İntihar ve BM'nin inadı

Yayın Tarihi: 11/09/19 07:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

İntihar herhalde en acımasız özeleştiridir.

Psikoloji alanında intihar konusu ile yakından ilgilenen teoriler, daha çok psikanalitik teorilerdir. Bu teorilerin öncüsü ve en çok tanınanı Freud'un teorisidir. Freud intiharın tam bir açıklamasının hiçbir yolla yapılamayacağını belirtir. Bundan dolayı, Freud ve onu takip edenler, sadece intihara zemin hazırlayan psişik durumları ortaya koymaya çalışmışlardır. Freud intiharı saldırganlık olarak ele alır. Çöküntü halinin dinamiklerini ortaya çıkarmak amacıyla intiharın açıklamasını denemiştir. Freud'a göre kişilik bilinen id, ego ve süper ego tabakalarından oluşur. Süreci Freud bunlar üzerinden çalışmıştır.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı rapora göre, dünyada her 40 saniyede bir kişi intihar ediyor. Buna göre her yıl yaklaşık 800 bin kişi yaşamını sonlandırıyor.

İntihar, 15-29 yaş arasındaki gençlerde yol kazalarının ardından en büyük ikinci ölüm nedeni olarak gösteriliyor. Bu gençlerin yüzde 90'ının düşük veya orta gelirli ülkelerde yaşadığı belirtiliyor.

2016 yılında en yüksek intihar oranlarının görüldüğü ülkelerin başında sırasıyla Hindistan, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Japonya geliyor.

183 ülkeyi mercek altına alan raporda dünya genelinde erkek intihar oranının kadınlara kıyasla daha fazla olduğu görülüyor.

Buraya kadar rapor bilimsel veri. Ancak sonrasında Freud'a inat gibi, BM Sağlık Örgütü, intiharın nedenlerine değinmekte ısrarlı.

Rapor diyor ki: "İntihara sürükleyebilecek riskler arasında aile içi anlaşmazlıklar, akıl hastalıkları, ekonomik sıkıntı ve bunalımlar var. Çiftler arasında şiddet olaylarının yaşanması, iş kaybı, kişinin çocukluk döneminde psikolojik taciz ve baskıya maruz kalması, alkol ve esrar kullanımı da insanların yaşamlarını sonlandırmasına neden olabilecek faktörler arasında."

Rapor sanki zorla neden arar gibi. Çünkü baksanıza, olabilecek her şeyi sıra ile dizmişler. Başka ne kaldı ki.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları