Sudaki iz

Yayın Tarihi: 12/06/19 07:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Aslında bu bir kitap tanıtımı değil.

Bahse konu olan bir kitap ama içeriğimiz tanıtım değil. Sudaki iz Ahmet Altan'ın ikinci romanı. İlk kez 1985 yılında Can Yayınları tarafından yayımlanan bir kitap. Aynı yıl üçüncü baskısı yapıldıktan sonra toplatılmış ve hakkında dava açılmıştı.

İki yıl süren dava sonucunda iki buçuk sayfasında "müstehcen içerik" olduğuna karar verilerek imhasına karar verildi. Yıllar sonra yapılan baskılarına bu mahkeme kararı eklendi ve söz konusu sayfalar bantlanarak yayımlandı.

Mesele kitap değil dediğim gibi. Mesele "müstehcen içerik" kavramı.

Müstehcen sözcüğü "edebe aykırı" şeklinde tanımlanıyor. Edep ise "toplum töreleri" şeklinde anlatılıyor. Töre ise "Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimlerinin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü" olarak tanımlanıyor.

Tümüne bakıldığında günümüz toplumlarının özellikle kültürel ve sanatsal temada tek bir ortak paydası olması mümkün değil.

Bu nedenle hala yasalarda bulunan hatta yasalara yeni yeni eklenmeye çalışılan "müstehcen" ifadesi pek de eskisi gibi bir ihtiyaç değil.

Yaşam ilerliyor ve çağ teknoloji ile hızlı değişiyor.

Ne var ki bu değişim toplum ölçeğinde yer alan homojen kalıpların dışında çıkılıp daha parçalı şekilde ortaklıklar kurulmasın aneden oluyor. Bu da tüm bir toplumun yekpare bir temel edinmesine engel oluyor.

Hal böyleyken lendi tanımlarından hareket ederek bir sanatsal veya kültürel üretime "müstehcen" denmesi artık imkansızlaştı. Bunda ısrar eden yasal yapılar da ilkelleşti.

Toplum ölçeğinde bunun mümkün olamayacağından hareketle aslında sanata ve kültürel her türlü üretime daha bir hoşgörü ile yaklaşmak modern dünyanın beklentisi olmalı.

Çünkü sanatın teşvik edilmesi yerine yasaklarla körelmesi, toplumun geleceğinde bir ruhsuzluk yaratır ki bunun birey bazında karşılığı mutsuzluktur.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları