Özersay çatı aday olabilir mi?

Yayın Tarihi: 02/09/19 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Uzun bir tatilin ardından çok şükür ki işimin başındayım. Bu uzun aranın ardından bir kez daha anladım ki eğer canlı yayın sunmaz ya da köşe yazısı yazmazsam kahrolurum. Gazetecilik başka bir duygu ve dünyaya bir daha gelsem yine bu mesleği seçerdim, bunu bir kez daha anladım. İlerleyen günlerde İspanya notları diye belki bir yazı kaleme alırım. Aslında İspanya ile ilgili kaleme alacak önemli dipnotlarım var ama biz ülkenin gündemine geri dönelim.

Bildiğiniz gibi memleketin çok ciddi sorunları olmasına karşın gündem ağır ağır 2020 yılında gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kayıyor ve Kıbrıs Postası Gazetesi'nin bu konuyla ilgili halkın iradesine sunduğu önemli bir anket var, öyle tahmin ediyorum ki daha çok anketler yapacağız.

Kıbrıs Postası'nın şu anki anketini ve olası UBP adaylarının aldığı oyları yarın ki yazımda kaleme alacağım.

Ankete fazla girmeden genel konjonktürü bir değerlendirelim.

Geldiğimiz noktada UBP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kimi aday yapacağından ziyade nasıl bir aday seçme yoluna gideceği konusunda parti tabanından ve birazda metazori bir baskı algısıyla "UBP kendi adayını çıkarmalıdır" fikri tam anlamıyla UBP'nin gündemine oturmuş durumda.

Bu öylesine oturmuş bir algı ki UBP'nin içinden gelmeyen, UBP'li olmayan herhangi bir ismin aday yapılması neredeyse mümkün görünmüyor.

Peki, gerçekten durum öyle mi?

Gelin biraz kulaklarda çekiç sesi çıkaralım ve birçok insanın rahatsız olacağı bir konuyu gündeme getirelim.

Özersay çatı aday olabilir mi?

Herhalde bir şeyler bilmesem, duymasam bu başlığı atmazdım değil mi? Ve unutmayın dörtlü koalisyonun bozulmasından tutun da UBP-HP koalisyonun kurulma sürecine, kabinenin on'da dokuzunu bilinceye kadar olan süreçte benim yazdığım ve söylediğim her şey doğru çıktı.

Bu yazıda HP Genel Başkanı Kudret Özersay'ın UBP-HP çatı adayı olarak gösterilmesi üzerinde duracağım. Ancak hafta bitmeden bu konuda sizlere daha net bir yazı kaleme alacağım. Şimdilik bu iddiayı önemsenebilecek bir duyum olarak dile getiriyorum.

UBP-HP koalisyonu kurulurken Başbakan Ersin Tatar'ın hiçbir şekilde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacağı sözü verdiğini artık net olarak biliyoruz. Bir şey daha biliyoruz ki Başbakan Tatar, Özersay'a Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı adaylık sözü vermedi.

Önceleri bununla ilgili bazı şüphelerim vardı ancak bu konuda şüphem yok. Tatar'ın bu konuda herhangi bir sözü bulunmuyor. Bulunmuyor bulunmamasına ama Tatar'ın gönlünde yatan nedir ona da bir net olarak bakmak lazım.

Ankara'nın adayı Özersay mı?

Bu hükümetin kurulmasından tutun da son bir hafta içinde verilen pozlarda öyle anlıyoruz ki bu hükümetin arkasında doğrudan Ankara hükümeti var. Ben bunda bir sakınca görmüyorum. Arkasında Ankara'nın olmadığı hükümeti gördük, ülke iflasa sürüklendi. Ankara'ya hep bağımlı kalalım derdinde değilim, bundan da hoşnut da değilim ama en azından halen bu bağımlılık devam ederken cami duvarına işeyelim de çarpılalım sevdalılarından da olacak değilim.

Tekrardan paragrafın başına dönecek olursak Ankara'nın gelecek yılki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kudret Özersay'dan yana tavır koyacağını söylemek bir iddiadan öte bir gerçektir.

Bunu söylememdeki en önemli sebep ise şu an ki mevcut UBP adaylarının Tahsin Ertuğruloğlu dışında hiçbirinin doğrudan ilişkisinin olmamasından kaynaklanıyor.

Yani bir başka deyişle mevcut sağ adayların içerisinde Tahsin Ertuğruloğlu ve Kudret Özersay'ın doğrudan Türkiye Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan ile hukuku bulunuyor. Böyle bir durumda söz konusu bu iki ismi daha çok öne çıkarıyor.

Acele etmeyin; Ankara açısından durumu değerlendiriyoruz şu an.

Ancak Özersay şu an mevcut tüm adaylardan çok daha önde duruyor Ankara'nın ajandasında.

Bu konuyla ilgili de uzun süreden beridir UBP Genel Başkanı Ersin Tatar'a çok ciddi telkinler var ve halen devam ediyor.

İşte bu nedenle yakın zamanda Özersay'ın merkez sağda bir çatı adayı konusu gündeme gelecek, buna hazırlanın.

UBP'de durumlar ne?

Bu soru son derece önemli. Çünkü kim ne isterse istesin UBP'nin kendi organları ve tabanı karar verecek. Her ne kadar başta Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile şürekâsı Kudret Özersay'ın aday yapılmasını istiyor olsa dahi UBP'nin ilçelerinde, örgütlerinde ve tabanında genel algı UBP'li bir ismin aday yapılması.

Bir başka türlü söyleyecek olursak UBP şu an için Kudret Özersay'ın UBP'nin de içinde yer alacak bir destek kampanyasının içinde olmayacaktır. Yani Özersay'a çok ciddi bir tepki duruşu var.

Yakın zamanda gündeme gelecek olan Özersay'ın desteklenmesi fikri ya da tartışmaya açılacak olan Özersay'ın UBP tarafından desteklenmesi fikri, Genel Başkan Tatar'ın hayli başını ağrıtabilir.

Fakat bu tartışma yaşanacak ve her daim kapısında gidip destek isteyen milletvekilleri bu sefer Derviş beyin "Özersay'ın adaylığını destekleyin" talimatına nasıl bir yanıt verecekler o da ayrı bir konu.

UBP'de şu an için net oturmuş algı UBP'nin kendi içinden bir ismi aday yapması yönünde.

Cumhurbaşkanlığı, vekil seçmeye benzemez

Yeri gelmişken şunu da söyleyelim. UBP her ne karar alırsa alsın unutmayın ki halk UBP'li bir vekil seçmeyecek. Bizim seçmenimiz bir belediye başkanlığı seçiminde bir de Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaya bakar.

Kafasında eğer belirlediği bir isim varsa babasını bile aday yapsalar oy vermez. Bu nedenle ister Ankara'nın gönlündeki isimler aday olsun ister UBP'li bir isim aday olsun seçileceği hatta ikinci tura dahi kalabileceği yönünde hiçbir garanti yoktur.

UBP tabanı sanıldığı gibi % 30-35-38 değildir. Ortada gezen partisiz% 20-25 civarında bir oy vardır. Bu oy nereye kayacak, ne şekilde dağılacak, UBP tabanı kendi adayını ne kadar benimseyecek, diğer partiler ikinci tura kalındığında nasıl bir rol izleyecek, hep bunlar seçilecek adayın durumunu belirleyecek etkenlerdir.

Yani demem o ki filanca UBP'li partiden tam not alıp aday olsa bile emin olun ki ikinci turu dahi göremeyebilir.

Unutmayın ki sağ kanatta yarışacak çok aday var ve bu durum oyların ilk turda ciddi anlamda bölünmesine neden olacak.

Daha çok ama çok konuşacağız... Bekleyin bakalım ben biraz daha araştırma yapayım…

******************

GÜNÜN SÖZÜ

Demokrasilerde halk, tüm yanlışları denedikten sonra doğru olanı bulur.

WINSTON CHURCHILL

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.