Taliya adında bir başarı öyküsü...

Yayın Tarihi: 26/07/19 07:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Her şey sıradan ve kötü gidiyor algısına alışmışken, çoğu zaman etrafımızda birçok güzel şeyin olduğunun farkına varmayız ne yazık ki. Dün benim doğum günümdü. Bir dostumla hayata dair birkaç saat sohbet etme fırsatı bulduk. Kendisine kötü gidişata takılıp kalmaması gerektiğini ve daha ileride istediği gibi olmasa da iyi şeylerin kesinlikle olduğunu anlattım uzun uzun.

Aslında çevremizde öyle güzel şeyler var ki. Mesele sakinleşip bakabilmek.

Yıllar önce bir kış günü Akdeniz köyündeyim. Akdeniz köyüne gidenler bilir, Kış mevsimi yollar sokaklar çiçeklerle, yeşil ağaçlarla bezenir. Büyüleyici bir havası olur. Sanki canlı bir tabloyu izlermiş gibi hissedersiniz kendinizi.

İşte böyle günlerden bir gün Akdeniz köyündeki bazı dostlarımı ziyarete gitmişken, ortak dostlarca tanıştırılıyorum Khafizou ailesiyle. Kıbrıs'ta güzel işlerle uğraşan bir aile. Ailenin iki kızı var. Yaşça büyük olanın adı Taliya Khafizou.

Taliya'yı tanıdığım günlerde gazetecilik okuyordu. Müzikle uğraşıyor aynı zamanda senaryo yazarlığı ve sinema dünyasına girme konusunda oldukça heyecanlıydı.

Kendisini Kıbrıs TV'deki canlı yayınıma konuk almıştım. Üstünden yıllar geçti; çok genç olan bu hanım efendi şimdilerde 24 yaşında. Bu genç yaşına karşın görüşmediğimiz bu süreçte oldukça ciddi işler başarmış.

Bu söyleşiyi ne yazık ki biraz gecikmiş olarak kaleme alıyorum. Bildiğiniz gibi hükümet bozuldu, kuruldu. Biz Taliya ile buluşup bir kahve içtik, söyleşimizi yaptık yapmasına ama tam da Hükümet değişiminin üzerine denk geldiği için yayınlayamadım.

Güzel bir sohbetin ardından yaptıklarını dinledikçe etkilenmemek elde değil; kendi müziğini besteliyor, hazırladığı senfonileri var. Ekim-Kasım gibi konserini verecek. Hazırladığı senaryolar ve yazdığı kitapları var ve daha birçok şey. Ailesiyle uzun yıllardır Kıbrıs'ta yaşıyor ve Kıbrıs'a tek kelimeyle aşık.

Taliya Khafizou; bu ismi bir yere yazın, Şunu net olarak ifade edebilirim ki yakın gelecekte adını sıkça duyacaksınız ve Avrupa'da aranan bestecilerden biri haline gelecek.

Söyleşimizin detaylarını çok da uzatmadan sizlerle paylaşıyorum.Taliya'nın Türkçesi biraz kırık ama hızla geliştiriyor.

Kış aylarındaki ilk konserine gitmek için sabırsızlanıyorum.

1- İlk önce sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Taliye; "Tabii ki. Önceden beni bu güzel, röportaja davet ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum, Sayın Gökhan Bey. Sevgili takip eden arkadaşlarımıza da selamlar! Benim adım Taliya Khafizou; Tataristan'ın Kazan şehrinde doğdum - Kazan Rusya için çok önemli. Tatar kültürünün ve halkının merkezidir. Orada özel okula gittim; Küçükken, dans, sinema ve müzik konusunda özel eğitim aldım. Her şeyden önce hayatımda böyle güzel bir başlangıç için aileme teşekkür etmek istiyorum.

Kazanda ilk eğitimi aldım ve Tatar kültürünün bir parçası olmaktan mutluluk duyuyorum. Ancak, benim için dünyadaki en önemli ve sevgili yer - Kıbrıs. Ruhumun derinliklerinde ben Tatar ve Kıbrıslıyım; Bu adaya bayılıyorum ve gerçek bir "Evim Güzel Evim / Home Sweet Home" diyorum. Çünkü Konfüçyüs'ün dediği gibi: Ev iyi hissettiğin yerdir.

Radyo TV ve Sinema eğitimi aldım; gazeteci olarak çalıştım ve İngiltere'deki Royal College of Music' okulunda piyano performans eğitiminiaynı zamanda aldım. Başta Yağmur Özerem Hocadan ve sonra daha çok çok Irade Melikova Hocadan özel dersler aldım. Kıbrıs'ta bana Müzik alanı yeniden açıldı; ve ben hayat yoluma müzikle devam etmek istiyorum, İnşallah".

2- Gazeteciliğe merakınız olduğunu biliyorum ancak idealiniz iyi bir gazeteci mi olmak yoksa iyi bir kitap yazarı mı olmak?

Kitap yazarlığı ve gazetecilik benim için şimdilik hobby oluyor ama hayatımda her zaman olacak, düşünüyorum. Planlarım arasında çocuklar ve gençler için faydalı kitaplar yazmak var. Yazmayı, gazetecilik mesleğini elbette çok seviyorum. Bu yaz Avrupa'daki JazzAscona festivalinde gazeteci olarak çalıştım.

Ancak müzik haliyle ağır basıyor. İyi bir besteci olmak istiyorum. Çünkü müzik benim hayatımda çok büyük bir sevgi gibi. Niztsche'nin dediği gibi: "Hayatımız müziksiz bir hatadır", aynı şekilde bana hayatım ve mesleğim müziksiz bir hata gibi görünüyor.

Birden müziğin, hobimin, bir mesleğe ve tutkuya dönüştüğünü fark ettim; ve önceki mesleğim, gazetecilik, hobiye dönüştü.

3- Birçok alanda kendinizi geliştirdiğinizi söylüyorsunuz odaklanmak istediğiniz alan hangisi?

Müzik ve film buluşma noktası, film müziğidir. Müzik becerilerimi geliştirmeyi ve şu anda bu sanata odaklanmayı planlıyorum; özellikle kompozisyon, film müziği ve şarkı yazarlığı üzerine.

Duygularımı ve düşüncelerimi şarkılar ve besteleriyle aktarmak ve diğer insanların müzikle daha iyi duygular yaşamalarını sağlamak istiyorum. Çünkü müzik çok şey yapabilir: bizi mutlu ediyor; bize farklı duygular veriyor... Bu konuda tutkuluyum ve hayallerimizin sebat, çalışkanlık ve sevgi ile gerçek olduğuna inanıyorum.

4- Filmlere ilginiz olduğunu anlıyorum, senaryo yazarlığı yapmayı düşünüyor musunuz? Bununla birlikte Avrupa'da herhangi bir film okuluna gitmeyi düşündünüz mü hiç?

Düşündüm. Çünkü hali hazırda birçok projem var. Belki Amerika'yabunların birkaçını gerçekleştirmek için gidebilirim.

  1. Çalışmalarınızı Kıbrıs'ta mı sürdürmeyi planlıyorsunuz yoksa rotanız Avrupa mı? Örneğin Fransa?

İki yıl önce Fransa'daki Sorbonne Üniversitesinin yaz okulundan eğitim aldım; Fransızcayı çok seviyorum ve iyi biliyorum. Fransız sinemasını ve mutfağını da severim. En sevdiğim besteciler de Fransa'dan geliyor. Örnek: Vladimir Cosma; Claude François, Charles Aznavour; Michel Legrand, Alexander Desplat. Hayatımın nereye gittiğini bilmiyorum ama geleceğimde Fransa'da projelerimi yapmaktan mutluluk duyarım. Bu yıl İspanya'dada çalışmaya devam edeceğim; Yamaha Müzik Okulunda, film müziği ve elektronik müzik hakkında eğitim almayı planlıyorum.

Amerika'daki çok ünlü "Berklee College of Music" Universite'de, Valencia kampüsünde, farklı masterclass'lar almayı planlıyorum ve orda projelerimi devam etmeyi düşünüyorum. Bestelerimi bazen taliyamusic.com web sitemde, youtube kanalımda ve facebook/ instagram sayfalarımda paylaşıyorum. Bu yıl sonunda bestelerimi bir CD'de toplayıp yayınlayacağım.

İspanya'dan sonra elbette Kıbrıs'a dönüyorum. Bence, Kıbrıs çalışmaları asla bitmez; çünkü Kıbrıs ve Müzik benim için gerçek bir aşk olacak gibi - kalbe girerse; asla bırakmayacak, orada kalacak. Bu adaya bayılıyorum; benim için ilham veren ve dünyadaki çok özel bir yerdir – Kıbrıs"…

****************

Günün Sözü

Aslında kadın; erkeğin beğenen bakışlarından çok, hemcinsinin kıskançlık dolu bakışlarını görünce, güzel olduğundan emin olur.

Pablo Neruda

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları