İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Çatışmalı eylem sona erdi... Eylem fotoğraflarını yayınlıyoruz!

Çatışmalı eylem sona erdi... Eylem fotoğraflarını yayınlıyoruz!

<P>Sendikal Platform, 28 Ocak ve 2 Mart'taki toplumsal var oluş mitinglerinin ardından dün de Cumhuriyet Meclisi önünde eylem yaptı. Sendikalar, eyleme katılımı artırmak için değişik saatlerde grev uyguladı.</P>

Yayın Tarihi: 08/04/11 11:48
okuma süresi: 8 dak.
Çatışmalı eylem sona erdi... Eylem fotoğraflarını yayınlıyoruz!
A- A A+

Meclis dışındaki bazı siyasi partilerin destek verdiği eylem Lefkoşa'da Cumhuriyet Meclisi yakınında 10.30-13.00 saatleri arasında yapıldı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Sendikal Platform'un Cumhuriyet Meclisi binası yakınında düzenlediği mitingde, açılan bazı pankartlar ve Rum bayrağı dolayısıyla arbede çıktı.

Sendikal Platform'un düzenlediği mitingde, bazı marjinal grupların tahrik eylemleri ön plana çıktı. Mitingde, marjinal gruplar tarafından açılan ''İşgalci TC Kıbrıs'tan defol'' yazılı pankarta polis müdahale etti. Pankartı almak isteyen polise eylemciler tepki gösterdi. Polisi, eylemcilerin arasından, olaya müdahale eden diğer polisler kurtardı.

Sendikalar, eyleme katılımı artırmak için birçok işyeri, daire ve okullarda değişik saatlerde greve gitti. Eyleme destek amacıyla Basın Sen, örgütlüğü olduğu, Bayrak Televizyonu (BRT) ve Türk Ajansı-Kıbrıs'ta (TAK) grev uyguladı.

EYLEMİN GEREKÇESİ

Sendikal Platform, eylem nedeniyle dağıttığı broşürlerle ''Şimdi kavgayı büyütme zamanı'' ifadesine yer vererek, kavganın, ''demokrasi, ekonomik ve sosyal hakların korunması, özelleştirme adı altında Kıbrıslı Türklere ait kamusal alanların peşkeş çekilmemesi, çocukların geleceğine sahip çıkılması'' için olduğu belirtildi.

Eylem gerekçeleri arasında, ''vatandaşlık dağıtma uygulamalarının derhal durdurulması, Kıbrıslı Türklerin ekonomik, sosyal ve kültürel yapılarına uymayan yaptırımlardan kurtulmak, toplumsal yok oluşa karşı durmak, Kıbrıs sorununu çözmek, Kıbrıslı Türklerin uluslararası alanda yerini almasını sağlamak ve siyasi eşitlik'' de sayıldı.

MAKET YAKILDI

Sendikal Platform'un eylemi eski Peyak binaları önünden yürüyüşle başladı. Eylemciler, buradan sloganlar atarak Şehitler Abidesi önüne yürüdü. Burada, polisin aldığı geniş güvenlik önlemleriyle karşılaşan eylemciler, olayı protesto etti.

Meclis dışı bazı siyasi partilerin de destek verdiği eylem nedeniyle, Cumhuriyet Meclisi ile Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği önünden geçen yol iki taraflı trafiğe kapatılarak, eylemciler buraya alınmadı.

Şehitler Abidesi'nin bulunduğu meydanda toplanan kalabalık, ''Faşizme karşı omuz omuza'', ''Ankara elini yakamızdan çek'', ''Polis devleti olmayacağız'', ''Paketi getireni paket yaparız'' gibi sloganlar attı.

Meclis yanında, ekonomik uygulamayı temsilen paket, hükümeti temsilden de kukla maketi yakıldı.

BAYRAK ASMAK İSTEYİNCE

Daha önceki mitinglerde açılan ve tepki çeken bazı pankartlar ve sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti" bayrakları bugünkü eylemde de bazı marjinal gruplar tarafından açıldı. ''Yaseminler'' olarak bilinen gruptan bir kişi, elinde salladığı bayrağını Türkiye Büyükelçiliği bahçesinin tellerine asınca polis müdahale etti.

Bayrağı alan polis ile eylemciler arasında yine arbede çıktı.

Bazı marjinal gruplar, eyleme katılan, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer ile Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Mehmet Çakıcı'ya sert tepki gösterdi. Gruptakiler, CTP'li yetkililere ve TDP Genel Başkanı'na karşı, ''işbirlikçiler dışarı'', ''barra (defolun)'' sloganları atarak tepki gösterdi. Bazı eylemciler ile CTP Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu arasında ise arbede yaşandı. Kalyoncu'yu göstericilerin elinden polis kurtardı.

Polis, miting sırasında, Kıbrıs Türk Hava Taşıyıcıları Çalışanları Sendikası'ndan (Hava-Sen) bir kişiyi gözaltına aldı. Buna tepki gösteren eylemciler, söz konusu kişinin serbest bırakılmasını talep etti.

DEV-İŞ BAŞKANI'NIN AA'YA AÇIKLAMASI

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Başkanı Mehmet Seyis, mitingin sonunda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Bazı küçük grupların, ne zaman bir kalabalık görseler, kendi görüşlerini yansıtmayı bir alışkanlık haline getirdiğini'' belirterek, ''O kitlenin önüne 5 kişi, 10 kişiyle girip, sanki bütün kitle onların görüşlerindeymiş gibi yansıtmaya çalışıyorlar'' dedi.

Bu konuda basını, kitleler yerine bu tür pankart açanları göstermekle suçlayan Seyis, şöyle devam etti:

''Olay ortadadır. Bizim sendikalarımızın tepkisi çok açık bir şekilde, Türkiye'deki yönetimin buraya yaptığı dayatma ve buradaki yönetimin de bu kadar edilgen olması. Kıbrıslı Türkler kendi kendini yönetme kavgası veriyorlar. Hiç kimseyi rencide etme, rahatsız etme niyetinde değildirler. Dolayısıyla marjinal grupların yaptıkları kendilerini bağlar.''

Eylem, ilgili sendika yöneticilerinin katıldığı çadır eylemi şeklinde akşama kadar devam edecek. Akşam da müzik dinletisi sunulacak.

SENDİKAL PLATFORUMUN AÇIKLAMASI

Öte yandan, Sendikal Platform adına açıklama yapan KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, isteklerini UBP hükümetine bir kez daha duyurmak için eylem yaptıklarını ifade ederek, mücadelenin toplumsal yok oluşa karşı durmak için, çocuklar ve yarınlar için olduğunu söyledi.

Gökçebel, Kıbrıs Türk halkının çözüm ve barış gelene, kendi kendini yönetene kadar mücadelesini sürdüreceğini kaydetti.

"Kıbrıs Türk halkının, dayatılan paketin ortadan kaldırılmasını, ekonomik ve sosyal haklarının korunmasını, özelleştirme adı altında, Kıbrıslı Türklere ait kamusal alanların peşkeş çekilmemesini, Güvenlik Kuvvetleri, Sivil Savunma, Merkez Bankası gibi kurumlarının başında olmak istediğini" belirten Gökçebel sözlerini şöyle tamamladı:

"Mücadelemiz siyasi irademizi geri almak içindir. Vatandaşlık dağıtma uygulamalarının durdurulması, ILO kurallarının hem kamuda, hem de özel sektörde uygulanması içindir.

Kıbrıslı Türkler, kontrolsüz nüfusun gittikçe artırdığı ekonomik yük altında ezilmeye karşı direnecek, sosyal ve kültürel yapısının bozulmasına seyirci kalmaya devam etmeyecektir."

Platform adına yapılan açıklamayı eylem sırasında Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Selma Eylem okudu.

İşte eylem alanından ilk fotoğraflar....

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.