İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Çalışma Bakanı Şerife Ünverdi cezada olanlara af müjdesi verdi

Çalışma Bakanı Şerife Ünverdi cezada olanlara af müjdesi verdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ünverdi, çeşitli nedenlerden dolayı para cezası olan ve bu sebeple KKTC'ye girişi engellenen kişilere af müjdesi verdi.

Yayın Tarihi: 25/05/11 08:47
okuma süresi: 6 dak.
Çalışma Bakanı Şerife Ünverdi cezada olanlara af müjdesi verdi
A- A A+

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, yabancılar muhaceret yasası ile ilgili bazı değişiklilerin yapıldığını belirterek, vize borcundan dolayı KKTC'ye girişine engel konulan kişilerin yararlanacağı genel afla ilgili çalışmalar yapıldığını söyledi. Bu konuda titiz bir çalışma yürütüldüğünü belirten Bakan Ünverdi, "tüm tarafların hassasiyetlerini göz önüne alıp değerlendirme yapılıyor" dedi

EN KISA ZAMANDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Star Kıbrıs'a konuşan Bakan Ünverdi, ziyaretçi izni, ikamet izni, iş kurma izni veya çalışma izni bittiği için para cezası oluştuğundan dolayı KKTC'ye girişine engel konulanlar hakkında yasa gücünde kararname tasarısı öngörüldüğünü söyledi. Çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü söyleyen Bakan Ünverdi, "af kanun hükmünde kararname ile olacak ve en erken zamanda yürürlüğe girecek" dedi. "Ailelerin bölünmesini istemiyoruz. Sosyal yaşantıyı bozmadan sorunları çözmek için uğraşıyoruz" şeklinde ifade kullanan Bakan Ünverdi, aftan yararlanmak isteyenlere iki seçenek sunulacağını söyledi.

ÇIKIŞ YAPMAYANLAR DA AFTAN YARARLANABİLECEK

KKTC'den çıkış yapmadan aftan yararlanmak isteyenlerin bir asgari ücret tutarında para cezası, KKTC'den çıkış yapmak suretiyle aftan yararlanmak isteyenlerin ise bir asgari ücretin yarısı kadar para cezası ödemesinin öngörüldüğünü söyleyen Bakan Ünverdi, konuyla ilgili çalışmaların halen sürdüğünü para miktarı konusunun netlik kazanmadığını ifade etti.

AFTAN YARARLANMAYANLARIN GERİ DÖNÜŞ ŞANSI KALMAYACAK

Bu aftan mutlaka yararlanmaları lazım" şeklinde ifade kullanan Ünverdi, aftan sonra KKTC'de kayıt dışı yaşam sürdüren hiç kimseye tolerans gösterilmeyeceğini, kayıt dışı olanlar için ciddi tedbirler alınacağını söyledi. Kayıt dışı yaşamı tespit etmek için denetimlerin artarak devam edeceğini belirten Ünverdi, bu aftan yararlanmayıp kayıt dışı yaşam sürdürmeye devam edenlerin geri dönüş şansı kalmayacak" dedi.

AFTAN YARARLANANLARIN İŞ BULMASI İÇİN SÜRE VERİLECEK

Aftan yararlananların iş bulması için makul bir sürenin tanınacağını söyleyen Bakan Ünverdi, böylelikle hem kayıt dışı yaşamın kontrol altına alınacağı hem de ülkede ihtiyaç duyulan çalışan ihtiyacının bu kesimle karşılanacağını söyledi. Kayıt dışı iş gücünün ülke ekonomisine zarar verdiğini kaydeden Ünverdi sözlerini şöyle sürdürdü:"kayıt dışı yaşam ülke ekonomisine ciddi zararlar veriyor. Haksız rekabete neden oluyor. Ayrıca sağlık alanında, eğitim alanında olumsuz olguların oluşmasına neden oluyor. Üstelik kayıt dışı yaşam süren kesim burada hiçbir haktan yararlanamıyor."

ÇALIŞMA İZİNLERİNE YENİ DÜZENLEME, ÖN İZİNLERE ESNEKLİK

Çalışma izinleri konusunda da yeni düzenlemelerin yapılacağını kaydeden Bakan Ünverdi, Kuzey Kıbrıs'a ilk kez çalışmaya gelecek kişilerin 4 yıl çalışma izni alabileceğini,4 yıl sonra bu kişilerin geldikleri ülkeye tekrar dönmek zorunda kalacağını söyledi. Bu kişilerin tekrar KKTC'de çalışabilmesi için belli bir süre beklemesi gerekeceğini belirten Ünverdi, bu sürenin netleşmediğini ancak beraber 1 ile 3 yıl arasında olması öngörüldüğünü ifade etti. Ön izinler konusunda da bazı sıkıntıların yaşandığını dile getiren Ünverdi, bu sıkıntıları gidermek için de çalışmalar yapıldığını ifade etti.

BAZILARI VATANDAŞLIĞI HAK EDİYOR

Beyaz Kimlik ve Vatandaşlık konusuyla ilgili sorularımızı da yanıtlayan Bakan Ünverdi, uzun yıllar KKTC'de yaşamış insanların vatandaş olmayı hak ettiğini dile getirdi. "15 yıl,20 yıl burada yaşayan, tüm yasal yükümlülüklerini yerine getiren, bu ülkenin kurallarına uyan ve bu ülkeyi memleket bilen kişilerin vatandaş olmaları gerektiğine inanıyorum" şeklinde ifade kullanan Ünverdi, beyaz kimlik alanların seçme ve seçilme hakkının kısıtlanması ile ilgili ise "o konu tartışılır" dedi. KKTC'de emekli olmaya hak kazanan kişilerin vatandaş olmasını arzu ettiğini belirten Ünverdi, bu konunun da gündemde olduğunu ifade etti.

SON AF YOLDA: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, çeşitli nedenlerden dolayı para cezası oluşmuş ve bu sebeple KKTC'ye girişi engellenen kişileri kapsayan çalışmaların yapıldığını belirterek, af müjdesi verdi. Çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü söyleyen Bakan Ünverdi, "af kanun hükmünde kararname ile olacak ve en erken zamanda yürürlüğe girecek" dedi. Ünverdi bu aftan yararlanılması konusunda ise uyarıda bulundu: "yararlanmayanlar için geri dönüş şansı yok"

İKİ TÜRLÜ UYGULAMA: KKTC'den çıkış yapmadan aftan yararlanmak isteyenlerin bir asgari ücret tutarında para cezası, KKTC'den çıkış yapmak suretiyle aftan yararlanmak isteyenlerin ise bir asgari ücretin yarısı kadar para cezası ödemesi öngörülüyor…

SÜRELİ ÇALIŞMA İZNİ: Bundan böyle Kuzey Kıbrıs'a ilk kez çalışmaya gelecek kişiler 4 yıl çalışma izni alabilecek.4 yıl sonra bu kişiler geldikleri ülkeye tekrar dönmek zorunda kalacak. Bu kişiler KKTC'de tekrar çalışabilmek için bir süre beklemek sorunda kalacak. Bu süre kesin olmamakla beraber 1 ile 3 yıl arasında olması öngörülüyor.

ÖN İZİNLERE ESNEKLİK GETİRİLECEK: İşverenlerin ön izin çıkartma konusunda yaşadığı sıkıntılar giderilecek. Sadece kalifiye eleman getirtme sınırı kalkarak düz işçilerin gelmesine de olanak sağlanacak.

EMEKLİLERE VATANDAŞLIK: KKTC'de emekli olmaya hak kazanan kişilerin vatandaş olması da öngörülüyor.

Suna Erden - Star Kıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.