Tek liman sizin sığındığınız değil!

Yayın Tarihi: 10/04/19 07:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Yaşamı boyunca, toplumsal ve bireysel ahlakın en önemli ölçütünün, bireyin içtenliği ve kendisini tanıması olduğunu savunan Nobel Ödüllü Fransız yazar Andre Gide; "Kıyıyı gözden kaybetmeye cesaret etmedikçe insan, yeni okyanuslar keşfedemez" der.

*

Değişim öğrenme ile, öğrenme ise yeni ufuklara açılan yelkenle ilgili aslında. Birey yeter ki değişmek istesin, yelkenine küçük denizlerden onu okyanuslara taşıyacak rüzgarlar mutlaka dolar.

Hareket etmeden süren bir düşünsel yaşam, önce bireyi, sonra tüm bir toplumu karanlığa gömer. Oysa hareket sağlıklıdır. Değişim kaçınılmaz olandır. Kaçmak değil yönetmekle başarılır.

Bir noktadan, yeni ve başka bir noktaya doğru ilerlemek için, başladığımız yerden uzaklaşmamız gerekir. Aslında bu bir bedeldir. Her yeni başlangıcın, bitişler gerektirmesi gibi. Ya da tersinden konuşacak olursak, her bitişin, yeni bir başlangıca atılan ilk adım oluşu gibi…

*

Her birimizin hayatı tek ve biricik. Acılarımız mutluluklarımız, hedeflerimiz planlarımız, zaman zaman benzerlikte içerse, zaman zaman kendimizi aynı gemide de hissetsek, birey kendi kişisel özgürlük alanı kadar özgür ve mutludur. Bu alan daraldıkça yaşanan özgürlük kaybı bir bireysel çöküşe dönüşürken, yeniden ayağa kalktığımızda ise şanslıysak bu çöküş, kaybedilen özgürlüklerimizin değerini anlama deneyimimiz oluyor.

Oysa kaybetmeden anlamak en başarılı deneyim.

Başladığımız her noktayı terketmek pahasına yaşayacağımız değişimler, bizleri canlı tutar. Cesaret de burada devrede zaten. Değiştirebiliyor muyuz?

*

Peki birey neden değişir? Neden değişmelidir?

Bu sorular tarihin kökeninden bu yana var. Genel olarak değişimin nedeni ise, zamanla gelen ve değişime duyulan ihtiyaçtır. Kimi toplumlarda bu, kolay bir algı ve akışla ilerler. Kimi toplumlarda, yine birey kaynaklı olarak değişimin ilerlemesi yavaş hatta bazen durağandır.

Çünkü bilgi ve beceri ile donatılmamış bireyler değişime direnç gösterecek ve gemilerinin bağlı olduğu "güven dolu" limandan uzaklaşıp yeni deneyimler elde etmekten korkacaktır.

Oysa bilgi dolu birey hayatını, tek bir limanda bağlı gemi olmaktan çok, bir kez geldiği yaşamda, sağduyulu deneyimlerle zenginleştirmek ister.

Akıl ve bilgi bunu gerektirirken; elbette bilgi yoksunluğu ve cehalet değişmeden kalmayı sağlar.

Oysa her zaman sığındığınız liman, güvenilir olan tek liman değil. Dünyada keşfedilecek güvenli çok liman var.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları