Yoksa füzeyi vurduk mu?

Yayın Tarihi: 03/07/19 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Yolunu kaybedip ülkemize düşen Rus yapımı füzenin yankıları devam ediyor. Hem de bolca senaryolarla birlikte. Şimdilik en makul olan ya da kabul edilen bu füzenin kazara ülkemize düşmüş olması. Dünkü yazımda bahsedemedim ama yeri gelmişken bahsedeyim. Biz gazeteciler her zaman kuşkucu insanlarızdır. Sanırım şu çirkin ve klasik laf bizim geçerli, gazeteci olunmaz gazeteci doğarsınız.

Çünkü bir gazeteciyi gazeteci yapan sezgileri ve iç sesidir. Edebiyatı da bir yana bırakarak konuya girelim. S 200 tipi füzenin düştüğü gece evimin mutfağında, Dikmen'de oturuyordum. Gece erken yatabilen biri değilim. Saat öyle söylendiği gibi 00.30 değildi. 00.45'i geçmişti. Birincisi büyük diğer ikisi küçük toplamda üç patlama duydum.

Buraya kadar kamuoyuna servis edilen haber gibi her şey tamam ve doğru. Yani füze Taşkent'e düşmeden hemen önce kendisi havada patladı ve parçaları dağıldı. Peki bir füze üç kez mi patlar? Düşerken patlama sesi çıkarır mı?

Kaç kez patlar kaç kez düştüğünde ses çıkarır; bunlar önemli sorular. Devam edelim. Üç patlama sesini yalnız ben duymadım Taşkent köylüleri de bunu teyit etti. Güzergahı takip ettiğimizde bu füze, benim evimin karşısından geçti gitti. Yani tam da Kuzey ve Kuzey batı istikametinden.

İşte burada önemli başka bir nokta var; üç patlama sesini duyduktan sonra ben evin bahçesine fırladım ve Kuzey tarafında jet uçağı sesi duydum; aynı anda Taşkent istikametinden uçak sesi geldi ama Taşkent tarafındaki uçak sesi kısa sürdü fakat Kuzey yönü yani Girne istikametindeki jet motoru sesi yaklaşık 10-15 saniye devam etti.

Bakınız dikkatinizi çekerim; üç patlama sesinden sonra dışarıya çıktım ve bu sesleri duydum. Diyelim ki bu sesler bir savaş uçağına değil de bir ya da bir den fazla füzeye aitti.

Demeye çalıştığım havada patlayan füzenin ardından başka füzeler ya da savaş uçakları vardı.

Öyle tahmin ediyorum ki savaş uçağı değil füzeydi bunlar.

S 200 vuruldu mu yoksa?

Gelelim asıl soruya. S 200 kendisi havada infilak mı etti yoksa birileri tarafından vuruldu mu? Örneğin herhangi bir savaş gemisinden ya da Türkiye'den ya da İngiliz üslerinden ya da KKTC'den bir yerden birden fazla füze S 200'ü vurmak için ateşlendi ve biri bu füzeyi vurdu diğeri ise geçip gitti mi?

Ortada bir gerçek var ki bu füzeye bir yerlerden başka füze fırlatıldı!

Aklıma gelen bir başka senaryo ise S 200 kendisi havada patladı ama bu füzeyi vurmak için başka füzeler fırlatıldı.

Kim ne derse desin yani S 200 ister kendisi patlamış olsun, ister yolunu şaşırmış olsun birileri bu füzeye müdahale etti. Bu çok net ve açık.

Herkes füzeye seyirci mi kaldı?

Bir başka açıdan bakın olaya. Suriye'den bir füze ateşleniyor ve İsrail'in radar şaşırtmasıyla yön değiştirip taa buralara kadar geliyor ve bu füzenin 300 km yol kat edip gelip düşmesine seyirci kalıyor. Size inandırıcı geliyor mu?

Gerek Türkiye gerek bir savaş gemisi gerek İngiliz üsleri ya da başka bir güç bunu izliyor. Peki bu füzenin şehir merkezine gelip düşmeyeceği ne malum? Değil mi?

Taşkent'e düşeceği gibi Rum tarafına ya da İngiliz üslerine de düşebilirdi. Siz inanıyor musunuz buna bölge güçlerinin seyirci kalabileceğine.

Saf olmayın; buna kimse inanmaz!

Türk yapımı "Hisar O" füzeleri başarıyla test edilmişti

Türkiye'nin kendini savunma noktasında birçok hava savunma füzesi var. Bunların birkaçı yerli üretim bazıları ise ithal. Ancak bu füzelerin birçoğunun menzili çok fazla değil. İçlerinde en etkili olan ise geçtiğimiz aylarda başarıyla test edilen Hisar O füzesi. 25 km etkili menzile sahip ve % 100 isabet kaydedebilen bir füze. Henüz deneme aşamasında. S 200 ile kıyaslayamıyoruz belki şu an ama 25 km gibi hatırı sayılı bir mesafede yaklaşan bir tehdidi vurabiliyor.

HİSAR Füzeleri; askeri üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacı ile sabit ve döner kanatlı uçaklara, seyir füzelerine, havadan karaya atılan füzelere ve insansız hava araçlarına karşı kullanılan hava savunma füzeleridir. HİSAR Füzeleri, aile bütünlüğü içinde modüler yapıda, farklı platform entegrasyonlarına, değişen atış kontrol ve komuta kontrol altyapılarına uyumlu şekilde tasarlanmıştır.

Sonuç olarak bu S 200 kendi başına düşmüş olabileceği gibi Türkiye'den gönderilen füzelerle de vurulmuş olabilir, KKTC dağlarında gizlenmiş füze bataryaları iddiası da var.

Asıl cevap bekleyen sorular ise S 200 ile ilgili ne İngiliz üslerinden, ne Türkiye'den ne İsrail'den ne de Suriye rejiminden bir açıklama yapılmamış olması.

****************

Günün Sözü

Parmak uçlarıma hapsettim seni, dokunduğum her yerde seni hissediyorum, canım yanıyor.

Cemal Süreya

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.