Hükümet tamam... Kabine yarın sunulabilir!

Yayın Tarihi: 21/05/19 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Oldukça gergin geçen bir hafta sonunun ardından UBP ve HP Genel Başkanları dün bir araya geldi ve ağırlıklı olarak sorunları giderdiler. Açıkçası bu yazıyı kaleme alırken halen tam olarak hükümetin kurulacağından emin olmadığımı net bir dille ifade edebilirim. Olayı bir bütün olarak ele aldığımızda yazının başlığı ortaya çıkıyor; yani bu hükümet bir şekilde kurulacak da diyebiliriz bir diğer deyişle.

Öyle tahmin ediyorum ki İlahların da devreye girmesiyle sıkıntılar aşıldı ve hükümet kurulma noktasına geldi.

UBP Genel Başkanı Ersin Tatar'ın dün yapmış olduğu açıklamayı da dikkatli dinlerseniz aslında şu anlamı ortaya çıkarırsınız; "UBP büyük bir partidir, bu nedenle HP birşeyler talep ederken haddini bilmeli öyle istemelidir. Ülkenin hızla bir hükümete ihtiyacı vardır ve bazı sıkıntılara takılıp kalınmazsa Hükümetin kurulmaması için herhangi bir engel yoktur. Aksi takdirde erken seçim kaçınılmaz olacaktır" .

Ersin Tatar'ın uzun uzadıya yaptığı açıklamayı gelin biraz yorumlayalım. Bildiğiniz gibi bakanlıkların paylaşımı noktasında herhangi bir sorun bulunmuyor.

7-3 tarzında bu kabine paylaşıldı. Zaten en başından beri kabine paylaşımında bir sorun yoktu. Ancak Özersay'ın bazı daireleri alma konusundaki ısrarı ve Maliye Bakanlığı konusundaki sıkıntıları, UBP heyetini fazlasıyla germişti.

Duyduğuma göre bu sıkıntılar ağırlıklı olarak aşıldı. Ancak halen bazı konularda bazı pürüzler olduğunu zaten Ersin Tatar'ın da açıklamalarının genelinden anlıyoruz.

Hükümet kurulmak zorunda

Dün de yazdım tekrar etmekte fayda var. Bir kere şu an ki UBP-HP hükümeti taraflara kalsa kurulması kesinlikle söz konusu değil. Bunu bir kere ortaya koymak lazım. Ancak bu hükümetin kurulmasının arkasında Ankara Hükümeti baskın olarak durduğu için oluşan sıkıntıları da öyle tahmin ediyorum ki Ankara çözümledi ve bundan sonra kesinlikle yaşanacak başka sıkıntıları da yine Ankara hükümeti bir şekilde çözümleyecek. Öyle tahmin ediyorum ki bu hükümet kolay yürümeyecek. Bunu bugünden söylemek hiç de zor olmasa gerek.

Neler yaşanacak?

Peki bugünden itibaren neler yaşanacak. Net istihbarat olarak aktarıyorum size. Bugün sabah UBP ile HP son bir kez bir daha bir araya gelecekler ve bu buluşmadan son rötuşlar yapılıp taraflar bir birine kimi bakan yapacaklarını içeren bir liste verecekler. Ardından bugün akşam üstü HP Genel Başkanı Özersay, parti meclisini bilgilendirmek için parti meclisini toplayacak. Muhtemelen kabine Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Akıncı'ya sunulacak. Bir ihtimal Perşembe günü de sunulabilir ama büyük ihtimal Çarşamba günü kabine sunulacak.

HP hangi kurumları alıyor?

Daireler ve kurumlarla ilgili yaşanan gerginliğin ardından taraflar hangi daire ve kurumların Halkın Partisine verileceği konusunda uzlaşma sağladı. Bu uzlaşıya göre Lefke Avrupa Üniversitesi, Kalkınma Bankası, Şeker Sigorta, AB Koordinasyonu Merkezi ve Meteoroloji Dairesi, Halkın Partisi'ne bırakılıyor.

Kabinenin son hali elime gelecek

Öte yandan Pazartesi günü kabineyi sizlere açıklayacağımı ifade etmiştim. Ancak yaşanan gerginliğin ardından süreç uzadı. Şu an için elimde bir kabine listesi var ancak öyle tahmin ediyorum ki kabine de bazı değişiklikler olabilir. İşte kabinenin son hali bugün elime ulaşacak ve Çarşamba günü kabineyi ilk benden öğreneceksiniz.

Kabineyle ilgili güvenilir kaynağımdan net bilgiler alacağımı düşünüyorum.

Bölgelere göre dağılım

Gelelim UBP kanadından hangi bölgeden kaç tane bakanlık verileceği bilgisine. Bu sayılarda artık netleşmiş durumda. Bu konuda da ilginç bir dağılım olduğunu söylemem gerekiyor.Ulusal Birlik Partisi; Lefkoşa'da Bir Bakanlık, Gazimağusa'da İki Bakanlık, İskele'de Bir Bakanlık, Girne'de İki Bakanlık, Güzelyurt'ta Bir Bakanlık.

UBP kanadından görev alacak yeni bakan isimlerine gelince; en azından size şunu söyleyebilirim ki daha önce bakanlık yapmamış üç ya da dört yeni isim var. Kim olduklarını elbette ki okumak için biraz daha bekleteceğim sizi.

Kabineyi değerlendirdiğimde dengelerin yarı yarıya oturduğunu söyleyebilirim. Kabine dışı kalacak bazı isimler olduğu gibi hiç ummadığınız bir isim de önemli bir bakanlığa oturacak.

UBP-HP koalisyonunun kurulmasından başka çaresi olmadığını, ilahların bu yönde karar aldığını ve tarafların da şu an kötü giden KKTC ekonomisini iyileştirmek adına buna uyacağını net olarak söyleyebilirim.

Öyle tahmin ediyorum ki süreç sağlıklı bir şekilde çalışacak ve kısa zamanda sonuçlanacak. Umarım yeni hükümet başarılı olur ve ekonomik iyileşme hızla başlar. Umarım Tatar'ı bazı aç gözlüler artık rahat bırakır.

*****************

Günün Sözü

Korkma bana âşık olmaktan ya da çekip gitmekten. Çünkü kalbimdeki hiçbir cesedi sahipsiz bırakmadım ben.

Nazım Hikmet

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları