Dana bu makama göre değil

Yayın Tarihi: 01/07/19 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Bildiğiniz gibi Hükümetin müdür, müsteşar ve diğer devlet makamlarına atamaları hayli gecikti. Bununla ilgili olarak en önemli gerekçe ise Liyakada ve yasalara uygun olmayan atamaların yapılmaya çalışılıyor olması. Hali hazırda pek çok atama da savcılıktan dönebiliyor.

En nihayetinde birçok müdürlük makamı olsun bugüne kadar bizim ülkemizde hep siyasi atama olarak tarihe geçmiştir. Müsteşarlık gibi bakandan sonra gelen önemli makamlar da ağırlıklı olarak siyasi atamadır ama bu konularda özellikle bakanlığın yapısına ve icraat alanına bağlı olarak müsteşarların atanmasına göreve uygun atanmasına dikkat ediliyor.

Her bakanlık için bu söylenemese bile özellikle Çalışma Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi bakanlıklarda buna halen dikkat ediliyor.

Zira hangi bakanlığa ya da hangi kamu kamu kuruluşuna olursa olsun doğru olan bu gibi kritik görevlere doğru isimlerin, bir başka deyişle işin ehli olan isimlerin atanması gerektiğidir.

Ülkemiz de her ne kadar siyasi yapı henüz beklenen olgunluğa gelememiş olsa dahi halk arasında artık beklenen genel algı bu yöndedir.

Örneğin oldukça önemli ve kritik makamlardan biri de Kooperatif Şirketler Mukayyitliği makamıdır. Bugüne kadar her zaman bu göreve hep işin ehli ve bu görevi yapabilecek doğru isimler atanmıştır. Zira bu makamın getirdiği sorumluluklar ve ircaa edilmesi gereken görevler tek kelimeyle işin ehli isimler tarafından yapılması zorunluluğunu taşır.

Dana bu makama uygun değil

Sağlık Bakanlığı eski Müsteşarı Kemal Deniz Dana'yı hepimiz tanırız. Son derece değerli bir insandı, sevdiğim ve değer verdiğim biridir aynı zamanda ve bu makama atanması Başbakan Tatar tarafından uygun görülmüştür. Sn Dana'nın böylesine önemli bir makam için yani Kooperatif Şirketler Mukayyitliği makamı için gerekli bilgi ve tecrübesinin olmadığını yönünde oldukça yaygın bir görüş var. Bu atama ile ilgili olarak hafta sonu hem UBP kanadından hem de hükümetin diğer ortağı olan HP kanadından telefonlar aldım.

Kooperatif Şirketler Mukayyitliği makamının işleyiş mekanizmasını biraz araştırdım ve İngiliz döneminden de kalma bir yapının halen etkin olduğunu ve ciddi sorumluluklar gerektirdiğini öğrendim. Bu ciddi sorumlulukların makamla ilgili ehil biri tarafından yürütülmesi gerektiği ap açık ortada.

Elbette ki bunun takdirini Sn Başbakan yapacak ama Başbakanın bu atamayı bir kez daha gözden geçirmesi gerektiği ve Sn Dana'nın uzman ve başarılı olduğu alanlarda değerlendirilmesi gerektiğini beni arayan birçok vatandaş gibi düşünüyorum.

Kemal bey tecrübeli bir bürokrat ve başarılı olduğu alanlar var, örneğin Sağlık gibi Turizm gibi. Bu alanlarda yetişmiş bir bürokratı derin bilgi ve tecrübe gerektiren bir makam olan Kooperatif Şirketler Mukayyitliği'ne değil de örneğin Sağlık Bakanlığı gibi başarılı olduğu makamlarda değerlendirmek ülkeye verilecek önemli bir hizmet değil midir?

Çok kritik bir makam çünkü…

Örneğin yaptığım kısa araştırmayı sizlerle paylaşayım ve Kooperatif Şirketler Mukayyitliği'nin neden çok bilgi ve tecrübe gerektiren ehil ellere verilmesi gerektiğini daha iyi anlayabilesiniz.

Kooperatif Şirketler Mukayyitliği Atamasında Dikkat edilmesi gereken Hususların Tespiti var. Mukayyitlik İlgili merci fasıl 114 göre idare edilir. Taşkent ve Mallıdağ Kooperatifleri'nin hortumlandığı ve basına taşındığı haberleri hatırlayın. Mukayyitlik raporları polise verdi ve polisten savcılığa intikali ile yargı süreci başladı veya başlayacak.

Her iki olayda davacı kooperatif şirketler mukayyitliği davacı konumundadır. Bu süreci takip edecek mukayyidin yolsuzluk dosyasının olmaması (Aynı olayı yaşamaması) gerekmektedir. Aksi takdirde kamu bu süreci takip edemez.

Fasıl 114 göre kooperatiflerde borcunu ödemeyen kişiler, Kasten ödemez veya ödeyemez veya Borç bataktır, Vadesi düşmüştür, tüm bu olayın süreci mahkemedir ancak Fasıl 114 göre bu mahkemeler kooperatif şirketler mukayyitliğinde görülür. Davayı gören avukatta mukayyide bağlı mukayyitlik personelidir.

Buraya dikkat edin; Bu mahkeme netice olarak sonuç verici icra verir ve verilen karar sivile intikal edemez kesinleşir.

Kısaca dava neticesi mukayyit tarafından ince ayara bağlıdır. Yolsuzluk dosyası olan ve bu dosyanın içeriği parasal anlamda hortumlama olan bir vaka ise mukayyidin başkanlığında görülen bu davalar su istimale açıktır.

Fasıl 114 İngiliz döneminde kalma mukayyide tam yetki ve donanım veren bir yasadır. Bu güne kadar olan mukayyidler çekirdekten ve liyakatla gelmişlerdir. Bu yapının bozulmama sebebi ve bozulmaması gerekmesi işte bundandır.

Bu nedenle böylesine tecrübe gerektiren makamların liyakata uygun, konular konusunda tam bilgili kişilerden oluşması gerekir. En azından bu makamlara olsun siyaset bulaşmasın derim ben.

****************

GÜNÜN SÖZÜ

Kime ne emanet ettiysek, Ya kırdı, y ada kaybetti... Anladım ki emanete en güzel bakan "ALLAH" ' idi...

ANONİM

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.