Özersay yüzünden kurulamayabilir

Yayın Tarihi: 20/05/19 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Yaklaşık bir aydır devam eden hükümet bozuldu bozuluyor tartışmalarından sonra bildiğiniz gibi iki hafta önce HP Genel Başkanı Kudret Özersay hükümetten çekildi ve hemen ardından Başbakan Erhürman istifasını verdi. Ardından Cumhurbaşkanı Akıncı bu işi biraz oyaladı ve Ersin Tatar'a hükümeti kurma görevini verdi. Hatta hepimiz Akıncı'ya kızdık; niye geciktiriyorsunuz Sn Başkan niye bekletiyorsunuz bu işi bir an önce bu hükümeti kurma görevini verin de bu iş bitsin dedik.

Halbuki ne demişti Cumhurbaşkanı; "partiler kendi arasında biraz görüşsün, fikir alış verişinde bulunsun"..

Ne diye böyle yaptı ki acaba bilmediğimiz bir film mi var diye söylendik, yazdık çizdik. Ama gelin görün ki Cumhurbaşkanı Akıncı haklı çıktı. Elbette ki Başkanın bir bildiği ve bizim bilmediğimiz bir şey vardı ; "Zat-ı Muhterem Özersay".

Akıncı, Özersay'ı tanıyor ama biz tanımıyoruz. Bu işin uzayabileceğini, sarpa sarabileceğini bildiği için hükümeti kurma görevini neredeyse bir haftaya yakın uzattı ve kendi aranızda bir çay için bakalım dedi.

Herkes kabine beklerken…

Biliyorum bugüne tüm kamuoyuna yeni UBP-HP kabinesini açıklayacağımı söylemiştim. Hatta Pazar günü bir kez daha kaynaklarımı yoklayıp, olması muhtemel kabineyi kaleme alacaktım. Ancak gelin görün ki işler tahmin ettiğimiz gibi gitmedi ve UBP-HP koalisyonu, Kudret Özersay'ın yanlış ve uygun olmayan isteklerinden dolayı gerildi.

Yetkili kişilerle Pazar günü gün boyu görüştüm. Hükümetin kurulma ihtimali olduğu gibi kurulmama ihtimali de bulunuyor. Bu nedenle net bir şey söyleyemiyoruz.

Elimdeki kabineyi bugün açıklamamın herhangi bir anlamı olmadığından ben açıklayamayacağım, zira gündem bir an da değişti.

Bu arada yeri gelmişken belirteyim, Cuma günkü yazımda UBP İskele Milletvekili Yasemin Öztürk'ün bakanlık istediğini duyduğumu yazmıştım. Biliyorsunuz İskele de Çavuşoğlu-Sennaroğlu kavgası tavan yapmış durumda. Yasemin hanım aradı konuştuk ve kendisinin kesinlikle böyle bir talebi olmadığını, adının birileri tarafından yanlış bir şekilde kullanıldığını ve kendisinin buna çok üzüldüğünü ifade etti. Yasemin hanımın o kadar birçok seveni varmış ki Cuma günü İskele'den Yasemin hanımın lehine birçok telefon aldım. Adeta toz kondurmuyorlar desek yeridir.

Özersay'ın aşırı ve yanlış istekleri

Peki ne oldu ve Tatar, Özersay'a rest çekme noktasına geldi. Bir kere kabine 7-3 şeklinde paylaşıldı ve Halkın Partisine ait bakanlıkların yine HP'de kalması konusunda uzlaşıldı. Ancak gelin görün ki Özersay, UBP'ye bağlı olacak bakanlıkların önemli dairelerinin kontrolünün kendinde olmasını istiyor.

Buradaki amacı geriye dönük soruşturma yapmak ile herhangi bir usulsüzlüğe imkan vermemek. Bu tabii UBP'ye yapılan hakaretin daniskası. Özersay daha hükümeti kurmadan ortağı UBP'ye güvenmediğini ortaya koymuş oldu.

Yasal olarak zorlukları olduğu gibi hiç mi hiç etik bir durum değil. Bugüne kadar hiç eşi benzeri yaşanmamış bir talep.

Bir başka deyişle; ev UBP'nin üzerine olacak ama eve ne zaman girilip çıkacağını HP denetleyecek.

Maliye bakanını Özersay atamak istiyor

Özersay'ın siyaseten etik olmayan bir başka ayıbı ise Maliye Bakanını kendisinin belirleme çabası. Teknokrat olsun, teknokrat olmayacaksa da kendisinin uygun göreceği bir vekil olsun dayatması yapıyor ve burada öne sürdüğü ismin teknokrat olacaksa Ahmet Havutçu, vekil olacaksa UBP Lefkoşa Milletvekili Olgun Amcaoğlu olduğu söylendi bana HP içerisinden. Ne kadar doğrudur değildir bilemem.

Amcaoğlu elbette ki değerli bir siyasetçi ama bunun takdiri Özersay'a değil Ersin Tatar'a ait olmalı.

Mektupla haberleşme

Allah aşkına siyasetin temel noktası diyalog değildir de nedir. Ancak görüşme ekibinden elde ettiğim bilgilere göre Özersay diyalog yerine mektupla haberleşmeyi tercih ediyor ve diyalogdan kaçınıyor. Hal böyle olunca da istenilen hızlılık kazanılamıyor.

Özersay'ın bu tavırları UBP heyetini adeta usandırmış durumda.

Ciddi ciddi hangi zamanda yaşıyoruz ki Özersay oturup konuşmak yerine mektuplaşmayı ve böyle hükümet kurmayı deniyor.

UBP parti meclisi onay vermeyebilir

Öte yandan güvenilir kaynaklardan edindiğim bilgilere göre kabul edilmesi zor isteklerin UBP Genel Başkanı Tatar tarafından kabul edilse bile ki bu da mümkün görünmüyor, UBP Parti Meclisi'nin ve UBP Milletvekillerinin kabul etmeyeceği ve HP ile koalisyon kurulmasına onay verilmeyeceği de önemli bir bilgi olarak elimizde duruyor.

Özersay hesabını Ankara'ya verir

Geldiğimiz noktada ise bu hükümet Çarşamba günü kurulabileceği gibi kurulmama ihtimali de çok yüksek. Yani durum ortada. Eğer kurulmazsa UBP, CTP ile bir nabız yoklayacak ve aksi takdirde UBP-DP-YDP seçim hükümetini kurup yoluna devam edecek.

Hepimiz biliyoruz ki UBP-HP Hükümetinin en çok kurulmasını Ankara ile Özersay istiyor. Özersay istiyor istemesine de anlaşmaya niyetli bir ortak gibi davranmıyor. Bu nedenle UBP kanadında bu hükümet kurulmazsa Özersay yüzünden kurulmayacağını ve bunun hesabını Ankara'ya Özersay'ın vermesi gerekeceği konuşuluyor.

Bilinmesi gereken önemli bir nokta daha var ki Ankara'ya giden Tatar ile Özersay, ortak hükümet için söz vermiş durumdalar. Özersay yüzünden kurulmayacak bir hükümet sorumluluğunun da Özersay'a ait olacağı konuşuluyor.

Salı-çarşamba son gün

Salı günü Tatar'ın süresi bir hafta dolmuş ve elinde bir hafta daha kalmış olacak. Elde ettiğim bilgilere göre Tatar'ın HP ile görüşmeleri uzatmayacağı ve Salı en geç Çarşamba gününe kadar uzlaşmayı deneyeceğini olmazsa da diğer denemelerini yapıp bir hükümet kuracağını, hiçbiri olmazsa görevi iade edeceğini net bir şekilde öğrendim.

UBP-DP-YDP gündeme gelecek

Ankara'nın da rahatsızlığı başta olmak üzere bir bağırma bir çağırmayla bu hükümet bozulduve Serdar Denktaş adeta kapı dışarı edildi. Gelin görün ki yine Demokrat Parti'nin de içinde olacağı bir hükümet gündeme gelebilir.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından da muhtemelen bir erken seçim yaşanır ve UBP ile YDP oylarını artırır. HP'nin baraj altı kalabileceğini herhalde yazmama gerek yok.

UBP-HP kurulabilecek mi?

Bence evet kurulacak. Çünkü bu işin arkasında Ankara hükümeti var ve gerekli ayarlamalar yapılıp kurulması sağlanacak.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Erkekleri ayrılık, kadınları ise ayrılıktan sonraki süreç acıtır; çünkü beklemek sadece kadınlığa verilmiş en büyük cezadır!

Paulo Coelho

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları