ABD'nin çarpıcı Doğu Akdeniz planı...

Yayın Tarihi: 11/06/19 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
ABD'nin Doğu Akdeniz Strateji Planı basına sızdırılmış. 2015'te başlayan söz konusu plan ve haritası, muhteviyatında oldukça çarpıcı iddiaları taşıyor.

Elbette biz gariban Kıbrıslıların bundan hiç haberimiz yoktu, bu sızıntı ile öğrenmiş olduk. Denilen o ki, bu planın amacı ise Orta Doğu'ya enerji üzerinden barış getirmek ve Rus gazını Avrupa'dan soyutlamak.

Amerika'da Washington merkezli McClatchy DC isimli 150 yıllık medya kurumu tarafından sızdırılan plana göre, Doğu Akdeniz'den çıkarılacak olan Doğu Akdeniz gazı (İsrail ve Kıbrıs gazı) Türkiye (İskenderun) üzerinden Avrupa'ya gidecek. Bu arada bizim meşhur 'East Med' projesi haritada yok.

Kıbrıs açıklarından, İtalya'nın Otranto şehrine kadar 2250 kilometre ve yaklaşık 15 milyar dolarlık bir külfeti olan o boru hattının herhangi bir şekilde devamlılığı olması zaten mümkün değildi. Bununla birlikte, devamlılığı olmayan bir başka şey ise, Türkiye gibi, Doğu Akdeniz'e en uzun kıyı şeridi olan bir ülkenin, Doğu Akdeniz'de oluşan denklemin dışında olması idi. Dolayısı ile Kıbrıs adası ile arasında 80, İsrail'in Levitihan yatağı ile 250 kilometre mesafesi bulunan Türkiye'nin, Doğu Akdeniz den çıkacak olan zenginliğin taşınması noktasında bir köprü vazifesi olacağı açık ve nettir. Açıkçası bu 'East-Med' işini duyduğumda "Uluslararası finans kapital, ortada 80 km ile bitireceği bir iş varken, 2250 km boru çekmez" diye düşünmüştüm. Elbette ki haklı çıktım. İtalya projeden ayrıldı, o film başlamadan bitti.

Ancak haritadaki şaşkınlıklar bununla da bitmiyor. Adanın batısında bulunan ve Türkiye'nin 'benim de hakkım var' dediği 4-5-6-7 nolu parsellerin bir kısmı Türkiye'ye ait olarak gösterilmiş! Daha dün personeli hakkında tutuklama emri çıkarılan Fatih gemisinin şu an içinde bulunduğu bölge ise tamamen Türkiye'nin kullanımına girmiş. Yunanistan ve Türkiye arasında büyük tartışmalara yol açan Meis adasının kıta sahanlığı da yine Türkiye'ye ait gösterilmiş!

Bunun haritada bu şekilde gösterilmesi, Türkiye-Yunanistan arasındaki uzun yıllardır devam eden Kıta Sahanlığı meselesinde de gelişmeler yaşanacağı anlamına gelmektedir.

Öte yandan makalenin yazarının Jerusalem Post'un eski Washington DC Büro Şefi Michael Wilner olması oldukça dikkat çekicidir. Jerusalem Post, bilindiği üzere İsrail Devleti'nin yayın organı gibi çalışan bir kurum.

Yazara göre, harita, 2015-2017 yılları arasında devam Kıbrıs müzakereleri sırasında bizzat Başkan Yardımcısı Biden tarafından Erdoğan'a sunulmuş, anlatılmış.

Yine makaleye göre, Mavi Marmara sonrası yerle bir olan Türkiye-İsrail ilişkilerinin, bu plan sunumları sonrası yeniden başladığı ve haritadan da anlaşılacağı üzere, ileride bir işbirliğine dönüştüğü görülüyor. E tabii, iki ülkenin de ulvi çıkarları söz konusu...:)

Bu arada, plan ABD'nin planı. İlintili ülkeleri bağlayıcı bir durumu yok. Bilgiyi sızdıran kurumun, Beyaz Saray'ı en yakından takip eden kuruluşlardan biri olduğu biliniyor. Ayrıca makalede planın yaratıcısı olarak, Obama'nın eski enerji baş danışmanı Amos Hochstein gösteriliyor.

Aslında, gösterilmekle kalmıyor, Hochstein bizzat Wilner'e konuşuyor, makalede yer alıyor. Böylece planın esasında kimler tarafından hazırlandığını da anlıyoruz. Hochenstein'in dediğine göre, bu planı (haritayı) ortaya çıkarmak çok zamanlarını almış. Ayrıca, Hochstein, Biden'e 'bu büyük ve geniş' vizyonu için teşekkür ediyor.

Plan, Türkiye ve Kıbrıs dışında, Lübnan, İsrail ve Mısır'ı geniş bir işbirliği ağına bağlıyor. Bu ülkelerin çıkaracağı doğal zenginlikler, Türkiye'ye İskenderun Limanına boru ile bağlanıyor. Türkiye ile Kıbrıs arasında da bir boru hattı öngörüyor. İsmi bile hazır: Afrodit.

Sonuç olarak, haritaya bakılırsa ve eğer doğruysa, bütün bu olanlar Türkiye lehine müthiş bir gelişme. Açıkçası benim en çok ilgilendiğim noktası da burasıdır.

Neden mi?

Romantik değilim, mantıklıyım, reel politik nedir az çok anlarım. Dolayısı ile Türkiye'nin bölgedeki hakkını almadan, Kıbrıs'ı bırakmayacağını bilirim. Ve yine Amerika'nın, bölgedeki hakkını almadan, şirketlerine iş yaratmadan Türkiye'yi bırakmayacağını da bilirim. Rusya'nın gerek Hazar Denizi anlaşması, gerekse de Suriye'de aldığı deniz üsleri ile birlikte, Amerika'nın uygulayacağı bu plana 'soğuk' bakmadığını tahmin ederim. Haritaya bakarsanız, içinde Suriye'nin olmadığını görürsünüz. Bu ve bunun gibi enteresan şekillenmeler yüzünden Kıbrıs sorunu uluslararası bir sorundur diyoruz, Dikilitaş'tan bakarak anlaşılmaz diye de altını çiziyoruz.

Elbette tüm bunları yazamamın sebebi, resmi bir rapor ya da anlaşma değil, sadece bir haber, ancak unutmayın 'şeytan her zaman ayrıntıda gizlidir.'

Yani?

Yanisi, sakın enseyi karartmayın, yaz pek bir sıcak geçecek...

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.