Ameller ve niyetler*

Yayın Tarihi: 12/02/19 07:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Ameller ve niyetler*

Kalplerimizi bir kalpte birleştirip toplamak gerekir. O kalp, en çok sevilen kul olan, Efendimizin (s.a.v.) kalbidir. İlahi huzurda en çok saygı duyulan kimse odur. O'nu bulmalısın ve kalbini onun kalbinin üzerine bağlamalısın. "Hayır topluluktadır." Bütün yararı kalplerimizin beraber olup, O'nun kalbinde olmasıdır. Çok kalabalık topluluklar vardır. Ama birinin kalbi Allah'ın dostlarından bir tanesinde toplanmıyorsa anlamı yoktur. "Bütün rahmet ve iyilik beraber toplanmalı ve insanların kalbini onun kalbiyle birleştirmededir."

*

Günden güne kıyâmet alâmetleri çoğalıyor, kişinin ne yaptığının farkında olmaması da kıyâmet alâmetlerindendir. Hadislerin başından bir hadîs-i şerif var ki; İslâm onun üzerinde döner durur. O hadîs-i şerif niyetlerimize âit olan hadistir. İnsanlar boş durmaz, oraya buraya yirmi dört saatin içinde çalışır, peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) saadetle bildirmiş olduğu hadîs-i şerif bütün insanlığın döndüğü miğfer gibidir:

"Yapılan bütün işler değer hükmünü niyetten alır, ne niyet ettiyse ona göre bir karşılık alır."

Eğer niyeti hayır ise sonunda hayır bulur, niyeti şer ise şer bulacaktır. Bir kimse buğday ekip diken biçmez. Diken tohumu ekipte buğday beklenmez. Amelin esnâsında niyet bilindiği vakitte hemen karşılığını görürsün. Onun için niyet meselesi çok mühimdir, niyetimizi tahsis etmek ondan daha mühimdir. Nefsine âit olan gayelerin tahakkuku yolundaysa dünyanın kısa ömründen birşeylere tâlip oluyor ve onun arkasında ömrünü geçiriyor. Mûmin; avamların aklını bırakıp hidâyet sahiplerinin yoluna sülük etmek ister. Allah(c.c.) bizi hidâyet buyursun, Cenâb-ı Hakk'ın hidâyetini gözlüyoruz. Ameller niyetlere bağlıdır.

*

Yüreklere huzur olsun diye sizlerle paylaştığım bu satırların üzerine söz yazmak uygun olmaz. Çünkü yukarıdaki bölüm, Şeyh Nazım Kıbrısi Hazretleri'dir. İlaveye lüzum yok.

* "Ameler nihalere göredir" Hadis-i şerif'inden alın tıdır. (Sahih hadis: Buhari, İman, 41)

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları