Üç kadın mitos

Yayın Tarihi: 24/07/19 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

İlk insandan bu yana, insanlık tarihini şekillendiren kahramanların, en az yarısı elbette kadınlardır. Sizlerle paylaşacağım bu 3 kadın ise, tarihin içinden gelen 3 ilginç mittir.

İlki Lilith.

İbrani mitolojisine göre Lilith, Adem ile aynı zamanda ve aynı anda yaratıldığından Adem'in kendisine eşit olduğu görüşündedir. Adem'le birlikte olmayı şiddetle reddeder. Adem ısrar ettiğinde ise büyü ile kaçar ve onu terk eder. Melekler geri getirmek için Lilith'i bulur ama kendisi Kızıldeniz ile birlikte olduğundan 100 den fazla cin çocuğu olduğunu, bu nedenle artık Adem'e sadık olamayacağını bildirir. Melekler, geri dönmesi için her gün bir cin çocuğu öldürmeye başlarlar. Lilith'i de bunun karşılığına Adem'in soyundan her çocuktan, erkeklerde sünnet oldukları 8. güne, kızlarda 20. güne kadar kendi adının yazılı muskayı taşımayan çocukları öldüreceğine yemin eder. Bugün dünyada var olduğuna inanılan cinlerin, Adem ile Lilith'in ve Tuval Kabil eşi Naama'ın birlikteliğinden meydana geldiğine inanılır. Lilith; Adem ile Havva'nın sınırlı hayat ile lanetlenmeden önce, cenneti terk ettiğinden ölümsüzdür. Lilith'den sonra Tanrı, ismi bilinmeyen bir başka eş daha yaratır ve Ademde bu yaratılışı seyreder. Gördüklerinden çok etkilenir, yeni eşi kabul etmez. Daha sonra Tanrı Adem'i uyutur ve kaburga kemiğinden Havva'yı yaratır. Havva sonuçta erkeğinin bir parçasından yaratıldığından ona tabi olur.

İkincisi, Homeros'un Odysseia destanında adı geçen gizemli tanrıça Kalypso'dur. Yunanca gizlemek anlamına gelen kalyptein sözcüğünden türetilmiştir.Homeros ona Olympos tanrıçalarının en büyüklerine verdiği dia theaon (yüce tanrıça) unvanını vermiştir. Odysseia destanının unutulmaz kadın karakterlerinden biridir. Kalypso, diğer tanrılardan uzakta, ıssız bir adada oturur. Bu tanrıçanın yaşam tarzı, ataerkil bir düzene sahip olan Olympos'lulardan farklı olarak, anaerkil bir düzeni temsil eder. Yaşadığı Ogygie adlı ıssız adanın Malta Adası olduğu varsayılmaktadır. Kalypso, taşıdığı nitelikler açısından Anadolu'nun ana tanrıçası Kibele'yle benzerlikler taşır.

Kalypso, Homeros'a göre, deniz perisi ve Atlas'ın kızıdır. Odysseia'da anlatılan; Tanrıça Kalypso, gemisi batan Odysseus'a aşık olur ve adasında onu bir süre alıkoyar. Bu adadaki esareti, Athena'nın Zeus'a yalvarması üzerine sona erer. Zeus tarafından Hermes, Kalypso'ya Zeus'un emrini iletir ve Kalypso Odysseus'u serbest bırakır.

Ve üç…

Kral Arthur'un kız kardeşi ve Avalon'un leydilerindendir. Morgaine olarak da bilinir. Hakkında yazılmış ve söylenmiş birçok rivayetler bulunmaktadır ve bunların en başında cadı olduğu ileri sürülmektedir. Bütün bunların temelinde, Büyük Britanya'da yaşadığı dönemde Hristiyanlığın çok hızlı benimsenmesi, yaygınlaşması sırasında paganlığı savunması ve önde gelen temsilcisi olması yatmaktadır. Bir efsaneye göre Morgause'la da bağı vardır, bu yüzden cadı olduğu kanısı yaygındır. Bazı efsaneler doğrudan Morgause ile aynı kişi olduğunu söyler. Aynı zamanda Kral Arthur'un üvey kız kardeşidir. Igrane'in ve eski kocası Dük Tintagil Gorlois'in kızıdır. Teyzesi Vivien tarafından küçük yaşta Avalon'a götürülür, orada rahibelik eğitimi alır. Güzel bir kadın olarak betimlenir. Fakat yine bazı uç hikayelerde yüzünün yarısı yanmış, topal ve yüzünü gizlemek için altın maskeyle dolaşan biri olarak anlatılır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları