin olması, bunun giderilmemesi ve birçok camide namaz bile kılınmıyor olunması Dinle arası diyaloğun altını boş bırakmıyor mu ?

Ala siz Güney Kıbrıs'ta İslamın korunması ve yaşatılması için bir dizi çalışmalar yapabilirsiniz ancak KKTC'deki camilerin imamsız, ezansız ve namazsız kalması bir Din işleri Başkanını acaba rahatsız etmiyor mu?

Camiler imamsız ve namazsız!

Geçtiğimiz gün bir yerel gazetemiz de bunu haber yaptı. Yaklaşık olarak 200 camimiz var. Girne'de 12, Lefkoşa'da 11, İskele'de 9, Mağusa'da 9, Güzelyurt'ta 1, Lefke'de 4 olmak üzere ülke genelinde 46 camide imam bulunmuyor. Camilerdeki imam açığı özellikle cenaze namazları için hem kurum hem de vatandaş açısından ciddi sorun oluyor denildi.

Bu durum Hükümetin ayıbıysa yani eğer gerçekten bütçe varsa ve Başbakan Tufan Erhürman bunu onaylamıyorsa çoktan Talip hocanın kazan kaldırması gerekirdi.

Devletteki en büyük dayanağının Cumhurbaşkanı Akıncı da olduğunu biliyoruz, Cumhurbaşkanı, Hükümete baskı yapabilirdi.

Demem o ki İmam konusu önemli. Neticede Müslüman bir ülke de yaşıyoruz ve insanlar cenazelerini kaldıracak İmam bulamıyor. Bu ayıp değildir de nedir?

Keza birçok caminin acil tamirata ihtiyaç duyduğunu da biliyoruz, elektrik borçlarının olduğunu biliyoruz.

İmamlar arasındaki Hocaya karşı duyulan öfkeyi yazmama gerek yok sanırım.

İslamiyet hoş görü dinidir en azın bu alanda olsun Din İşleri ile İmamlar arasında bir iş birliği ve barış olsun.

Bu konuda Talip Hoca'nın daha mücadeleci olmasını beklerdim ama ne yazık ki öyle olmuyor.

Yazının başında da ifade ettiğim gibi Talip Hocayla ilgili şikâyet çok Hoca'nın ivedi olarak görev ve yetkilerini hatırlayıp bu işlere eğilmesi gerekiyor.

*****************

Günün Sözü

Kaybedeceğini bile bile neden mücadele ediyorsun dedi… Öleceğini bile bile yaşadığının unutmuştu o ama bozmadım…

Ödemir Asaf

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.