Serdar Denktaş: "Karakter katli ile karşı karşıyayım"

Yayın Tarihi: 22/04/19 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
Yıllara, yanlışlara yayılmış bir sorunsal birikim var.

Toplumun gündemi çok farklı, boş yere harcanan enerji ve zamanla gerçek sıkıntıları unutuyor, unuttukça biriktiriyoruz.

İçinde bulunduğumuz zaman, böyle bir zaman.

Maliye Bakanı Serdar Denktaş'la Bakanlık makamında buluştuk.

Gündeme dair konuştuk, bu köşeye aktarmak için notlar aldım.

YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu'nun geçen hafta gündem olduğu olayla konuşulmaya başlanan dokunulmazlık konusu, Serdar Denktaş'la ilgili iddiaları, ekonomik protokol konusu, çok kısa olarak Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve elbette Kıbrıs sorunu ile ilgili Guterres raporu önemli başlıklar oldu.

İşte Maliye Bakanı Serdar Denktaş'la yaptığımız sohbetten aldığım notlar;

"Dokunulmazlıkların kaldırılması bir yarar sağlamaz"

"Bir Anayasa değişikliği gündeme geldi, referandum yapıldı. İçeriğine bakmaksızın yaratılan algıyla reddedildi. Siyasi dokunulmazlıklar kaldırılacaktı. Meclis çalışmaları hızlanacaktı, yargı konuları hızlanacaktı. Kabul görmedi.

Otuz yıldır siyasetteyim, dokunulmazlık zırhına sığınan bir tek arkadaş görmedim. Suç işlersen, dokunulmazlığın var anlayışı yanlış. Biz yeni bir Anayasa değişikliği ve dokunulmazlıkların kaldırılmasına hazırız. Yeni bir çalışma ile Anayasayı değiştirelim, dokunulmazlıklar kalksın. Ancak, ben dokunulmazlıkların kaldırılmasının bir yarar sağlayacağına inanmıyorum.

Kürsüde söylenen sözler, fikir, aleyhe kullanılmasın, siyasi düşünce suç olarak kullanılmasın diye dokunulmazlık var. Fikir özgürlüğüne sahip olmak, dil özgürlüğüne sahip olmak değildir.

Kürsü dokunulmazlığı şart, fakat bunu bir başkasına çirkef atmak için kullanmak başka bir şeydir. Olay budur, yoksa herkes sıradan vatandaştır".

"Normal olmayan bir gerginlik var"

Oy peşinde koşmanın getirdiği, normal olmayan bir gerginlik var. Bunu ortadan kaldırmalıyız. Yoksa zararı tamamen ülkeye olur. Daha öncede oldu ortadan kaldırmaya çalıştık. Birlik, beraberlik içinde olmamız gereken bir zamanda Kıbrıslı, Türkiyeli yarasını kaşımak, hangi taraftan olursa olsun yanlış. Amaç siyasi kazançsa pek bir şey getirmez, hesap daha büyükse, çok ciddi bir tehlike var.

Meyve veren ağaç taşlanır. 30 yıldır, devlet veya partide bu ülkeye hizmet veriyorum. Eksiklerim, yanlışlarım var. Ama doğrularım da var. Bir yerde bir düğme var. Sürekli benimle ilgili ve artık karakter katline ulaşan bir saldırı ile karşı karşıyayım. İcraat varsa, yanlışta var. Düğün cenaze gezerek, vatandaşa duymak istediklerini söyleyerek bu güne gelmiş biri değilim.

Zamanım, evden, çocuklardan, torunlarımdan çalarak geçiyor. En çok üzüldüğüm, Denktaş soyadının altında, hem çocuklarım, hem de torunlarım eziliyor. Ben siyaseten eleştirsinler, ama evladımla, ailemle, arkadaşlarımla bana vurmaları beni üzüyor, yalnızlaştırıyor".

"Milletin kürsüsünde yapılan saldırıya, milletin kürsüsünden cevap vereceğim"

Bana göre çözümsüz sorun yok. Gerekirse yasaları gererek, esneterek çözümler buluyorum. Meclis kürsüsünden yapılan bir saldırı var. Adı geçen herkesle ilgili bilgi topladım. Bu polemikle vakit geçirmeyeceğim. Topladığım bilgi ve belgelerle, yine milletin kürsüsünden cevap vereceğim. Çok iş var, önemli olan onları bitirmek. Son kez konuşup, cevap vereceğim ve bir daha bu konularla ilgili konuşmayacağım".

"Gelirlerimizde %68 artış var"

Maaşlar için iş adamından borçlanma gibi bir durum yok. 472 milyonluk bir ödeme içerisinde banka duran bir hesaptan, Maliyenin hesabına aktarma var. Bu yasal bir işlemdir. Banka hesabında duracağına, devlete yatır dedik, günü gelince hesaplaşalım. Olay bu, ödemelerde aksaklık bekliyorlar. Olmuyor, olmayacak, biz avans aldık, ama hiç borçlanmadık. Kendi paramızı erken kullanmış olduk, faiz ödemeden. Para akışı Mayıs ayında başlayacak. Gelirlerimizde geçen yıla göre %68 artış var. Atılan bu adımların hepsinde Bakanlar kurulunun onayı var".

"Muhatap Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır"

Protokol için siyasi bir neden yok. Türkiye de teknik ekip oluşturulamadığı için biz kendi çalışmamızı yaptık. İlk protokolden bu yana yer alan ama uygulanmayan, uygulanması mümkün olmayan maddeleri çıkardık. Örneğin, yargı ile ilgili. Teknik heyet aldı gitti, orada onlarda görüşerek, fikir verecekti. Şimdi onlar da hazır. Eskiden bir Bakan Kıbrıs işlerinden sorumlu idi. Bugün muhatap Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır. Daha önce imzalayan, sadece para isteyen, hiçbir maddeyi uygulamayan, bugün bizi eleştiriyor".

"Cumhurbaşkanlığı için haziran ayında karar vereceğim"

Hükümet şansız bir dönem yaşadı. Yapmak istediğimiz çok şey var. Ama yine bir seçim geliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi, hükümeti değilse bile, icraatı etkileyecek. Uzun süreli, istikrarlı hükümetler olmaması ülkeyi olumsuz etkiledi. Gerekçeler var. Fakat yapmak istediklerimizin çok gerisindeyiz. Cumhurbaşkanlığı gündemde yok, haziran ayında bir karar vereceğim. Bu konu bugünün gündemi değil. Süreç çok erken başlatıldı".

"Guterres raporu hayal kırıklığı"

Guterres raporunun biraz daha adil olmasını beklerdim. Cumhurbaşkanı bu kadar açılım yapmış, ciddi riskler almış, tavizler vermiş, bunların karşılığı bu olmamalıydı. Ciddi bir hayal kırıklığı var. Anastasiades ile Sayın Akıncı'nın çabalarını ayni kefede değerlendirmek büyük haksızlık.

Sayın Guterres'ten beklentimiz en azından Anastasiades'in politik eşitlik, kararlara etkin katılım ve dönüşümlü Cumhurbaşkanlığı konularında yapmış olduğu onlarca kışkırtıcı, sürecin altına dinamit koyan açıklamalarını Güvenlik Konseyi üyelerinin bilgisine getirmesiydi. Biz artık çözümü değil, sonuca gitmeyi konuşmak istiyoruz."
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları