'Tak fişi bitir işi' hükümeti

Yayın Tarihi: 23/05/19 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Ersin Tatar kendi dünyasında neye göre kabinesinde isim listesini oluşturdu bilmiyorum ama kabinede UBP tarafında bir kadın olmayışı haricinde bir falsosu yok gibi görünüyor.

Ecnebilerin, 'Plug in Play' dedikleri, bizim lisanda 'Tak fişi bitir işi' olarak ifade edilebilen, hemen işe başlayacak ve uyum süresine ihtiyaç duymayacak bir kabine oluşturdu yeni Başbakan.

Bir başka ifadeyle, sağı solu tanımaya gerek kalmadan derhal işe koyulacak isimler var.

Sıradan başlayalım isterseniz.

Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu. Maliye Bakanlığı Bakanlık Müdürü ve Başbakanlık Müsteşarı gibi makamlarda bulunmuş, analitik bütçeyi gördüğü zaman 'bomba sanıp' karakola haber vermeyecek bir kişi. Hemen işe koyulabilir.

Ekonomi Bakanı Hasan Taçoy. Kabinenin abilerinden. Birkaç tur Ulaştırma Bakanlığı'ndan geçmiş, meclis komitelerinde dirsek çürütmüş tecrübelilerden. Amerika'da Ekonomi ve Siyaset tahsili almış. O deliğe uygun bir fiş.

Sağlık Bakanı Ali Pilli. Kabinenin ilk kez bakanlık yapacaklardan. Ömrü boyunca kamu hekimliği yapmış, iki dönemdir milletvekilliği görevinde bulunmuş ve kabinenin en yaşlı iki üyesinden biri. Sağlık alanının sorunlarına hakim. Konuştuğum kadarıyla da, içindeki sorun çözme hırsı çılgın işlere imza atma potansiyeline sahip.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu. Daha önce aynı görevde bulunmuş, Tarım Bakanlığı'nın yanı sıra, hükümetin en kapsamlı bakanlığı olan İçişleri Bakanlığı görevini de yürütmüş tecrübeli bir isim. Eğitim kökenli olması ve sendikalarla itiş kakış bağlamında pabuç bırakmayacak mizaçta bir bakan. İlk Eğitim Bakanlığı dönemindeki korkusuz girişimlerinin devamı gelirse gazeteler onu bu dönem çok yazacak gibi görünüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu. Sağlık ve Turizm Bakanlığı görevlerini daha önceki kabinelerde üstlenmiş yine tecrübeli sayılabilecek bir Bakan. Selefi kadar renkli olmasa da, pratik çözümler üretebilen ve hızlı sonuca gitmek konusunda namı olan kabinenin diğer üyesi. Uzlaşmacı kişiliği ile birçok Tıp-İş eyleminin son bulmasını sağlayan Sucuoğlu, çalışma yaşamına o bağlamda aşina.

Tarım Bakanı Dursun Oğuz. Oğuz da ilk kez bakanlık koltuğunun tadına bakacak olanlardan. UBP Genel Sekreterliği görevinin yanı sıra muhalefet dönemlerinin Gölge Tarım Bakanı olarak Meclis kürsüsünü eskitenlerden. Konularına hakim dersine uzun süredir çalışıyor. O da koltuğunun gereklilerine yabancılık çekmeyecek olan kabinenin diğer bir üyesi.

Son olarak ise Turizm Bakanı Ünal Üstel. Kaç kez bakanlık yaptığının sayısını belki de kendi de bir çırpıda söyleyemeyen, kabinenin tecrübelilerinden. Bakanlar Kurulu'nun tam manasıyla abisi konumundaki Üstel, Turizm Bakanlığı görevini daha önce yürütmüş, neyin nasıl ve ne zaman yapılacağını iyi bilenlerden.

Kabinenin geriye kalan üç Bakanlığı ise Halkın Partisinden Kudret Özersay, Ayşegül Baybars ve Tolga Atakan. Kabinenin en genç bakanları 15 ayda oturdukları koltukların ne anlama geldiğini Dörtlü Hükümet sırasında geçirdikleri staj döneminde iyice kavramışlardır diye düşünürüm.

Yani, kabinede oturdukları koltukları ilk günden dolduramayan yok.

Yani, hükümetin göreve başladığı ilk günden iş yapmaya başlamaması için hiçbir neden yok.

Yani, kabinede kimsenin bahane üretmeye, inceleme yapmaya, çalışma başlatmaya ve üzerine yatacak lüksü yok.

Yani normalde, sağı solu kavraması için verilen 100 günlük iltimasa ihtiyacı yok.

Yani bu hükümet güvenoyu alıp ilk, hade ikinci Bakanlar Kurulu toplantısından sonra gözle görülür kararlar alıp icraata geçmezse, eleştirilmesi vaciptir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları