Amcaoğlu kararlı ama baskı altında

Yayın Tarihi: 10/10/19 07:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Bitmek bilmeyen Ercan Havalimanı, yakın geçmişte rüşvet istediği iddia edilen siyasiler, KKTC Devletine ödenmesi gereken ödemelerin yapılmaması, T&T'ye getirilen hacizler, Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu'nun Ercan Havalimanı konusunda gerekli adımları atar gibi görünse de aslında atmaması, hep bunlar kocaman bir kazık yediğimizi ortaya koyuyor.

Bizim hükümetlerin duruş konusunda hep bir sorunu olmuştur, bugün de aynı sorun yaşanıyor. Tatar Hükümeti durması gerektiği gibi duramıyor Ercan konusunda. Bunun nedenleri var ama günü gelince anlatırım onları da size. Maliye Bakanı Amcaoğlu'nun Tatar ile birlikte hazır bulunduğu bir görüşmede neler yaşadığını iyi biliyorum.

Turanlı neticede bir işadamı ve yatırımcı... Amacı para kazanmak ama bu ülkenin, bu devletin ve bu halkın da bir gayesi var; zarar görmeden bu yatırımlardan faydalanmak.

Böyle oluyor mu? Görüyoruz ki hayır.

Buraya kadar yazıklarım doğrudan ülke maliyesinin sorunları, dolaylı olarak da vatandaşların. Mademki kendi ayaklarımızın üstünde durmamız isteniyor Türkiye tarafından. Mademki para zar zor kuruş kuruş geliyor ve mademki 2020 yılında paranın gelip gelmeyeceği dahi belli değil; işte o zaman Hükümette bazı yerler istedi diye devletin kazıklanmasına bile bile göz yummaması ve devletin parasına sahip çıkması gerekiyor.

Başbakan ne yazık ki duruş konusunda çok naif kalıyor. Maliye Bakanı Amcaoğlu daha kararlı adımlar atmak istiyor ama ağır baskı altında biliyorum.

O zaman ya oturup ağlayacak bu hükümet, ya sahte umutlar dağıtmaya devam edecek ya da hakkını söke söke alacak.

İdealist bir Maliye Bakanı, emredersiniz yaparız diyen bir Başbakan. Bu böyle olmaz ama…

Halk kazıklanıyor... Şu pahalı bilet meselesi…

Ercan-Türkiye arası mesafe son derece kısa bildiğiniz gibi ama gelin görün ki uçak biletleri gerçekten çok pahalı. Bunun iki önemli nedeni var. Birincisi Ercan Havalimanının özelleştirilmesi bir diğer ikinci nedeni ise rekabetin oluşması yerine havayolu şirketlerinin anlaşıp KKTC'ye gelmek isteyen her insan evladını kazıklaması.

Bilet fiyatları dolaylı yönden Turanlı'nın elinde

İşadamı Emrullah Turanlı'nın koyduğu vergiler bilet fiyatlarını uçurdu. Nasıl olur diyeceksiniz? Çünkü beyler Ercan Havalimanının vergileri son derece pahalı. Bu konuyla ilgili geniş çaplı bir araştırma yaptım. Yani rakamlar havadan değil.

Bugün 5 TL'ye bilet alınması halinde bile rakam vergilerle birlikte 100 TL'yi aşıyor. T&T Havalimanı İşletmelerineher biletten 15 Euro 'yolcu servisi' hizmet bedeli alırken, Değirmenlik Belediyesi'ne ise 5 TL katkı ücreti ödeniyor. Vatandaş ayrıca Kuzey Kıbrıs'a gelmek için de kullandığı havaalanına göre değişen oranlarda vergi ödüyor.

