İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

KKTC üniversitelerinde okuyan Türkiyeli öğrencilere burs ve kredi

KKTC üniversitelerinde okuyan Türkiyeli öğrencilere burs ve kredi

Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Türkiye Kredi ve Yurtlar Kurumu, yüksek öğrenim kredisi ve bursu verdiği üniversite öğrencilerine KKTC üniversitelerinde öğrenim gören TC'lileri de kattığını açıkladı. Çavuşoğlu, yapılan yasal düzenlemeyle KKTC üniversitelerine daha fazla Türkiyeli öğrenci gelmesinin teşvik edilmiş olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 27/01/11 16:46
okuma süresi: 7 dak.
KKTC üniversitelerinde okuyan Türkiyeli öğrencilere burs ve kredi
A- A A+

Çavuşoğlu, KKTC uyruklu lise mezunu öğrencilerin, Türkiye'de üçüncü dünya ülkelerinden öğrencilere tanınan hak gibi GCSE, A-Level, SAT1 gibi sınavların sonuçlarına göre Türkiye üniversitelerine kayıt yaptırabilmeleri hakkı verilmesi için de girişim yaptıklarını ve bu konunun YÖK'ün önümüzdeki günlerdeki toplantısında gündeme geleceğini bildirdi.

Çavuşoğlu, Salı günü gittiği ve dün gece döndüğü Ankara'ya ziyaretini Cumhuriyet Meclisi'nde düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi ve Türkiye Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve öteki yetkililerle yaptığı temaslarla ilgili bilgiler verdi.

2 ANAOKULUN TEMELİ ŞUBATTA… ÇUBUKÇU DAVET EDİLDİ

Geçen yıl Türkiye Eğitim Bakanlığı'yla imzalanan Eğitim İşbirliği Protokolü gereği İskele ve Güzelyurt'ta yapılacak iki anaokulun ihale sürecinin tamamlandığını; temelinin şubat ayında atılacağını kaydeden Çavuşoğlu, temel atma törenine Nimet Çubukçu'yu davet ettiklerini söyledi.

DONANIM VE KİTAPLAR

2011-2012 Öğretim Yılı'nda okulların ihtiyaçları için gerekli cihaz ve donanımların bir kısmının şubat ayında Türkiye'den geleceğini bildiren Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, hibe edilen ders kitaplarının bu yıl da sağlanacağını; ayrıca Avrupa Becerileri ve Dünya Becerileri yarışmalarına KKTC meslek lisesi öğrencilerinin de katılımı için Türkiye Eğitim Bakanlığı'nın destek vereceğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Avrupa Otelcilik ve Turizm Okulları Birliği'ne KKTC'de turizm bölümü bulunan okulların üyeliği içi Türkiye'nin yardımının sağlandığını açıklayarak üyelik girişiminden birkaç ayda sonuç almayı umduklarını bildirdi. Çavuşoğlu, kardeş okul uygulamalarının yaygınlaştırılacağını; meslek liseleri kampusu için teknik çalışmaların başlatılacağını; meslek liselerinde sertifikasyon sistemine geçmek için de iki ülke ekiplerinin Ankara'da çalışma yapacağını bildirdi.

FATİH EĞİTİM PROJESİ'NE KKTC DE DAHİL EDİLİYOR

Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Çavuşoğlu, okulların masa-sandalye ihtiyacını karşılayan bakanlığına bağlı Ankara Möble'nin modernizasyonuna Türkiye Eğitim Bakanlığı'nın destek vereceğini ifade ederek, Türkiye'de 21. yüzyılın en büyük eğitim projesi olan Fatih Eğitim Projesi'ne KKTC'nin de dahil edilmesi yönündeki girişimlere de olumlu yanıt aldıklarını; gelecek yıl başlayacak bu projenin KKTC'yi de kapsayacağını açıkladı. Çavuşoğlu, bu projenin bir bilgi merkezi ve notebooklarla nerede yaşarsa yaşasın herkesin eğitimde fırsat eşitliğine elektronik ortamda kavuşmasını içerdiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Ankara'da TC YÖK üyesi ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen'le görüşmelerinde, "Eğitim Adası Kıbrıs" projesiyle ilgili bilgi verdiklerini; YÖK'ün çalışmalarına KKTC'nin de dahil edilmesini istediklerini anlattı.

GCSE, A-LEVEL VE SAT1 SONUÇLARINA GÖRE KAYIT

Çavuşoğlu, KKTC uyruklu lise mezunu öğrencilerin, Türkiye'de üçüncü dünya ülkelerinden öğrencilere tanınan hak gibi GCSE, A-Level, SAT1 sınavları sonuçlarına göre Türkiye üniversitelerine kayıt yaptırabilmeleri hakkı verilmesi için de girişim yaptıklarını ve bu konunun YÖK'ün önümüzdeki günlerdeki toplantısında gündeme geleceğini bildirdi. Mustafa İsen'den destek isteyip, YÖK üyeleriyle lobi yaptıklarını bildiren Nazım Çavuşoğlu, altı aydır girişim yaptıkları bu konuda olumlu sonuca ulaşacakları ve kolej programlarını takip eden öğrencilerin Türkiye'de yüksek öğrenim görmesinin önünün açılacağı umudunu ifade etti.

YURT-KUR BURS VE KREDİLERİ

Bakan Nazım Çavuşoğlu, Türkiye Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürü Hasan Albayrak'la yaptıkları görüşmede, KKTC üniversitelerinde öğrenim gören öğrencilerin burs ve öğrenim kredisi alabilmesinin sağlandığını açıkladı ve böylece Kıbrıs'a daha çok öğrenci gelmesinin teşvik edileceğini söyledi.

Daha önce yasal engeller yüzünden yapılamayan bu uygulamayla, 2011-2012 öğretim yılından itibaren KKTC üniversitelerinde öğrenim gören TC kökenli öğrencilerin Yurt-Kur'dan öğrenim bursu ve kredi alabileceğini; ayrıca Kıbrıs'ın Türkiye'den daha pahalı bir ülke olması nedeniyle rakamın daha yüksek olacağını ifade eden Çavuşoğlu, bu gelişmeden duyduğu mutluluğu ifade etti.

Nazım Çavuşoğlu, pazartesi günü üniversitelerle yapılacak toplantıda bu konuda bilgi vereceğini kaydederek, konunun ÖSYM kitapçığında da yer alacağını; ayrıca Yurt-Kur'un İngiltere'de yapacağı yurtlardan, KKTC'li öğrencilerin de yararlanmasına imkan verileceğini açıkladı.

Yurt-Kur'un KKTC'de yapacağı yurt konusuna da değinen Nazım Çavuşoğlu, Başbakan Recep T. Erdoğan'ın talimatıyla, binin üzerinde TC'li öğrencinin bulunduğu Almanya, İngiltere, Türki Cumhuriyetler gibi ülkelerde Yurt-Kur'un öğrencilere sahip çıkmak için yurt projelerinin yapıldığını; KKTC'de özel sektörün endişesinin yersiz olduğunu belirtti.

Maksadın ülkedeki yurtlarla rekabet değil, gelecek öğrenci sayısını artırmak olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Yurt-Kur'un buradaki yurdunun satın alma, kiralama, yapma seçeneklerinden biriyle hayata geçeceğini ve kararın kendileriyle görüşülerek alınacağını bildirdi.

YURTLARDAN YARARLANMA

Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Yurt-Kur'la yaptıkları görüşmede, halen 250 bin yatak kapasiteli yurtlardan KKTC'li orta dereceli okul öğrencilerinin ve sporcuların da yararlanmasının sağlandığını açıkladı.

Keçiören Belediyesi'nin her yaz 8 bin öğrenciye yaz kursu ve tatil imkanı sağladığını bildiren Çavuşoğlu, buna KKTC'nin de dahil edilmesi için mutabakat sağlandığını bildirdi.

Çavuşoğlu, Ankara'daki bazı büyükelçiliklerle de görüşerek, KKTC üniversitelerindeki öğrenci sayısını artırıcı girişimler yaptıklarını, TC Başbakanı Erdoğan'ın KKTC üniversitelerinde 60 bin öğrenci hedefinin Yurt-Kur'un bu açılımıyla gerçekleşeceğine inandığını söyledi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.