Tatilin bitmesini istemeyenler

Yayın Tarihi: 28/07/19 07:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Yaz tatilinin birinci haftası bitmek üzere. İngiltere'de tatil 6 hafta. Kıbrıs, Türkiye'deki gibi 3 ay değil. Tatillerinin bitmesini çoğunluk istemez. Doğal olarak yaz tatilinin son günleri birçoklarımız için hüzünlü bir zaman dilimidir.

Ancak bazı öğrenciler için tatilin bitmesi ve okula tekrar başlama telaşı, korkusu işkence niteliğindedir.

Her tatil sonrası gibi.

Bu öğrencilerin okula dönmeme istemeleri okulu sevmedikleri için değil. Okulda, diğer öğrenciler tarafından kendilerine yöneltilen zorbalık, taciz yüzündendir bu isteksizlik.

Felix Alexander hayatına son verdiği zaman 17 yaşında idi. 27 Nisan 2016 tarihinde, sabah saat 9.00da polis ailesi ile temasa geçerek Felix'e tren çarpması sonucu hayatını kaybettiğini bildirdiler.

Felix 10 yaşından beri okulda diğer çocuklar tarafından zorbalığa, kötü davranışlara maruz kalan bir çocuktu.

Giderek yaşamı işkenceye çevrilen Felix, sonunda dayanamadı ve çok genç yaşta çok feci bir yöntemle canına kıydı.

"Bullying" denilen fenomenin Türkçe karşılığı beni çok tatmin etmedi. "Zorbalık" olarak geçiyor. Taciz kelimesini tercih ederim. Fiziksel, sözlü ve sosyal medya ve benzeri yollarla yapılan taciz bu tanıma giriyor.

Okul öğrencilerinin birbirlerine yönettiği taciz olayları, özellikle sosyal medya üzerinden yapılan ve "cyber bullying" denilen taciz çığırından çıkmış durumda.

Zaman zaman da Felix örneğinde görüldüğü gibi intiharlarla sonuçlanıyor bu olaylar ne yazık ki.

Felix'inn annesi Lucy Alexander, oğlu için tabii ki hala matem tutuyor. Tüm aile yaşamları boyunca matem tutacaklar.

Ancak Lucy oturup kalmadı. Kolları sıvadı ve "Felix Projesi"ni hayata geçirdi.

Projenin amacı öğretmenlere tacizle karşılaşan çocukları tespit etmelerinde yardımcı olmak, ve diğer çocukları onlara destek sağlamak için eğitmek.

Lucy Alexander diğer çocuklara kendi oğlunun yaşadıklarını yaşatmamak için çok önemli bir atılım yaptı.

Taciz olayları o kadar vahim ki her yıl "Ditch the Label", (Etiketten Kurtul) isimli sivil toplum örgütü "Annual Bullying Survey" (Yıllık Taciz Anketi) yayınlar.

Liam Hackett isimli genç, bir akşam İnternette 10 yıldan beri karşılaştığı taciz olayları ile ilgili içini döker. Çok kısa bir zaman içerisinde onunla aynı durumları paylaşanlar bir araya gelerek "Ditch the Label" grubunu kurarlar.

Grubun amacı bullying, tacizle karşılaşan kişilere destek sağlamak, konu üzerinde bilinç geliştirmek ve yetkililerin kullanımı için yıllık anket ve araştırmalar yapmaktır.

Grup, artık uluslarası alanlara yayılmış ve şimdiye dek yarım milyar kişi ile temasa geçmiş bulunmaktadır.

"Ditch the Label grubunun 2018 Anketine 12-20 yaş grubundan 9150 genç katıldı. Ortaokul ve kolej öğrencileri arasında yapılan ankete katılanların beşte biri taciz olaylarına şahit olduğunu, yarısı ise en az ayda bir kez bu tür olaylara şahit olduklarını söyledi.

Taciz olaylarının çeşitli nedenleri var. Bu tür davranışa maruz kalanlar renkleri, etnik kökenleri, cinsiyet ve cinsel tercihleri, engelli olmaları gibi nedenler yüzünden hedef alınırlar. Diğer sebepler arasında üstün yetenekli olanlar, bir şekilde yaşıtlarından farklı bir konumda olanlar da bu kötü davranışlardan nasiplerini alabilirler.

Geçtiğimiz hafta İngiltere Kadın Platformunun resepsiyonuna katıldım. Toplumumuz arasındaki intiharları önlemekle ilgili projeler geliştiren bu güzide kuruluşumuzun 10uncu yıl dönümünü kutladık.

Resepsiyona gelirken gazetedeki bir haber beni mahvetti.

14 yaşındaki bir oğlan çocuğunun tren hatlarına yatarak can verdiğini yazıyordu gazeteler. Durumun intihar olup olmadığı sorgulanmaktadır. Çocuğun okulunda taciz ile karşı karşıya olduğu da ayrıca tartışma konusu.

"Ditch the Label" grubuna göre bullying ile karşılaşan çocukların gösterdiği en yaygın semptomlar şöyle:

• Tacize maruz kalan çocuğun ruh hali değişken olur. Düşük özgüven, ruh hali ve davranışlarını etkiler.

Motivasyonları düşüktür.

• İştahlarında belirgin bir azalma olabilir. Yemek yemek istemezler. Tabi bu da diğer sorunlara yol açabilir.

• Devamlı yalnız kalmak isterler. İnternet ve sosyal medya çocuklar ve gençler için büyük tehlikeler teşkil edebilir.

Değerli okurlar, lütfen çocuklarımızı son yılların belası olan zorbalık, taciz, bullying olaylarından korumak için uğraş verelim. Yardım istemekten çekinmeyelim. Aşağıdaki linklerden yardım sağlayabilirsiniz:

https://www.ditchthelabel.org/about/

https://www.facebook.com/WeLiveinMoments

https://www.kidpower.org/

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Ertanç HİDAYETTİN yazıları