KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 3 dak.

Lefkara işi dünyaya açılmayı bekliyor...

Lefkara işi dünyaya açılmayı bekliyor...

Büyük el emeği göz nuru isteyen, Kıbrıs'ta yapılan yerel el sanatlarının en önemlilerinden olan Lefkara işi, 14. yüzyılda Kıbrıs'a gelen Leonardo Da Vinci'nin de ilgisini çekmiş ve Da Vinci bu el işini Papaya hediye olarak İtalya'ya götürmüş.

Yayın Tarihi: 23/06/11 11:42
okuma süresi: 3 dak.
Lefkara işi dünyaya açılmayı bekliyor...
A- A A+

Kıbrıs'a Venedikliler zamanında geldiği ve 7 yüzyıllık geçmişi olduğu sanılan Lefkara İşi, turistik eşya olarak dünyaya açılmayı bekliyor.

Leonardo Da Vinci, Lefkara İşi'nin ''dere motifi'' olarak bilinen örneğini, ''Son Akşam Yemeği'' adlı tablosunda da kullanmış.

Kıbrıs'ta Lefkara İşi, dünyada da ''Da Vinci'' olarak bilinen 7 yüzyıllık geçmişi olan el işi, günümüzde turistik eşya olarak tanıtılmaya çalışılıyor. Lefkoşa'da ağırlıklı olarak Büyükhan ve Arasta Çarşısı'nda satılan Lefkara İşi'nin günümüzde 8 kadar değişik modeli bulunuyor.

Lefkara adını, 1974 öncesi Türklerle Rumların birlikte yaşadığı Larnaka'ya bağlı Lefkara köyünden alan el işinin, Ada'ya 14 yüzyılda Venedikliler tarafından getirildiğine inanılıyor.

Kıbrıs Türk İş Kadınları Derneği Başkanı Şenay Ekingen, Büyükhan'da el işi satışı yaptığı dükkanında AA muhabirine, Lefkara İşi'nin nasıl ortaya çıktığı hakkında bilgi verdi.

Ekingen'in verdiği bilgiye göre, Lefkara Köyü 14. yüzyılda Venedik asilzadelerinin tatil beldesiydi. Lefkara İşi'nin oluşumuyla ilgili iki farklı görüş var: Bunlardan biri, tatil için gelen Venediklilerin yanlarında getirdiği dantel ile yerli halkın nakışının karışımından Lefkara İşi ortaya çıktı. Yani halk, ''göz hırsızlığıyla'' dantelin tekniklerini kendi nakışına işledi. Bir diğer görüş ise Venedik asilzadelerinin eşleri köyde kurs düzenlediği ve köylülerin motiflere kendi nakışlarını kattığı şeklinde.

Ekingen, Lefkara İşi'nin doğadan alınan desenlerden olduğunu, günümüze kadar 7-8 modelin ulaştığını, el işinin her iki tarafının da düz olarak kullanıldığını anlattı.

Lefkara İşi'nin dünyada bilinen isminin ''Da Vinci'' olduğuna işaret eden Ekingen, 14. yüzyılda Kıbrıs'ı ziyaret eden Da Vinci'nin, Lefkara Köyü'nden geçtiğini ve Ada'dan ayrılırken Papaya hediye olarak Lefkara İşi götürdüğünü, Papa'ya vermeden öncede de ''Son Akşam Yemeği'' tablosunda kullandığını söyledi.

Şenay Ekingen, Lefkara İşi'ni günümüzde orijinaline uygun olarak yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.