Kabine nasıl oluştu? İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 23/05/19 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Oldukça gergin birkaç gecenin ardından hükümet en nihayet kuruldu. Yaklaşık olarak 12-13 Nisan tarihinde mayıs başında kurulacağını duyurduğum UBP-HP Hükümetinin kurulma süreci hayli hareketlin geçti. Yaklaşık bir aydır aslında birazda anlamsız uzatmalara oynandı bu süreç. Neyse ki geride kaldı. Biraz kabineyi konuşalım istiyorum. İki hafta öncesinde elime ulaşan kabine ile dün sabah açıklanmasına yarım saat kala elime ulaşan kabine arasında gerçekten dağlar kadar fark var.

Tabii Salı gecesi yaşanan oldukça hareketli sürecin tüm detaylarını yazmama imkan yok. Zira yazılabilecek ve yazılamayacak bazı önemli noktalar var ama olayın bütünselliğine baktığımızda son derece şaşırtıcı bir kabine değişimi yaşandığını ifade edebilirim.

Örneğin UBP Genel Başkanı Ersin Tatar'ın Ekonomi ve Maliye Bakanlığı sözü verdiği bir Sunat Atun'un bakan olmaması sanırım bir süre zihinleri kurcalayacak.

Öte yandan en başından adı İçişleri Bakanlığı, sonra Maliye Bakanlığı'nda ve en kötü ihtimalle Sağlık Bakanlığında geçen Faiz Sucuoğlu'nun Çalışma Bakanlığına atanması da son derece ilginç bir gelişme oldu.

Faiz Bey neredeyse kabine dışı kalacaktı. Kaldı ki dün sabah saat 10.30'da elime ulaşan listede Faiz Sucuoğlu'nun adı yoktu.

Hem Atun hem Sucuoğlu, kurultayda Ersin Tatar'dan yana tavır sergilememiş olsaydılar belki bugün bu hükümet kurulmazdı ama Ersin bey de Genel Başkan olamaz ve Hüseyin Özgürgün genel başkan olarak devam ederdi.

Siyaset böyle bir şey işte. Duyguyla değil şartlarla ya da menfaatle yapılması gerekiyor.

Hem Atun hem de Sucuoğlu menfaatsel değil duygusal davrandılar ve bugün Sunat Bey kabine dışı kalırken, Faiz Bey bütçesi olmayan oldukça zor bir bakanlığa atandı.

En azından Sucuoğlu Sağlık bakanı atanabilirdi. Umarım Ali Pilli bu zor görevi layıkıyla yapar.

Öyle sanıyorum ki Pilli hayli zorlanacak. Zira tarzı oldukça kibar ve sakindir. Umarım başarılı olur.

Faiz bey Çalışma Bakanlığında başarılı olacaktır ama oldukça yorulacak ve usanacaktır diye düşünüyorum.

Resmiye Canaltay şoku

Öte yandan UBP Gazimağusa Milletvekili ve UBP Onursal Başkanı Derviş Eroğlu'nun kızı olarak Resmiye Canaltay'ınTurizm Bakanı olacağına kesin gözüyle bakılıyordu.

Salı gecesi Derviş Bey Girne'de bir otelde birileriyle otururken telefonu çaldı ve dışarıya konuşmak için çıktı. İçeriye geldiğinde canı hayli sıkkındı. Derviş bey daha fazla oturmadan o ortamdan ayrıldı.

Salı gecesi saat 10-11 arası ne olduysa oldu ve kabine dışı kaldı. Hasan Taçoy'un da bakanlıktan vazgeçtiği ve Genel Sekreter kalacağı konuşuluyordu ama Taçoy'da Ekonomi bakanı oldu.

Derviş beye yakınlığıyla biliniyor SnTaçoy. Burada bazı dengeler mi göz edildi yoksa başka şeyler mi oldu. Bunu da zaman gösterecek.

Üstel kabinede bir yerdeydi ama…

UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel'in bir evvelden Turizm Bakanlığını istediğini biliyorum. Vakti zamanında oldukça da başarılı işler yapmıştı Ünal Bey. Yeni kabinede Ekonomi Bakanı olacaktı, yeri hazırdı sonra kabine dışı kalacak diye bir dedikodu yayıldı. Derken Salı akşamı kesin kabinede olacağı bilgisi kendisine verildi ama bakanlığı belli değildi. Salı gecesi dengeler Ünal Beyden yana ağır bastı ve Ünal Bey Turizm Bakanı oldu.

Ünal Bey değerli bir adam olması gereken bakanlığa gitti.

Tabii bugün bakan olanlar günü gelince Ersin Beye ne kadar sahip çıkacak bakan olmayanlar günü gelince ne yapacak bekleyip göreceğiz.

Daha oralara çok zaman var.

Siz okurlarıma en başından beri hep doğruları söyledim. Salı akşamı açıkçası huzursuz bir şekilde kabineyi yazdım. Elimdeki bilgiler kesinlikle bana göre yeterli değildi. Ancak okurlarıma bir kabine sözü vermiştim ve bu en doğru olanı olmak durumundaydı.

İçime sinmese de bir kabine kaleme alıp yazıyı gönderdim. Gece geç saatlerde telefonlarım çalmaya başladı ve dün sabah ki kabinenin şekli hemen hemen çıktı.

Telefonun ucundaki kaynağım "kimseye bir şey söylemeyeceksin söz ver sana kabineyi aktarayım" dedi. Söz dedim ve kabineyi aldım.

Çarşamba sabah saatleri 10.30'u gösterdiğinde aynı kaynağım beni aradı ve "yaz kabinenin tabanını ve sen duyur" dedi.

Kabine net olarak elimdeydi, bir parça üzgündüm çünkü kabinede kadim dostum Faiz Sucuoğlu yoktu. Faiz beyi aramayı düşündüm ama sonra vazgeçtim. Konuşacak bir şey kalmamıştı artık.

İstanbul'daki koşuşturmamın içinde Kıbrıs Postası Direktörü, can dostum abim Polat Alper'i aradım ve kabine net dedim. Hemen yayınladık.

UBP Genel Başkanı ve Müstakbel Başbakan Ersin Tatar kabineyi Cumhurbaşkanı Akıncı'ya sunmazdan yaklaşık 15 dakika önce Kıbrıs Postası olarak biz yayınladık. 15-20 dk sonra bir farkla kabine tuttu. İzlem Gürçağ bakan olacaktı benim listemde ancak İzlem Hanım çıktı ve Faiz Bey girdi yerine. İzlem hanım Çalışma Bakanıydı Faiz Bey oldu.

Hayırlara vesile olsun diyelim.

İzlem hanım da Teberrüken beyin görev süresi biter bitmez Meclis Başkanı olacak, en azından benim bildiğim bu.

Şu ayar meselesi

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile UBP Genel Başkanı Ersin Tatar arasında bir ayar sözü dolaştı durdu anladığım. Elbette ki şu an ki Hükümet, Kudret Özersay Cumhurbaşkanı seçilsin diye kuruldu, bunu hepimiz biliyoruz ve Cumhurbaşkanı Akıncı'ya hayli muhalefet yapılacak. Ama unutulmaması gereken önemli bir şey var; ne Tatar ne de Özersay Akıncı'yı eleştirirken edep ve ağırlıklarından taviz vermeden yapmaları lazım. Aksi takdirde bu tavırları Akıncı'nın hanesine artı olarak yazılır.

Edep üzerine olmakta fayda var beyler… Aklınızla…

***************

GÜNÜN SÖZÜ

İstanbul'u dinliyorum... Gözlerim kapalı

Orhan Veli

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.