Holokost'tan sonra

Yayın Tarihi: 26/07/19 07:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Holokost'un bitiş tarihi, savaşın bitirilmesi ile Nazilerin insan öldürmelerinin sona ermesinin tarihi değildir. 2. Dünya Savaşı'nın bitmesine ardından denazifikasyon süreci başlar ve yıllarca sürer.

1945'te savaşı bitirmek üzere ölüm kamplarına gelen müttefik kuvvetlerinin askerleri ve komutanları, Holokost'un korkunç manzarasıyla karşılaşırlar.Yığınlarla ceset, tabiri yerinde ise insan artıkları ve külleri.

Aynı günlerde ölüm kamplarında az sayıda sağ kalanlar zar zor hayattaydılar. Tutuklular açlık ve hastalıktan ölmek üzere, nitekim binlercesi hemen kurtuluştan sonraki aylarda öldüler.Hayatta kalan Yahudilerin çoğu evlerine dönmeyi reddettiler veya evleri artık yok olmuştu. Çoğu zaman yerel halk geri dönmeye kalkışan Yahudilere zulmetti. Örneğin Polonya'da, 1946'da Kielce'ye dönen Yahudiler Polonyalıların pogromlarına kurban düştüler. 2. Dünya Savaşı ve Holokost'un bittiğini düşündüğümüz bir tarih olan 1946'da Kielce Pogromu'nda 42 Yahudi öldürüldü.

Sonuç olarak yüz binlerce Yahudi, savaştan mahvolmuş ve fakirleşmiş bir Avrupa'da evsiz, işsiz, hasta durumdaydılar.

Yahudiler ikinci kez tekrar kamplara yerleştirildiler. Çoğu zaman kendilerini, savaş sırasında tutuldukları kamplarda buldular. Yahudiler "yerlerinden atılmış insanlar" olmuşlardı ve birçok hükümetin ve milletin gözünde Yahudi artık "istenmeyen kişi" idi.

*

Denazifikasyon yani Nazilerden arındırma, II. Dünya Savaşı'nın ardından Müttefik Devletler tarafından Alman ve Avusturya toplumlarında uygulanan ve nasyonal sosyalizmin etkisini kültür, toplum, ekonomi, basın, hukuk ve siyaset alanlarından silmek için uygulanan politikaları anlatır. Politika kapsamında sorumlu örgüt liderleri ve ilgili kurumlar doğrudan görevden alınmış ve kapatılmıştır. Politika savaşın hemen ardından toplanan Potsdam Konferansı'nda karar altına alınmıştır. Politika kapsamındaki uygulamalar Soğuk Savaş'ın başlamasıyla beraber fiilen sona erdirilmiştir.

Elbette süreç sıfırlanamaz. Bugün bir NeoNazi sapkınlığı sürmekte hatta anti-semit yaklaşımlar dahi denazifikasyon sürecinin sıfırlanmadığını göstermektedir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları