Tatar'a operasyon mu? Tanıdık geliyor...

Yayın Tarihi: 14/03/19 07:30
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Eski Başbakanlardan Sayın İrsen Küçük dün yoğun bir halk katılımıyla ebedi yolculuğuna uğurlandı. Tanrı'dan kendisine rahmet dilerken yaslı ailesine de tekrardan sabırlar diliyorum. Artık hepimize düşen Sayın Küçük'ün anılarını yaşatmak ve bu toplumun o'nu hiç unutmamasını sağlamak olmalı. Üstümüze düşen bir şey olursa da elbette ki elimizden geleni her zaman yapmaya hazırız. Kim bilir belki ailesi bir vakıf kurup ismini yaşatabilir.

İç siyasetteki hareketlenmeler de bir yandan devam ediyor. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ın Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşmesinin detaylarını bugün yazacaktım ancak bunu yarına bırakıyorum.

En azından elimizdeki bilgilere göre koalisyonun devam edeceğini biliyoruz, eldeki bilgiler bu yönde. Fakat bu konuyla ilgili elbette ki kesin konuşmak, kesin bir yere bağlanmak doğru olmaz.

Bugünkü yazımızda UBP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili senaryolarını konuşacağız.

Sayın Tatar'ı severim, düzgün ve akıllı bir adamdır. Onun maliye bakanlığı zamanında neredeyse denk bütçe noktasına dahi gelinmişti. Tatar'ın zamanını arar olduk hepimiz.

Geçtiğimiz günlerde UBP Onursal Başkanı ve Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, UBP Genel Başkanı Ersin Tatar'ın istemese de Cumhurbaşkanı adayı olmak zorunda olduğunu açıkladı.

Net olarak ifade edebilirim ki daha çiçeği burnunda bir genel başkana yapılabilecek en büyük kötülük ve en büyük operasyon herhalde bunu dayatmak olurdu ve şu an bu dayatma Derviş Bey tarafından yapılıyor.

Yapılıyor yapılmasına da bu senaryo bana çok tanıdık geliyor bilmem size de tandık geliyor mu ? ben anlatayım siz dinleyin..

UBP'nin ilk seçeneği Özersay

Her ne kadar şimdilik mevcut koalisyonun bozulmayacağına yönelik sinyaller geliyor olsa da ilerleyen aylarda ne olup biteceğini bilemeyiz. Mevcut koalisyonun bozulması için birçok sebep bulunurken HP Genel Başkanı Özersay'ın bu koalisyonu bozmak için elinde yeterli argümanlar yok, bunu net olarak ortaya koymak lazım. Ama gelin görün ki ilerleyen süreçte süreç bu yönde gelişir ve Özersay koalisyonu bozarsa şüphe yok ki UBP-HP ortak Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay olacaktır ki ben halen bunu en kuvvetli ihtimal olarak görüyorum. Bunu bir yana yazın günü geldiğinde yine konuşuruz.

Tatar'a operasyon mı yapılıyor ?

Gelelim Derviş Eroğlu'nun Tatar'ın adaylığı ile ilgili açıklamasına ve Tatar'ın adaylık durumuna. İlk önce şunu bir kez daha net olarak ortaya koymak lazım. Ersin Tatar hiçbir şekilde Cumhurbaşkanı adayı olmak istemiyor. Zorla kimse bir genel başkanı aday yapamaz. Bunu yeni seçilmiş bir genel başkana dayatmak siyaseten hem Tatar'a hem de partiye zarar verir. UBP'de Tatar'ın aday olmasını isteyen herhangi bir yapının da olmadığını söylemek lazım. Bazı cılız sesler çıkabilir ancak bu konuda UBP içinde tam bir başıboşluk var.

Gelelim Tatar'a yapılmak istenen operasyona. Düşünün ki Tatar istemeye istemeye aday oldu ve seçimi kaybetti. Seçimi de kaybetme ihtimali gerçekten yüksektir. UBP'nin gücü şu kadardırla hareket etmek artık yeni siyasette yapılabilecek en aptalca hatalardan biridir. Hali hazırda UBP tabanının son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve belediye başkanlığı seçimlerinde UBP'nin adayını seçmediğini, ciddi anlamda desteklemediğini hepimiz biliyoruz.

Bu nedenle Tatar aday olsa bile UBP tabanının kendi adayına külliyen destek vereceğini kimse sanmasın.

Peki Tatar'ın seçimleri kaybettiği zaman ki tarihler 2020 Nisan'ı gösterecektir, sonra ki ilk erken ya da normal zamanlı genel seçimde başarılı olmasını nasıl bekleyebilir ?

Emin olun ki bu durum Tatar'ın karizmasını yerle bir eder ve edecektir de. Şu an seçim olsa tek başına iktidar sloganı atan bir genel başkan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetmiş, yenilmiş bir genel başkan olarak halkın karşısına çıkıp da neyi anlatacaktır, neyi savunacaktır ve nasıl oy alacaktır.

Kimse kusura bakmasın ama Derviş Eroğlu gerçekten Tatar'ı seviyor ve kolluyorsa Tatar'a bu kötülüğü yapmamalıdır.

Aksi takdirde ben bunu bir zamanlar İrsen Küçük'e yapılan operasyonun aynısına benzetirim.

Yorgancıoğlu ve Siber'e de aynı film oynandı

Gelelim benzer bir senaryoya. Vakti zamanında Özkan Yorgancıoğlu CTP Genel Başkanı ve Başbakan iken Sibel Siber Cumhurbaşkanı adayı oldu. Sibel Hanım aslında CTP'nin değil Yorgancıoğlu'nun adayıydı ve Sibel Hanım'a, İkinci Cumhurbaşkanı Talat gerekli desteği vermemişti. Sibel Hanım ikinci tura kalabilse büyük ihtimal seçimi kazanacak ve Cumhurbaşkanı olacaktı. Yorgancıoğlu'nun da hem parti başkanlığı hem de başbakanlığı devam edecekti ama plan çalıştı ve hem Sibel Hanım seçim kaybederek saha dışına itildi hem de Yorgancıoğlu istifa ettirildi.

Kimse kusura bakmasın ama senaryo böyle çalıştı. Şu an bir bakın CTP'nin geldiği noktaya. Yorgancıoğlu siyasette değil, Sibel hanım siyasette değil ve CTP 12 vekil ile ülke yönetmeye çalışıyor. Tüm bunlar kişisel hırsların acımasız sonuçlarıdır.

İşte UBP'de de aynı senaryo Tatar için uygulanacaksa bunun sonuçlarını UBP ödeyecektir.

UBP'nin aday sıkıntısı yoktur

Daha önce de yazdım ama bazılarının hoşuna gitmiyor. Vakti zamanında yani Kurultay öncesinde Tahsin Ertuğruloğlu'nun kulağına birileri Cumhurbaşkanlığı adaylığını fısıldamış olabilir mi acaba? Bilemem, sadece soruyorum. Fısıldamasa da UBP'nin Cumhurbaşkanı adayı olabilecek biri değil midir?Bence gayet de uygun seçeneklerden biri olabilir.

Kıbrıs konusunda bir yol ayrımına hızla gelindiğini net bir şekilde görüyoruz. Ankara'nın bu noktada Rum tarafına çok kızgın olduğunu ve alternatif çözümler her ne kadar hiçbir zaman mümkün olmayacak olsa dahi Rumlarla federal bir çözüme sıcak bakmadığını daha ne kadar çıplak gözle görebiliriz.

Bu bağlamda öyle görülüyor ki 2020'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde eğer Kıbrıs konusunda pozitif açılımlar olmaması halinde daha muhafazakâr isimler ön plana çıkacaktır

Tahsin Ertuğruloğlu'nu bir süreden beridir Kıbrıs konusundaki sert açıklamalarıyla takip ediyoruz. Kendi ideolojisini savunan şahin bir politikacı. Tam bir muhafazakâr ve gönlünde yatan makam Cumhurbaşkanlığı. Bunu ben söylemiyorum UBP'liler yüksek sesle konuşuyor. Partinin halen güçlü isimlerinden olan Ertuğruloğlu'nun aday olup olmayacağını bilmiyoruz ama bildiğimiz bir şey var ki Ertuğruloğlu'nun gönlünde yatan makam Cumhurbaşkanlığı.

Geriye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da yakın sadakati ile tanıdığımız Tahsin Ertuğruloğlu kalıyor.

Kurultay sürecinde UBP Genel Başkanı Ersin Tatar'a ciddi destek veren Ertuğruloğlu'nun"dostum" diye nitelendirdiği Tatar tarafından aday gösterilebileceğine kesin gözle bakabilir miyiz acaba?

*****************

GÜNÜN SÖZÜ

Demokrasilerde halk, tüm yanlışları denedikten sonra doğru olanı bulur.

Winston Churchill

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları