UBP-HP'ye Ankara'dan yeşil ışık...

Yayın Tarihi: 23/04/19 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz hafta Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay apar topar Ankara'ya çağrılmış ve Türk Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu ile görüşmüştü. Gerçekleşen bu görüşme de her ne kadar doğalgaz ve Kıbrıs konusu görüşüldüyse de perde gerisinde HP Genel Başkanı Özersay'ın Bakan Çavuşoğlu'na olası bir UBP-HP koalisyonuna nasıl baktığını ve böyle bir koalisyon kurulması halinde Ankara Hükümetinin mali desteğinin olup olmayacağını soracağını yazmıştık.

Hem UBP hem de HP içerisindeki üst düzey güvenilir iki kaynağımda dün bir telefon görüşmesi yaptım.

HP "Ankara görüşmesi müspet"

Halkın Partisi içindeki çok üst düzey kaynağım bana Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile yapmış oldukları görüşmenin son derece olumlu geçtiğini ve Genel Başkan Özersay'ın, Bakan Çavuşoğlu'na sorması gereken UBP-HP koalisyonunun nasıl karşıladıklarını sorusunu sorduğunu, aldığı cevabın ise müspet olduğunu aktardı.

Kaynağım konuşmasının devamında " Tek kelimeyle durmuş durumdayız. Belki diğer ortaklarımız bu durumdan son derece memnunlar, hatta bazı bakanlar kabinenin kaynak sıkıntısından iş yapamaz hale gelmesinden hiç rahatsız da değiller ama ben ve bazı arkadaşlarım son derece rahatsız durumdayız. Yapılacak onca iş var ve kaynak sıkıntısından Hükümet bir şey yapamadığı gibi Halkın Partisi olarak verdiğimiz sözleri yerine getirememenin de sıkıntılarını yaşıyoruz. Bu durum sürdürülebilir bir durum değil. Başkanımız Özersay, Ankara'da yaptığı görüşmede UBP-HP koalisyonuna destek konusunda olumlu bir cevap almıştır. Hayırlısıyla bekleyelim görelim" dedi.

Kaynağımda aramızda geçen konuşmanın birçok detayını vermeyeceğim, bazı özel konulara da girdik çünkü ama HP kanadından şunu net olarak söyleyebilirim ki Halkın Partisi, ekonomiye gereken desteğin verilmesi için bu hükümeti bozacak gibi görünüyor. Bu durum nerede ise netleşti.

Tatar ile Çavuşoğlu öğle yemeğinde görüştü

Bildiğiniz gibi UBP Genel Başkanı Ersin Tatar dün sabah apar topar Ankara'ya hareket etti. Her ne kadar sabah mesajlaştık ise de net bir cevap vermedi. Gitmişken dünyalar güzeli kızı doktor kızını da ziyaret etti. Bu ziyaretin fotoğraflarını bana atmakla yetindi. Bende kız babasıyım haliyle mutlu olduk tabii ama bu durum işin manevi boyutuydu ve bugünkü yazımda kullanabileceğim önemli bilgiler lazımdı bana. Tatar'ı gün içinde birkaç kez aradımsa da en azından gün içinde görüşemedik.

Önemli haber akşam saatlerinde Tatar'a oldukça yakın bir UBP'li isimden geldi.

UBP'li kaynağım bana; Tatar'ın Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile dün öğlen yemeğinde bir araya geldiğini ve olası bir UBP-HP koalisyonuna Ankara Hükümetinin desteğinin olacağını söylediğini ve böyle bir koalisyona sıcak baktıklarını ifade ettiğini anlattı.

Tatar bana bu bilgileri aktaran üst düzey UBP'li kaynağımı telefonla arayarak "hayırlısı olsun" dediğini aktardı.

Bildiğiniz gibi UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun'da Erdoğan ailesine yakınlığıyla biliniyor ve Atun da Tatar'ın bu ziyaretlerinde kendisine eşlik etti. Öyle tahmin ediyorum ki önemli randevuların alınmasında Sunat Atun'un hayli katkıları olmuştur.

Yeni hükümet ne zaman

Sonuç olarak UBP-HP Hükümetinin kurulması için zemin oluşmak üzere diyebiliriz. Tabii ortada oldukça da ilginç bir durum var. Dün gazetede biraz meclisi izledim. Başbakan Erhürman ile Başbakan Yardımcısı Özersay birbirleri ile konuşuyorlar ve aralarında herhangi bir dargınlık ya da tavır yok izlenimi var.

Öte yandan aklıma gelen ilginç bir şeyi de eklemek istiyorum. CTP'den konuştuğum bir bakan bana "inanır mısın her hafta totem gibi birbirimize sadakat yemini ediyoruz. Anlıyorum hükümetin bozulma ihtimali olabilir ama bozulmayacağı yönünde birbirimize de sadakat yemini ediyoruz neredeyse. Olabilir hükümet bozulabilir de, yadırgamam bunu ancak ahlaki boyutunu düşünüyorum bir taraftan da. Her Salı bakanlar kurulu toplantısında hükümetin bozulmayacağını konuşmamıza rağmen nasıl olacak da bu arkadaşlar hükümeti bozacaklar ve yüzümüze karşı ne diyecekler" demişti bana.

Gerçekten bu nasıl olacak çok merak ediyorum.

Gelelim olur da hükümet bozulursa ne zaman bozulacak sorusuna.

Eğer hükümet bozulacaksa, UBP Genel Başkanı Tatar, Türkiye'den döndükten sonra taraflar iletişime geçecek ve her iki partide bir görüşme ekibi kuracak. Yeni koalisyonu görüşecek ekip, gayri resmi olarak ve gizlice bir araya gelecekler. Gerçekleşecek görüşmelerde Hükümet programı oluşturulacak, bu görüşmelerde mutabakat sağlanabilirse, kabine bölüşümüne geçilecek ve bakanlıklarda da anlaşıldıktan sonra, Halkın Partisi Hükümetten çekildiğini açıklayacak ve hızla yeni hükümet kurulacak. Tabii bazı sıkıntılarda yaşanabilir, belki bunları şimdi kimse düşünmüyor ve konuşmuyor ama Özersay'ın hükümetten çekildiğini açıklamasının ardından Başbakan Tufan Erhürman'ın istifasını Cumhurbaşkanı Akıncı'ya sunması gerekiyor ki Akıncı Hükümeti kurma görevini Ersin Tatar'a versin. İşte bu süreç Erhürman tarafından uzatılır mı bilemeyiz.

Sonuç olarak süreç yarın sabah başlamaz bunu söyleyeyim bilin. Yani şöyle başlamaz, Özersay bu hafta hükümetten çekilmez. İlk önce UBP ile HP'nin gizli bir şekilde anlaşması gerekiyor. Yani önce Özersay hükümeti bozsun da sonra koalisyon çalışmaları açık açık başlasın olmaz; çok zor. Çünkü öyle bir durumda UBP'nin erken seçim kozu eline geçmiş olur.

Şöyle ifade edecek olursak; önümüzdeki 10 gün içerisinde UBP ile HP anlaşır ve Özersay Hükümetten çekildiğini açıklar, ardından Başbakan istifasını Cumhurbaşkanına sunar ve süreç başlar.

En iyi ihtimalle Mayıs'ın ikinci haftasını bulur. Daha bunun yemini var falan filan. 6 Mayıs ve sonrası olur olursa.

Görev devri teslim derken mali protokol yine gecikebilir.

Bekleyip görmek lazım. Açıkçası bir taraftan bu hükümet bozulamaya da bilir diyorum kendi kendime ama bu saatten sonra tüm bunlar yaşandıktan ve Türkiye'den halen para akışının gelip gelmeyeceği belli değilken nasıl devam edecekler diye düşünüyorum.

*********************

GÜNÜN SÖZÜ

Acı bir tütün gibi yakıyor genzimi, senden uzak olmak.

Atilla İlhan

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.