Konma konaklama ücreti 2013 yılında UBP Hükümeti döneminde yapılan Hava Limanları Hizmetler ve Limanlar (Ücretleri) Yasası ile hem hizmetler Euro'ya endekslendi hem de havaalanı işletmecisinin hizmet bedelleri belirlendi. Buna göre; havaalanı işletmecisi her bir uçaktan konma ücreti alıyor. Havayolu şirketi her bir 1000 kilogram için havaalanı işletmecisine 4 Euro ödüyor. Ayrıca havayolu şirketler konaklama ücreti olarak da her 1000 kilogram için 1 buçuk Euro ödeme yapıyor. Akaryakıt ikmali için de 4 Euro… Havaalanında akaryakıt ikmal hizmeti alan şirketlerden de akaryakıt ikmali imtiyaz ücreti alınıyor. Bu ücret satılan her 1000 (bin) litre için 4 Euro olarak yasada yer aldı. Ayrıca, hava limanlarında hava araçlarına itfaiye tarafından verilen emniyet tedbiri hizmetleri için Daireye, her bir saat veya kesri için 50 Euro emniyet tedbiri hizmeti ücreti de ödeniyor. Daire'ye 25 Euro, İşletmeciye 35 Euro… Yaklaşma ücreti olarak, her konma için 25 Euro ise havayolu şirketi tarafından daireye ödeme yapılır. Aydınlatma ücreti, gün batımı ile gün doğumu veya görüş durumuna göre aydınlatma sistemlerinin çalıştığı saatlerde her konma veya kalkışın sadece birisi için 35 beş Euro ise havaalanı işletmecisine ödeniyor. . http://www.yeniduzen.com/ucak-biletleri-neden-pahali-54292h.htm

Anlayacağınız uçağa binmeye karar verdiğiniz anda ilk önce T&T Havalimanı İşletmecilerine yani İşadamı Emrullah Turanlı'nın kasasına bu vergileri ödemeyi kabul ediyorsunuz.

Biletlerin ucuzlamamasının odak noktasında adı siyasilerle sürekli tartışmalara karışan Emrullah Turanlı bulunuyor. Ödenen bu kadar vergiye karşın da ne kadar hizmet alıyoruz o da tartışma konusu.

Havayolu şirketleri rekabeti kaldırdı, ortak uzlaşı var

Her ne kadar tanınmamış bir ülke olsak da insan günün sonunda dışlanmak ya da kazıklanmak da istemiyor. Kıbrıs Postası gazetesi olarak bilet fiyatlarındaki artışı gündeme getirdik ve Turizm ve Çevre Bakanımız Fikri Ataoğlu ek seferler konularak fiyatların indirilebileceğini söyledi. Bu mümkün mü? Evet mümkün. En aksi saatlere uçak seferleri konulursa fiyatlar düşük olur tabii. Çoğu insan da o saatleri tercih etmeyeceğinden bunun bir faydası tam anlamıyla sağlanamaz. Bakan Ataoğlu'nun daha farklı bir düşüncesi varsa onu bilemem.

Ama Bakan Üstel'e tavsiyem; yeni bir havayolunun kurulması için gerekli yerlere baskıyı bir an önce yapmasıdır. Kurulsun yeni bir hava yolu çeksin biletleri aşağı da görelim rekabeti.

Bu ülkeye yeni bir havayolu şart, hatta keşke KKTC Devleti de işin bir parçası olabilse.

Bu kadar pahalı uçak bileti neden?

Hükümet demişken Ulaştırma Bakanlığı KKTC-Türkiye arasındaki seferlerin ulaşım fiyatlarına ne derece müdahale edebiliyor araştırıp bir yazı daha kaleme alacağım. Uzun zamandır kaleme almak istediğim ancak bir türlü fırsat bulamadığım bir konu bu. 80 dakikalık bir yolu 300-600 TL arası gibi bir ücret ödeyerek gitmek kelime anlamıyla kazıklanmak anlamına geliyor. Bunun günü zamanı inanın ki yok. Belli zamanlarda sadece biraz ucuzluyor ya da aşırı pahalı oluyor.

KKTC zaten tecrit edilmiş

KKTC zaten siyaseten tecrit edilmiş, kelime anlamıyla dışlanmış bir ülke. Türkiye'deki havayolu şirketleri bir de fahiş fiyatlara seferler düzenliyorlar. Bir bakıyorsunuz aynı hava yolları İstanbul üzerinden bir başka Avrupa ülkesine daha ucuz uçuyor, kaldı ki bildiğim kadarıyla Türkiye Hükümeti tarafından Ercan'a uçuşlar konusunda tanınan özel haklar var.

Buradaki amacım hiçbir hava yolunu kötülemek ya da karalamak değil ama 1 saat 10 dakikalık bir uçak yolculuğuna 700 TL para almak da insafsızlıktan başka bir şey değil. Bu kelime anlamıyla kazıklanmaktır. Yalnızca ben değil tüm vatandaşlar bunu böyle değerlendiriyor.

Herhangi bir hava yolu şirketi bana yorumlarını yollarsa seve seve yayınlarım.

**************

Günün Sözü

"Aklımdan çıkmıyorsun" dedim, başka türlüsünü yorgunum anlatmaya.

Orhan Veli

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.