İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, "Alo 171 Tüketici Şikayet Hattı" kurdu

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, "Alo 171 Tüketici Şikayet Hattı" kurdu

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, tüketici haklarının korunması, geliştirilmesi ve tüketicilerin bilinçlendirilmesi amacıyla başlattığı çalışmalar çerçevesinde "Alo 171 - Tüketici Şikayet Hattı" oluşturdu.

Yayın Tarihi: 24/02/11 14:31
okuma süresi: 5 dak.
Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, "Alo 171 Tüketici Şikayet Hattı" kurdu
A- A A+

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, "Alo 171-Tüketici Şikayet Hattı" ile tüketici ve satıcıların her türlü bilgi alışverişi ve şikayetleriyle ilgili olarak Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'na daha kolay ulaşmalarını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Atun, 24 saat hizmet verecek olan Alo 171 Şikayet Hattı'nın tüketicilerin olası mağduriyetlerini gidermek için şikayet kabul edeceğini belirtti.

Sunat Atun, Alo 171 Şikayet Hattı'nın tanıtımı amacıyla yerli sanatçıların yapmış olduğu reklam filminin önümüzdeki günlerde görsel basın aracılığıyla tüketiciye ulaşacağını söyledi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, bugün düzenlediği basın toplantısında, tüketici haklarının korunması ve mevcut yasaların daha çağdaş hale getirilebilmesi amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar, yapılan yasal değişiklikler ve kurulan Tüketici Şikayet Hattı Alo 171 hakkında bilgi verdi.

"HERKES BİR TÜKETİCİ"

Herkesin bir tüketici olduğundan hareketle vatandaşların tüketici haklarıyla ilgili olarak bilgilendirilmesinin önemine işaret eden Atun, bakanlığın, tüketici haklarının korunması, geliştirilmesi ve tüketicilerin kendilerini koruyabilmesi için gerekli bilinç düzeyine ulaşması amacıyla yoğun çalışmalar yaptığını belirtti.

Atun, üretimin ve ticaretin doğal ve en etkin denetleyicisi olan tüketicinin refahının sağlanmasında yasa yapıp uygulayanlar kadar, tüketici görevlerine de büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.

"YASAL MEVZUAT GELİŞTİRİLDİ"

Ekonomi içindeki en önemli unsurlardan biri olan tüketicilerle ilgili 40/2003 Sayılı Tüketicileri Koruma Yasası'nda yapılan değişiklikle mevcut mevzuatı daha çağdaş hale getirmeye çalıştıklarını kaydeden Atun, tüketici haklarının azami şekilde korunmasının hedeflendiği çalışmasıyla AB yasalarıyla tam bir paralellik sağlandığını ifade etti.

Sunat Atun, mevcut idari yapının geliştirilmesi ve Tüketici Koruma Birimi'nin oluşturulması adına başlattıkları çalışmaların devam ettiğini söyledi.

"TÜKETİCİ LEHİNE DÜZENLEMELER İÇERİYOR"

Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, yasanın "tüketim mallarının alım, satımı ve buna bağlı garanti hakları", "ücretsiz tamir ve değişimin sağlanması", "kapıdan yapılan satılışlar", "paket turlara ilişkin sözleşmeler", "reklam ve reklam denetimi" ve "kusurlu mal" gibi birkaç alanda tüketiciler lehine düzenlemeler içerdiğini kaydetti.

"HAKEM HEYETİ OLUŞTURULDU"

Sunat Atun, tüketici haklarının örgütlülük düzeyinde savunulabilmesi için bu yöndeki çalışmaları desteklediklerini ve bu amaçla Tüketicileri Koruma (Değişiklik) Yasası altında oluşturulan hakem heyetinde tüketici örgütlerinin temsiliyetinin sağlandığını kaydetti.

Atun, "Ülkemizde üretilen, ithal edilen ve pazarlanan tüm ürünlerin satın alınma ve tüketilme koşullarıyla haklarına ilişkin bilincin oluşması ve tüketici haklarının azami derecede savunulması sivil toplum örgütlerinin ve dolayısıyla toplumun etkin katılımını gerektirmektedir" dedi.

"BİLİNÇLENDİRMEYE ÖNEM VERİYORUZ"

En etkin ve güçlü denetleyicinin tüketici olduğu gerçeğinden hareketle bilinçlendirmeye öncelik verdiklerini dile getiren Atun, hak arama konusunda bilinçli tüketici yaratma yönündeki çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Atun, bu amaçla bir broşür hazırladıklarını ve yakın zamanda dağıtılacağını belirtti.

YENİ YASAL DÜZENLEME NELER GETİRİYOR?

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı yetkililerince yapılan açıklamaya göre, Kasım 2010'da Cumhuriyet Meclisi'nden geçen Tüketicileri Koruma (Değişiklik) Yasası ile, özellikle tüketim mallarının alım-satımı ve garantiler konusunda tüketicilerin hakları, garanti belgesine gerek olmadan, 2 yıllık yasal koruma altına alınıyor.

Devre tatil sözleşmelerine de düzenlemeler getiren yasa, bu konuda sözleşme yapan tüketicilere, hiçbir maddi sorumluluk altına girmeden ilk 14 günde sözleşmeden vazgeçme hakkı getirdi. Faaliyet gösteren firmalara da paket turlar konusunda yükümlülükler getirildi ve faaliyetleri disiplin altına alındı.

Tüketicilere, kapıdan satışlarda 7 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı tanınıyor.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.