AKINCILAR
okuma süresi: 2 dak.

Akıncılar köyünde kadına özgü kanser türleriyle ilgili konferans

Akıncılar köyünde kadına özgü kanser türleriyle ilgili konferans

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Elemanı, Uzman Dilek Sarpkaya Akıncılar köyünde "Kadına Özgü Kanserler ve Erken Tanı İçin Tarama ile Korunma Yöntemleri" konulu bir konferans verdi.

Yayın Tarihi: 13/12/10 15:45
okuma süresi: 2 dak.
Akıncılar köyünde kadına özgü kanser türleriyle ilgili konferans
A- A A+

YDÜ Basın ve Halkla İlişkiler Birimi'nden verilen bilgiye göre konferans Cumartesi günü gerçekleştirildi.

Sarpkaya konferansın başında, kanserin bugünkü tanı ve tedavi olanakları ile tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek kanserden değil, geç kalmaktan korkulması gerektiğini söyledi.

Kadına özgü kanserlerin, kadınlardaki hastalık ve ölüm hızının en büyük nedenlerini oluşturduğunu belirten Sarpkaya, dünya genelinde tüm kadın kanserlerinin dörtte birinin ise meme kanseri olduğunu anlattı.

KKTC'de de meme kanserinin ilk sırada görüldüğünü ifade eden Sarpkaya, bunun yanında, jinekolojik kanserler denilen kadın üreme organı kanserlerinin (rahim ağzı, rahim, yumurtalık, hazne ve dış üreme organı kanserleri) kadınlarda meme kanserinden sonra ölüm hızı açısından ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

Kanserlerin erken dönemde tanılanması ve tedavi edilebilmesi için kadınların bu kanserlerin belirtilerini, risk faktörlerini ve erken tanı ile korunma yöntemlerini bilmesi gerektiğini anlatan Sarpkaya, "Özellikle kadınların meme kanserinin erken tanı ve tarama yöntemlerinden kendi kendine meme muayenesi, klinik meme muayenesi ve mamografinin yaş grubuna göre ne sıklıkla uygulanacağını bilmesi önemlidir" dedi.

Sarpkaya, kadın üreme organları kanserleri açısından da pap-smear testi, pelvik muayene, kendi kendine vulva muayenesi, rahim ağzı kanserine etken olan HPV'den korunma için aşılama gibi tanı ve korunma yöntemlerinin de önemsenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.