Maraş ve mekan tartışması...

Yayın Tarihi: 05/07/19 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Maraş siyasal tartışmaların ötesinde bir mekan tartışmasıdır…

Maraş hep siyasal söylemlerle gündeme gelen bir kent olmuştur… Elbette ki kentin siyasal boyutu göz ardı edilemez… Fakat siyasal boyutunun yanında mekânsal boyutu ayrıca ele alınması gereken bir husustur…

Maraş ve mekan tartışmalarına yaklaşık bir yıl önce akademik bir araştırma için başlamıştım. Araştırmamı tamamladım… Akademik bir dergide değerlendiriliyor…

Benim için kent bir bütündür… Kapalı Maraş ve açık Maraş… Maraş işte… Kentin kapalı bölümünün önemi siyasal sürecinden ötürüdür diye düşünülür… Mekan tartışması ise… Maraş'ta siyasal boyutun yanında çok farklı bir çizgide seyreder…

Hazır memleket Maraş üzerine yoğunlaşmışken… Burada Maraş üzerine bilimsel olarak yapmış olduğum araştırmaları uzun uzun anlatma şansım olmasa da size makalemde yer alan bazı bilimsel tartışma noktalarını aktarmak isterim…

Bilimsel olarak, mekan kavramı, tarihin farklı dönemlerinde farklı yapılarda farklı anlamlar barındırmıştır. Mekan kavramını, felsefe, sanat, edebiyat, politik, sosyolojik, ekonomik, siyasal vb. birçok bilim dalı ile ilişkilendirebilmek mümkündür... Ne taraftan bakarsan o taraftan görürsün…

Harvey,(2004) mekan kavramını tartışırken, taşıdığı anlam yapısı ile mekanı en çok değişime uğrayan kavramlar arasında gösterir... üstelikiçerisinde aynı anda birçok anlamı taşımakta olduğunu vurgular... Lefebvre (2014), kentsel mekanı tanımlarken, birey, toplum ve üretim ilişkileri üzerinde durmaktadır. Üretim burada önemli bir boyuttur… Çünkü kent mekanında sürekli karşımıza çıkar…

Mekan üzerine yapılan birçok bilimsel araştırma, mekanı insan faaliyetleri ile ilişkilendirmekte… Dahası mekanı insanların ihtiyaçları doğrultusunda yapılanmakta olduğunun altını çizmektedir… Bu durumda mekan, insan var olduğu müddetçe anlamlandırılabilir.

Harvey (1988), toplumsal mekan,"bireylere göre değil zamana göre değişmektedir" der… Aydınlanma Çağı düşünürleri ise, politik ve ekonomik bağlamda mekanın üretilmesi sorunu üzerinde yoğunlaşır…Marxistler her zamanki gibi kapitalist üretim ile mekanı birlikte ele alır…Castells (1977), toplumsal sorunların, mekanın ve doğanın örgütleme biçiminden kaynaklandığını ileri sürmektedir…

Bilimsel yazılarda mekan kavramı böyle böyle tartışılmaya devam eder… Farklı görüşler farklı bakış açıları ile mekan tanımlanır… Ben de araştırmamada yukarıda vermiş olduğum örnek kesitler üzerinden bir Maraş – mekan tartışması yaptım… Nerden baktığına bağlı değişen ve gelişen mekan…

Maraş herkese bir umut… Yöntemler… Hayaller farklılaşabiliyor ama… Mekan?

Harvey (2008), ütopya mekanları ve umut mekanları kavramlarını bu çerçevede ele alırken "çoğumuzun inandığı üzere eğer dünyayı kendi arzu ve vizyonumuza göre şekillendirme gücümüz varsa, nasıl oldu da topluca burayı böylesine bir yer haline getirdik?" sorusunu bizlere yöneltmektedir…

Bu soruyu kapalı Maraş'a sormak zordurbelki de… Siyasal sorunlarla birlikte ele alınması gerekliliği bize hatırlatılır… Bu soru belki de bizde tüm kentsel mekanlar için sorgulanmalıdır…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Prof. Dr. Deniz İŞÇİOĞLU yazıları