Politika ve sanat

Yayın Tarihi: 11/07/19 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Sanatçı sadece bir ülkeyi değil, tüm bir insanlığı aydınlatabilir.

Yeter ki sanatı anlamış olsun. Yeter ki gerçek olsun.

Picasso ve Dali ile birlikte İspanya'nın büyük üç modern ressamından biri de Joan Miro'dur. Miro'nun sanatsal başarısı, sanatın tüm alanlarında kendini göstermiştir. Yağlıboya tabloları, duvar resimleri, seramikleri, gravürleri ve heykelleri bize, Picasso gibi büyük bir yaratma kapasitesine sahip olduğunu gösterir. Miro, tüm ifade biçimlerini deneyen bir sanatçıydı. Sanatçının böylesi bir ölçeğe sahip olmasının ne kadar harika sonuçları olabileceğini bir düşünün.

Miro, yirminci yüzyılın usta sanatçısı olarak yepyeni bir sanatsal dilin yaratıcısıdır. Resim heykel ve seramiklerinin temelinde Francisco Gali'den ve Pasco'dan aldığı eğitimin ne kadar etkili olduğunu görebiliyoruz. Miro, Barcelona'da kaldığı sürece içinde daha sonra seramik çalışmalarında en büyük destekçisi ve arkadaşı olan Joseph Artigas'la tanışıp, seramik alanında müthiş bir ilerleme sağladı. Marqwet, Dufy, Brague, Asger gibi sanatçılarla ortak pek çok seramik eser üretti ve sergiler açtı.

Miro, Paris'e gitmeden çağdaş Fransız şairlerinin önemini kavramış; şiiri, sanatının kaynağı olarak görmüştü. Sanatı derinden anlamış, gündelik yaşamın ve politik kirin dışından hayata bakabilmiş bir sanatçı olan Miro'nun eserlerini görenler şaşkına dönüyordu. Bu şaşkınlık, konulardan çok renklerin parlaklığından ve o zaman bile kendini belli eden üslubun orijinalliğinden ileri geliyordu. Natürmort, peyzaj, portre ve nülerden oluşan temaları işleyen resimlerde, özel ve yeni olan şaşırtıcı bir şeyler görmeniz mümkün. Üstelik bu hala geçerli. Geleneksel perspektif kaidelerini kullanmadan üçüncü boyut hissini insana hissettirmeyi başaran bir ressamdı Miro. Manzara resimleri de tamamıyla perspektiften yoksun olmalarına rağmen derinlik etkisi taşıyordu.

Savaştan yeni çıkmış olan Paris, sanatçıların buluşma yeriydi ve o sıralarda Miro Paris'e ilk kez gitmişti. Resim dili ile sorgulayıcılığını artıran Paris deneyimi onu, sınırları aşan bir sanatçı yaptı.

Paris'teyken bir arkadaşına yazdığı mektupta "İster Paris'te, ister Tokyo'da, ister Hindistan'da olayım, ne yapıp edip resim yapmam ve para kazanmam gerek."

Tek amacı resim yapmak olan Miro, Paris'te Picasso ile tanıştı. Louvre'da incelemeler yaptı. Paris'teki stüdyosu, Andrè Masson'unkinin yanındaydı ve ilk sergisini 1921 yılında Galerie la Licorne'da açmayı başardı.

Miro şanslı değil ama amacı olan yeteceğini çalıştırarak geliştiren bir sanatçı olarak aklımda kaldı. Politik olandan uzak duran, sadece sanatı ile değişime katkıda bulunmasıyla hatırlayacağımız önemli ismin bana bıraktığı iz, sanatı neden yaptığını bir bakışta anladıklarımla mukayese yapabilmemi güçlendirmesidir.

Bir gerçekle üstelik: Sanat değişim ve politika oluşturmanın doğasıdır. Ama sanatçı politikacı değildir, bunu olmaktan uzak durmalıdır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları