"İlmin gayesi nedir?"

Yayın Tarihi: 21/10/19 07:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Güzel ülkemde "kasıtlı cahilliğin" nedeni nedir? Neden insanlar sadece anlamadıkları için değil anlamak istemedikleri için her duyduklarını cahilce paylaşarak bilgi kirliliği yaratmaktadır? Neden aslında aynı dost meclisinde selama dahi layık olamayacak insanlar, birilerine sürekli hakaret edip kabalaştıkça sözde beğeni toplarlar? Cahilliğin getirdiği cüret, acaba ilmin yanında ne derece karanlıktır kimse fark etmiyor mu? Zor sorular bunlar…

*

Mevlana ve Şems'in ilk karşılaşmaları Konya'da bir meydandadır. Mevlana öğrencileri ile birlikte meydanda yürürken Şems, O'na kalabalığın arasından güçlü bir sesle seslenir: "Hoca, sana bir sorum var!" Mevlana sesi duysa da kendisine yönelik bir şey olduğunu düşünmediğinden aldırış etmez. Şems ikinci kez ve daha yüksek bir sesle seslenir: "Ey Rumi sana bir sorum var, cevaplar mısın?".

Mevlana yavaşça döner ve siyahlar içinde olsa da yüzü aydınlık bu yabancının kendisine seslendiğini anlar.

"Buyur, sorun neyse sor" der.

Etrafta kalabalık toplanmaktadır. Çünkü Mevlana'ya kimin böylesine cüretkârca ve ulu orta bir şey sormak istediğini merak etmektedirler. Mevlana'ya herkes soru sorabilir ama soru sormak isteyen adap gereği ancak onun sohbetlerine katılarak soru sorabilir.

Kalabalık bundan dolayı gergindir. Etrafta biriken kalabalıktan zerre kadar etkilenmeyen Şems, sorusunu sorar:

"Tüm bu okuduğunuz, bunca zamanınızı, ömrünüzü adadığınız ve öğrenip, öğrettiğiniz ilmin amacı nedir?"

Mevlana, Şems'e bu kez alıcı bir gözle ve gülümseyerek bakıp hemen yanıtlar: "İlmin gayesi dinin yasakladıklarından kaçmak, emir buyurduklarını yapmaktır" der.

Etrafta biriken ve giderek artan kalabalık Mevlana'nın verdiği cevaptan ve bu cüretkâr adamı susturacak bir cevap vermesinden memnun bir şekilde diyalogu izlemektedirler.

Şems tok bir sesle "hayır" der.

Kalabalık şaşkındır. Çünkü, böylesi ilim sahibi ve bu kadar önemli bir şahıs olan Mevlana'ya karşı gelmek, onun ilmini sorgulamak kimsenin haddine düşmemektedir. Mevlana sakinliğini bozmaz. "Nedir peki? Sen söyle" der.

Şems, "İlmin gayesi, Yaradan'a ulaşmaktır, ilahi aşktır. Aşka ulaşmayan ilim, ilim değildir. İlim seni aşka götürmüyorsa, cehalet ondan daha hayırlıdır" der.

Kalabalık suskundur. Mevlana'nın ne diyeceğini beklemektedirler. Mevlana aynı sakinlikle ve gülümseyerek Şemsi, kütüphanesine davet eder.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları