TATLISU
okuma süresi: 3 dak.

Tatlısu/Çiftlikdüzü bölgesinde tarih öncesine ait yeni bulgular

Tatlısu/Çiftlikdüzü bölgesinde tarih öncesine ait yeni bulgular

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Arkeoloji, Kültürel Miras ve Konservasyon Merkezi tarafından Tatlısu/Çiftlikdüzü bölgesinde sürdürülen çalışmalarda tarih öncesine ait yeni bulgular ortaya çıkarıldığı bildirildi.

Yayın Tarihi: 10/06/11 18:31
okuma süresi: 3 dak.
Tatlısu/Çiftlikdüzü bölgesinde tarih öncesine ait yeni bulgular
A- A A+

UKÜ'den verilen bilgiye göre, kazılardan elde edilen bulgular sadece Kıbrıs için değil Yakın Doğu'da Taş Devrinin Son Dönemi (Neolitik Dönem) için de büyük önem arz ediyor.

UKÜ Arkeoloji, Kültürel Miras ve Konservasyon Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Müge Şevketoğlu yaptığı açıklamada, Tatlısu/Çiftlikdüzü kazı ve yüzey çalışmalarının ilk olarak Kıbrıs Müzesi tarafından 1931 yılında başladığını, daha sonra 1999 - 2005 yılları arasında kendinin bazı kazı ve yüzey çalışmaları yaptığını, 2009 yılından itibaren de bu çalışmaların UKÜ Arkeoloji, Kültürel Miras ve Konservasyon Merkezi tarafından sürdürülmekte olduğunu anlattı.

Şevketoğlu, UKÜ olarak çalışmalarının, TÜBİTAK'a yapılan başvurular arasında, bilimsel değeri kabul edilmiş ve TÜBİTAK tarafından desteklenmeye layık görülmüş tek arkeolojik proje olduğunu söyledi.

FARKLI MİMARİ TEKNİKLER

Müge Şevketoğlu, kazılar sonucunda söz konusu dönemde kullanılan mimari tekniklerin çeşitli olmasının çok şaşırtıcı olduğunu, evlerde kerpiç ve ahşap mimarinin bir arada kullanıldığını kaydetti.

Kazılardan elde edilen bulgular üzerinde gerekli olan analizler tamamlandığında kireç/alçıtaşı sıva üretimi hakkındaki bilgilerin yenileneceğine vurgu yapan Şevketoğlu, böylelikle Kıbrıs'ın Yakın Doğu coğrafyası ile teknolojik ilişkilerine de açıklık getirilmiş olacağını kaydetti.

Tatlısu/Çiftlikdüzü'nde elde edilen en önemli bulgu grubunu obsidyen (volkanik cam) aletlerin oluşturduğunu belirten Müge Şevketoğlu, "Bugüne kadar Kıbrıs'ta ele geçirilen obsidyen aletlerin toplamı, Tatlısu/Çiftlikdüzü yerleşiminden ele geçen 5 bini aşkın obsidyen parçayla karşılaştırıldığında, Parekklisha-Shillourokambos'tan 400 civarında parça, Kalavassos-Tenta'dan ise sadece 35 parça şeklindedir" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Müge Şevketoğlu, Anadolu'dan ithal edildiği bilinen obsidyen hammaddesinin yerleşimdeki yoğunluğunun Kıbrıs ile Anadolu ilişkilerinin erken dönemlerdeki niteliğini ortaya koyduğunu söyledi.

Şevketoğlu, bulunan balık kemiklerinin çeşitliliğinin ve kemik ve dişten yapılan oltaların, Tatlısu/Çiftlikdüzü sakinlerinin deniz ile olan yakın ilişkisini gösterdiğini kaydetti.

Proje kapsamında yaz boyunca yüzey araştırma çalışmaları ve Eylül - Kasım aylarında ise kazı çalışmaları devam edecek.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.