Protokol, Çavuşoğlu yüzünden gecikti...

Yayın Tarihi: 08/07/19 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Pazar günü. Yazımı oturmak için masamın başına oturduğumda Lefkoşa tek kelimeyle ateşler içinde yanıyor, buna rağmen hava yarı kapalı ve Trodos'ta aşırı yağmur var. Sıcağın içinde terlerken bir taraftan gök gürültüsü sesi duymak oldukça ilginçti. Kendi kendime söylendim ve bu yaşadığımız durumu içinde bulunduğumu ekonomik ve sosyal durumla ilişkilendirdim. Rum tarafına adeta rahmet, bereket yağarken bize yine bir şey yok dedim kendi kendime.

Malum hafta sonu Türkiye Cumhurbaşkanı Fuat Oktay bir etkinliğe katılmak için ülkemizdeydi. İlginç bir ziyaret oldu. İlginç diyorum çünkü dilek ve temennilerin yanı sıra reformlardan bahsedilen ama Mali Protokol'den hiç bahsedilmeyen ve ziyaret edilmeyen bir Cumhurbaşkanlığı başlıkları bıraktı geriye.

Şimdi neler olup bittiğine bir bakalım.

İlginç rastlantı

Hemen değinelim bu konuya. Artık uzadıkça uzayan ve bakanlar dahil kimsenin net bir şey söyleyemediği bir mesele Mali Protokol'ün imzalanma meselesi. Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu "Mali Protokol hafta sonuna yetişir" diye bir açıklama yapınca ve Sn Fuat Oktay da hafta sonu KKTC'ye gelince bu iki konu öyle bir birleşti ki sanki de Fuat bey Mali Protokol'ü imzalamak için gelmiş oldu. Halbuki öyle bir durum yok. Fuat Bey bir konferansa katılmak için geldi; gelmişken de Başbakan Tatar'a bir nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Akıncı da pas geçildi. Buna birazdan değiniriz.

Bakan Amcaoğlu "sıkıntı yok"

Bildiğiniz gibi Türkiye'den bize maddi destek gelebilmesi için iki ülke arasında bir protokol imzalanması gerekiyor. Bununla ilgili Türkiye'deki Resmi Gazete'de bir karar yayınlandı.

Buna göre Türkiye'nin KKTC'yle ilişkilerinin bütün yönleriyle uyumlu şekilde yürütülmesi ve genel koordinasyonunun, görevlendirilecek bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı ya da bakan tarafından yerine getirilmesini ve bu makam bünyesinde Kıbrıs İşleri Koordinatörlüğü oluşturulmasını içeren bir genelge yayımlandı.

Yani bu şu demek oluyor artık KKTC ile ilgilenecek net bir makam olacak. Bugüne kadar bu dengeleri Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yürüttü. Muhtemelen belki yine Fuat Bey yürütecek bilemiyoruz tam olarak.

Amcaoğlu "20 Temmuz'a kadar imzalanır"

Ancak Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu ile yapmış olduğum kısa görüşmede bana bir sıkıntı olmadığını ifade etti. 20 Temmuzu bulur mu diye sorduğumda 20 Temmuz tarihine kadar protokolün imzalanabileceğini ifade etti.

Türkiye'de para var mı yok mu?

Oldukça yüksek tempoda izlenen bir sabah programı yapıyoruz ve izleyicilerimin birçoğundan aldığım yorum Türkiye'nin parası yok şeklinde. İnanın ki birkaç aydır birçok izleyicimden Mali Protokol'ün imzalanmaması ya da bir diğer deyişle gecikmesi nedeniyle "Türkiye de de para kalmadı" şeklinde.

Bu değerlendirmeyi o kadar sık duyuyorum ki anlatamam. Bunu her söyleyene de "Türkiye büyük devlettir, parası da çoktur, kaldı ki buraya aktarılacak para da devede kulak bile değildir" desem de kimseleri inandıramadım.

Ben bunu anlattıkça neden gecikiyor, yeni hükümette kuruldu artık yanıtı alıyorum. Tabii ki devlet işlerini bizim detayına kadar bilme şansımız yok. Ancak şunu bilen zaten bu konuyu kafasına takmaz; Türkiye kendi uçağını yapan, ciddi silah alımları yapan ve ihracatı olan bir ülke; KKTC'ye aktaracağı 3-5 milyar Lirayla sarsılmaz.

Tüm bu konuşmalardan alıyorum ki Kıbrıslı Türklerin Ankara hükümetiyle ilgili algısı halen negatif. Elbette bunu körükleyenler ve böyle olmasından mutlu olanlar da var.

En büyük suç da bizim hükümetlerimizde; "Anavatan Türkiye" demekle çözülmüyor bazı şeyler. Perde gerisinde aleyhte konuşmalar da çok, bunu da yeri gelmişken söyleyelim.

Protokol, eğitim bakanlığı yüzünden gecikti

Gelelim en önemli konuya. Bildiğiniz gibi Mali Protokol'ün gecikmesiyle ilgili çeşitli spekülasyonlar yapıldı. Öğrendiğime göre Mali Protokol'ün imzalanmasının gecikmesinin ardında yatan asıl gerekçe bizim Eğitim Bakanlığımızla ilgili bir sorundan kaynaklanıyor. Mali Protokol de yer alan maddeler içerisinde eğitimle ilgili bir maddeden dolayı taraflar arasında sorun çıktı. Bakan Nazım Çavuşoğlu'nun müsteşarının Ankara Hükümetince yürütülen protokol çalışmalarında katıldığı bir toplantıda protokole eğitimle ilgili konulan bir maddeyi net bir dille reddetmesinden dolayı sorun çıktı ve bu sorundan dolayı protokol bugüne kadar gecikti.

Ancak size şu kadarını net olarak söyleyebilirim ki 20 Temmuzdan önce muhtemelen 10 güne kadar bu protokol imzalanacak.

Konu ve sorun çok derindir ve sorun Eğitim Bakanlığının bir konu hakkında negatif durmasından kaynaklanmaktadır.

Gelin görün ki bu sorun aşıldı, aşıldı aşılmasına ama yararımıza mı aşıldı onu da bekleyip göreceğiz demeyeceğim, sonraki yazlarımda kaleme alacağım.

Oktay, Akıncı'yı neden ziyaret etmedi?

Şöyle bir hafızamı yokladığımda bugüne kadar Türkiye'den gelen hükümet yetkililerinin mutlaka Cumhurbaşkanlığı makamını ziyaret ettiklerini ve buna mutlaka dikkat ettiklerine şahit olmuşumdur. Dediğim gibi bugüne kadar hiç bunun aksi olmadı. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay her nedense Başbakan Tatar'a nezaket ziyareti gerçekleştirirken devletin başına yani Cumhurbaşkanı Akıncı'ya bu ziyareti gerçekleştirmedi.

Tabii şunu açık bir şekilde ortaya koymak lazım. Bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanı Akıncı, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ın bir süre önce Rum Lider Anastasiadis'le yaptığı ziyareti kendisinden gizlemesine içerlemiş ve tepki göstermişti.

Bu tepkisini gösterirken de şu sert ifadeleri kullanmıştı "Farklı vizyonlar peşinde ve arkaları sıvazlanarak sahneye sürülmelerini sineye çekecek değiliz"..http://www.kibrispostasi.com/c35-KIBRIS_HABERLERI/n288731-akincidan-ozersaya-sineye-cekecek-degiliz-19062019

Bu cümledeki adres elbette ki Ankara Hükümetidir. Bu tür diyaloglardan dolayı Sn Oktay'ın Cumhurbaşkanını ziyaret etmemiş olması mümkün olabilir ama öte yandan programında da yer olmamasından da kaynaklanabiliyor diye düşünüyorum. Aslında bu konu tartışmaya çok açık ve bir o kadar da üzerine senaryo yazmaya müsait bir durum. Şimdilik çok da yorum yapmadan bu kadarla bırakıyorum.

*****************

Günün sözü

Sevmeye layık olmayanı hatırlayarak değerli etme! Dönmek mi istiyor, bir şans daha verme. Unutma; sevgi yürekli olana yakışır.

Şems Tebrizi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.