Masum Greta ve şu iklim değişikliği...

Yayın Tarihi: 20/09/19 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

"İklim değişikliği şu ana dek görülmüş en büyük ve geniş kapsamlı pazar başarısızlığını temsil etmektedir."

Sir Nicholas Stern, Dünya Bankası eski Baş Ekonomisti

Kitlesel olarak dört koldan pompalanan bir meselenin başına "küresel" kelimesi ısrarla ekleniyorsa kuşku duymak da yarar var. Bilhassa bu konuda baş editörlüğü "bilim" yapıyorsa.

Çünkü tarih boyunca yazar-çizer aydın takım bile "satılma" hızında "bilimcilere" hiçbir zaman yetişemediler.

Japonya'ya atom bombası atılmasından günler sonra New York Times'a verdiği "yüzsüz" demeçlerle atom bombasının korkulacak bir şey olmadığını anlatan Einstein, zaten artık hiçbir müfredatta yazmayan Atom Bombası çalışmalarını-sıcak savaşı bitirip 'Soğuk Savaş'ı başlatan-askerler için yaptığı için "bilimin dehası" pâyesiniölmeden önce hakedenlerdendi.

Sonradan uzay-zamandaki karadeliklerden bahsedecek olan Einstein, Başkan Roosevelt'e "insanlık aşkına" öylesine yalvarmıştır kikendinizi kaptırırsanız acırsınız…

**

Komplo modası ya da paranoyası meselesi değil.

Tereyağı damarda daha kolay erimesine rağmen "damarı sertleştirdiğini", yumurtanın sözde kolesterol yaptığını öğrendik biz.

Bu nedenle de babaannelerimizi çağ dışı yaşamı desteklemek ve yanlış örnek olmakla suçladık.

Şimdi?

Henüz bizim nesil bile toprağa girmeden diyetisyenler reçeteye "kaynamış yumurta" yazar oldu!

60'larda "En prestijli doktorlar Camel içer" diye ilan vermedi gazeteler sadece…Sigaranın sağlığa zararlı olmadığını anlatan konferanslar da verdiler kırk yıl boyunca…

Yeni sömürü düzeni, küresel ısınma paranoyasıyla yatırımlarını çoktan yaptıkları yeni enerji kaynakları üzerinden yeni bir vurguna hazırlanıyor olabilir mi?

Neticede "insanlıktan" söz eden bilim âlemi "istatistik" dışında bir ton laf kalabalığı yaptığı için ikna olmak kolay.

Ancak "fonlama ağacı"(*) incelendiğinde bu komplo olmaktan çıkıyor…

**

Bilim camiası bu konuda şimdilik üçe bölünmüş görünüyor. Bu ihtilaflar da mesele henüz ılık olduğu için hala takip edilebilir ve izlenebilir durumda.

Kısa süre sonra akademik itirazcılar, "fon" icabı muhtemelen elenir.

"İzafiyet teorisinin" saçmalığı hakkında "karşı doktora"ların zamanla yok sayılıp, elenmesi gibi… Karar verilir ve tek görüş mühürlenir. Yalanlanana kadar o kabulle devam edilir.

Fosil rekortmeni modern bilimin "modern metodolojisi" de bu zaten…

**

Son elli yılda güneşin konum ile hareketini üç kez (Ay'a gidilirken güneş sabit diyorlardı) , evrenin yaşını 4 kez (Ağustos 2019'da 13'ten 9 kusur Milyara indirdiler) değiştiren bilim, CERN'de Big Bang modellemesinden de bir sonuç alamadığınıgayri resmi olarak açıklamış olduğu için muhtemelen yakındaNewton yanılmış,"yer çekmiyor, meğer gök itiyormuş" derse şaşmamak gerek.

Yeni bir "Hawking" ortaya çıkar ve açıklar.

İklim hakkında bilim, bir yandan "son buzul çağının sonunda" olduğumuzu söylüyorlar…

Ki bu durumda bir döngü gereği elbette iklimler değişecektir. Amabir yandan da fosil yakıtlar başta olmak üzere dünyayı biz ısıttık "değişelim" diyorlar.

Üstelik bu eriyen buz hangi buz?

Hani şu dünyanın Kuzey ve Güney kutbundaki biri kısmen büyük diğeri küçük o takkeler mi? Göz nizam hesap kitap yok mu? Onlar erise karalar nasıl suda kalacak!

Bilim, hacim bakımından bunu matematik olarak ortaya koyamıyor. Araştırırsanız bu konuda tatmin olmanız imkansız!

Gerçi deniz dehası Cook'a sen Kuzey Kutup çemberini dolandır durdun, hata ettin iftirası atıyorlar ama Kaptan Cook'un iki sene boyunca gide gide bitiremediğini,nihayetinde Saygıdeğer Kraliçenin parası bittiği için geri döndüğünü yazdığı başka bir buz duvarı falan mı var da eriyişinden endişe duyuyoruz?

**

Dünyanın ısındığı kesin.

Asıl tartışma, "küresel ısınma veya iklim değişikliği"nin palavra olup olmadığı değil, bu ısınmada insan katkısının olup olmadığı ya da ne denli olduğu…

Üç görüş var.Biri belli: battık, biz yaptık, diyor ve küresel ısınmayı, çevreyi ve denizleri kirletişimiz tadında anlatıyor.

Oysa "kirlilik" ile "iklim değişikliği" farklı şeyler.

Bir görüş de insanın bunda etkili olmadığını, olamayacağını, yeryüzünün (yerkürenin değil) birkaç derece ısınmasının bilimsel araştırmaların sonuçlarının da gösterdiği gibi normal ve güneşten kaynaklandığını öne sürüyor.Ve bunun daima olmuş ve olageleceğini…

Bir diğeri ise orta yolcu: Küresel ısınma olayının, dünyayı sürekli alarm ve endişe altında tutanların işi olduğunu söylemekten çekinerek bunun sadece "sanıldığı kadar önemli olmadığını"ifade ile yetiniyor.

BBC için çeken dünyaca ünlü gezgin Michael Portillo, son yayınlanan Alaska belgeselinde Alaska'da buzların çekilip göllerin ortaya çıkmasının ilk kaydının 1700'lerin sonuna kadar uzandığını anlatıyor.

Pek çok seyyah da bunu yazmış zaten.

Yani daha fosil yakıt bile yokken!

Ayrıca dünyanın farklı yerlerinde aniden bastıran fırtına, yağmur ve diğer acayip afetlerden bahsetmemiş tek bir 16-17 ve 18 yy seyahatnamesi yok!

**

Konuyu itina ile takip edenler bilir: 2016'da N. York Başsavcısı Schneiderman, ExxonMobil'in kamuoyunu ve hissedarlarını şirketin faaliyetlerinin iklim değişikliği üzerine muhtemel riskleri hakkında "yanlış yönlendirmiş olabileceği" gerekçesiyle bir soruşturma başlattı.

Ardından Columbia Gazetecilik Okulu (CJS) da L.A. Times'da Exxon'un iklim değişikliği konusunda "liderliğini" yazmaya başladı. Hem açılan soruşturma hem de CJS'nin gazetecilik faaliyetinin sponsoru ise Rockefeller ailesi oldu.

**

Şimdi iklim değişikliğinin sembolü olan 16 yaşındaki İsveçli kız Greta Thunberg,dünya çapında tarihin en büyük grev ve eylemlerine imza atıyor. Rekor bugün, 20 Eylül'de kırılacak.

Greta'nın Cuma günleri okulu asıp nasıl da bir kült haline gelebildiğini anlamak zor değil sanırım.

Ne hoş, sempatik ama…

Dünyamız için uğraşan masum bir "yüz"…

O'nu takip etmeliyiz.

___________________________________________________

(*) 2000'li yılların başından bu yana 'yeşil' aktivist gruplara aktarılan ve açık kaynaklarda görülen döküm:

The Rockefeller Foundation: 4.2 milyar $

The Rockefeller Brothers Fund: 4.8 milyar $

The Rockefeller Family Fund: 93.9 milyon $

Rockefeller Philanthropy Ad: 61 milyon $

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.