Tatar olmazsa Hasipoğlu kesin

Yayın Tarihi: 26/09/19 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Ulusal Birlik Partisi dün uzun süren bir grup toplantısının ardından UBP Genel eski Başkanı Hüseyin Özgürgün ile önemli bir karar üretti. Sabahın erken saatlerinde başlayan bu toplantı da oldukça gergin anlar yaşandı fakat toplantıya katılan bakan dostlarımla yapmış olduğum görüşmelerde iddia edildiği gibi bir kavga ya da sorun yaşanmadı. Tabii toplantının ilginç bir de detayı vardı; o da beş milletvekilinin bu toplantıya katılmamış olmasıydı. Bunu da ayrıca değerlendireceğiz.

Bugün önemli bir gün. Cumhuriyet Meclisinde Hüseyin Özgürgün'ün dokunulmazlığının kaldırılması için bugün komite toplanıp karar üretecek. Komitede UBP 3, HP 2, CTP 2 üye bulunduruyor. On beş UBP'li vekilin dün katıldığı toplantının ardından prensipte Özgürgün'ün dokunulmazlığının kaldırılması yönünde olumlu oy kullanma kararı çıktı.

UBP'li üyeler hayır diyecekti

Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre komitede bulunan UBP'li üyeler önceleri Özgürgün'ün dokunulmazlığının kalkması için hayır demeyi planlıyorlardı ancak komite üyesi vekillerin dünkü toplantıda Özgürgün'ün kaç kez komiteye çağırdılarsa gelmediğini ve bu nedenle hayır kararlarını evet yönünde çevirdiklerini söylediklerini öğrendim.

Öte yandan dünkü yazımda da ifade ettiğim gibi CTP ve HP kanadının Özgürgün'ün dokunulmazlığının kalkması yönünde evet oyu kullanacaklarını biliyoruz.

Oylamaya kimler katılmadı?

UBP'nin Grup toplantısına katılmayan beş vekil olduğunu yazmıştık. UBP Girne Vekilleri İzlem Gürçağ ile Özdemir Berova yurt dışında oldukları gerekçesiyle katılmadılar ama telefonla evet oyunu bildirdiler. Bu telefonla evet deme meselesini Özdemir Bey için teyit edemedim.

Öte yandan Sunat Atun ile Kutlu Evren toplantıya geldiler ancak kalmadan ayrıldılar. Bir bilgiye göre Sunat Bey sözlü olarak Başbakan oyunun evet olduğunu söyledi. Öte yandan Önder Sennaroğlu ve Hüseyin Özgürgünde toplantıya katılmadılar.

UBP'den istifalar olur mu?

Zaman zaman konuşulan konulardan biridir bu istifa meselesi. Özgürgün'ün dokunulmazlığının kaldırılması halinde beş vekilin partiden istifa ederek hükümeti düşürecekleri söylentisi zaman zaman ortaya atılıyor. Ancak yeri gelmişken şunu söylemek lazım ki bu istifa meselesi kolay kolay gerçekleşecek bir mesele değildir. Elbette ki yaşanan bu süreçte bazı vekiller Başbakandan rahatsızlık duyabilirler hatta Sn. Özgürgün'ün yanında yer alabilirler de ama iş istifa etmeye gelince bunu yapmazlar. Birincisi hem makam tatlıdır hem de istifa ederlerse yakın gelecekte yaşanacak planların içinde aktif olarak yer alamazlar bu nedenle herhangi bir istifa ve kopmanın yaşanmayacağını düşünüyorum ben.

Tatar olmazsa Hasipoğlu kesin

Gelelim UBP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde göstereceği muhtemel adaylara. Şu an için potanın içine UBP Genel Başkanı Ersin Tatar konmaya çalışıyor. Ancak güvenilir kaynaklardan edindiğim bilgilere göre Başbakan Tatar'ın henüz bu konuda karar vermediğini ve Ekim sonuna kadar düşüneceğini, yakın kurmaylarıyla bu konuyu değerlendireceğini öğrendim.

UBP içindeki üst düzey kaynaklarımdan edindiğim bilgilere göre Başbakanın kolay kolay bu adaylık meselesine evet demeyeceğini, mecbur kalması halinde de bu yolun kendisi için açılabileceğini duydum.

Öte yandan Başbakan Tatar'ın kendisi aday olmaması halinde ismi artık algı olarak yerleşmiş UBP Gazimağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu'nun aday olmasını düşündüğünü ve bunu sıkça çevresine ifade ettiğini öğrendim.

Kıbrıs konusunda bilgi birikimi hayli yüksek olan Oğuzhan Hasipoğlu'nun UBP'nin cumhurbaşkanlığı adaylığı için yerinde bir aday olacağı görüşü de UBP tabanında yaygın bir kanaat haline gelmiş durumda.

UBP içindeki yaygın kanıya göre Ersin Tatar'ın geçmiş hayatında da önemli bir ekonomist olduğu bu nedenle hükümetin başında kalarak, ülkeyi ekonomik açıdan refaha kavuşturmasının daha doğru bir karar olacağı, cumhurbaşkanlığı makamına ise Kıbrıs konusunda kendini yetiştirmiş bir kişi olarak Hasipoğlu'nun aday olmasının yerinde bir davranış olacağı konuşuluyor.

Kıbrıs Postası anketinde Hasipoğlu ismi

Kıbrıs Postası Gazetesinin bir süre önce tamamlanan ve yaklaşık olarak 5127 kişinin oylaması ile gerçekleştirilen anket sonuçlarında UBP Gazimağusa Milletvekili Hasipoğlu'nun %35.1 oyla UBP adayı olmasının destek bulduğunu gözlemlemiştik.

Anket son günlere kadar Oğuzhan Hasipğlu'nu % 44'lerde göstermişti.

Kıbrıs Postası'nın halka açık yaptığı anketlerin başarı oranlarına bugüne kadar kaç kez şahit olduk. Anketi kısaca hatırlayacak olursak; 5127 kişinin oy kullandığı ankette 1831 kişinin oyunu alarak %35.1 oy aldığını gördük. İkinci aday olarak ise önceleri oldukça düşük bir oya sahip olan sağda bir aday seçeneğinin 1439 oyla % 27.6 olarak anketi ikinci tamamladı. UBP'nin en azından mevcut koşullar içinde sağda bir aday yerine UBP'li, bir adaya oy vermek isteğini hesaba katar ve bu % 27'yi diğer üç adaya eşit olarak dağıtırsak Oğuzhan Hasipoğlu'nun % 44,3 oyla yüksek ilgi gördüğünü söyleyebiliriz.

Başbakan Ersin Tatar'ın da bu algıya bakarak "ben olmazsam Oğuzhan olur" dediğini sanırım bu nedenle sık işitiyoruz.

Sonuç olarak bugünden başlamak üzere Ekim ayı UBP açısından oldukça sancılı bir süre olacak. Ekim ayında alınacak kritik kararlar hem UBP'nin hem Ersin Tatar'ın hem de Hükümetin akıbetini belirleyecektir.

Hayırlara vesile olsun diyelim…

**************

GÜNÜN SÖZÜ

Gitmeye değer yerlerin kestirmesi yoktur.

Paulo Coelho

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.