Kamuda yeniden yapılanma isteği ve Kamu Reformu algısı

Yayın Tarihi: 06/04/19 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Kamu Reformu kavramıiddialıdır…Tek başına "reform" konusu ayrı bir konu… Zira neyi, neye dönüştürmek istediğiniz burada önemli…

Evin bir odasını toplayarak evi yeniden yapılandırdım diyemezsin… Kaldı ki düzenlediğini düşündüğün oda da kime göre düzenli…

Bu nokta önemli… çünkü reformun başında "kamu" kavramı kullanılıyor… Kamu için, kamu menfaati için olması gereken bir düzenleme gerekiyor…

Düzenleme, dönemin ve çağın gereklerine göre yapılır… Böyle olursa kamu reformu… kamu menfaatine olur… Çünkü kamu reformunun en temel öğesi kamu çıkarıdır.

Bizim şu an üzerinde konuştuğumuz kamu reformu konusunun tam olarak neleri kapsadığı konusunda çeşitli görüşler olmakla beraber… Kamuoyu yeterli bilgiye sahip midir? Kamu algısını ölçmekte zorlanıyoruz…

Kamu personel yönetimi konusu önemli, öncelikli ve bir o kadar da değerlidir… Fakat top yekûn kamu reformu olarak adlandıramayız… Düzenlemelerin bir başlangıcı olabilir… Üzerine bir konsensüs sağlanırsa eğer… Büyük resmi soruyorum…

Hedef konusunda bir aydınlanma ihtiyacı vardır…Kamu Reformunda hedeflenen nedir?….Bir plana ihtiyaç vardır… Bu planın da kamunun bilgisine sunulması bir o kadar değerlidir…. İş çok net… Kamu reformu yapılacaktır… Hedef budur… Bu hedefe varmak için atılacak adımlar bunlardır… Bu adımlar sırasıyla…. Deyip… kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapılabilmelidir…

Yoksa bugün personele bakarım, yarın kısmetse başka bir bölüme bakarım noktası… bizleri doğru hedeften şaşırtır…

Kamu reformunda, toplumun kamu yönetimine, kamu kurumlarına ve kamu hizmetlerine ilişkin algısı oldukça önemlidir. Ancak bu algı çerçevesinde bir reform gereksinimi kolayca anlaşılır ve kabul edilir.

Toplumsal algı, hangi alanlara odaklanılması gerektiğinin ipuçlarını bize verir… Toplumsal istemler olmadan, kamunun bir reform çerçevesinde yeniden yapılanması gerçekçi değildir. Reform yönünde toplumda ne kadar güçlü bir istem olursa, reform o denli başarılı olur…

Bu nedenledir ki, yeniden düzenleme seçeneklerine ilişkin kamuoyu tercihlerini bilmek önemlidir… Hatta ilk noktadır…

Kamuda yönetişim kalitesinin algılaması, kamu kurumlarından verimlilik beklentisi ve hizmetlerinden memnuniyet, yolsuzluk algılaması, şeffaflık, liyakat sorunları, yerel yönetim, merkezi yönetim ilişkisi…hangi alanlarına ilişkin reform talepleri ve tercihleri olduğu…

Kamu kurumlarına güven, kamu görevlilerine ilişkin algılama, insan gücü yönetimine ilişkin algı…kamuda adalet ve eşitlik algısı…kamunun ekonomideki yerine ilişkin algı…

Kamuda güçlü bir reform talebi… yukarıdan aşağıya olabileceği gibi… yani yönetenden yönetilene…tam tersi olarak yönetilenden yönetene, yani tabandan tavana da olabilir ki bu reformun gerçekleşmesi için daha gerçekçi bir model önerisidir. Bu nedenle toplumsal algı önemlidir… Kamuda bir reform talebinin yoğunlaşması herkesin menfaatinedir… Projeyi gerçekçi kılar…

Kamuda reform yaptım dedikten sonra halk daha kaliteli ve verimli hizmet bekleyecektir… Reform yaptık denilen günün sabahı, her şey bir önceki gün gibiyse… halkın reform konusundaki algısı ile oynanmış olacaktır… güven tamamen yitirilecektir…bir reformun başına gelebilecek en kötü şey de budur…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Prof. Dr. Deniz İŞÇİOĞLU yazıları