İNÖNÜ
okuma süresi: 4 dak.

İnönülü köylüler ayaklandı... "Köyümüze taş ocağı istemiyoruz"

İnönülü köylüler ayaklandı... "Köyümüze taş ocağı istemiyoruz"

İnönü'de taş ocağı kurulmasına izin verilmesi, köylüler tarafından protesto edildi. Pankartlı ve maskeli eylem yapan köylüler, taşocağının evlere ve arazilere mesafesinin ancak 200 metre olduğuna dikkat çekerek, iznin iptal edilmesini talep ettiler.

Yayın Tarihi: 29/09/11 15:57
okuma süresi: 4 dak.
İnönülü köylüler ayaklandı... "Köyümüze taş ocağı istemiyoruz"
A- A A+

"Çevreyi Nasıl Bulmak İstiyorsan Öyle Bırak", "Çevre Miras Değil, Gelecek Nesillere Emanettir. Emanete İhanet Olmaz", "Doğadan Ayrılmak, Mutluluktan Ayrılmaktır", "Çevre Herkes İçindir. Tabiatın Korunması İnsan Sağlığının Sigortasıdır" yazılı pankartlarla eylem yapan köylülere CTP-BG Gazimağusa milletvekilleri Ferdi Sabit Soyer, Sonay Adem, Arif Albayrak ve Teberrüken Uluçay ile ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı da katılarak destek verdi.

İNSAN VE ÇEVRE İÇİN FELAKET

İnönü Belediye Başkanı Ali Yöncü eylemde yaptığı konuşmada, "kapı komşumuz" dediği taş ocağına verilen iznin iptalini istediklerini söyledi.
Yöncü, taş ocağının çevre felaketine neden olacağını, doğayı ve insanları olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Konuyla ilgili araştırmalar yaptıklarını anlatan Yöncü, Yeşil Barış Hareketi, Biyologlar Derneği, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve diğer sivil toplum örgütleriyle görüşmelerinden ortak bir sonuç çıktığını belirtti. Yöncü, "Burada taş ocağının açılması insan sağlığı, doğa ve çevre açısından felaket olur" dedi.

Yöncü, taş ocağı tozlarının vücuttan atılmadığını, zamanla kansere neden olduğunu ve Solunum sorunları olanları da zora soktuğunu belirterek, böyle bir iznin nasıl verildiğini anlayamadıklarını söyledi.

Yöncü, söz konusu iznin muhtar, belediye başkanı ve halkın haberi olmadan verildiğini kaydederek, izin iptal edilene kadar mücadelenin süreceğini kaydetti.

Taş ocağının yerleşim alanlarına çok yakın olacağını kaydeden Yöncü, "Sorunları yaşayarak öğrenmeyelim, kendimize kurşun sıkmayalım" diye konuştu.

VATANDAŞA KULAK VERİN

Eyleme destek veren ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı da, köyde taş ocağı açılması yönünde alınan karara vatandaşın tepkisi olduğunu belirtti.
Avcı, Mesarya bölgesine, köyün dibinde ve evlerin de yanında taş ocağının çalıştırılmasının artı ve eksilerinin çok iyi düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

Taş ocağının köylü tarafından kabul edilmediğine işaret eden Avcı, bu yönde 500'e yakın imzanın toplandığını söyledi.

Avcı, "Böyle bir zamanda, Mesarya'nın içerisinde, köyün içerisinde böyle bir taş ocağının açılmasına hiç gerek yoktu. Ümit ederim ki hükümet bu konuyu tekrar gözden geçirir ve vatandaşa kulak verir" dedi.

KARAR YANLIŞ

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, halkın tepkide haklı olduğunu, köylünün haberi ve bilgisi olmadan alınan kararın yanlış olduğunu söyledi.
Soyer, köye ve yerleşim alanına taş ocağı izni vermekle hükümetin büyük hata yaptığını, insanların katılımı olmadan alınan kararın demokrasiye de uymadığını kaydetti.

Soyer, hükümetin aldığı karardan geri dönmesini temenni ettiğini de ekledi.

CTP- BG Milletvekili Arif Albayrak da, köylünün çevre duyarlılığını takdir etmek gerektiğini belirterek, kararlılık sürdürüldüğü takdirde köylünün lehine sonuçlanacağına inandığını ifade etti.

Albayrak, Belediye Başkanı'nın elinde bilimsel raporlara dayalı çok iyi bir dosya gördüğünü, raporda ilgili örgütlerin çevre ve sağlık açısından olumsuz görüş bildirdiklerini, köylünün de bu konudaki hassasiyetleri dile getirdiğini kaydetti.

100 metre yakında yerleşim yerleri ve araziler olduğunu söyleyen Albayrak, "2011 ülkede çevre yılı ilan edildi ama yapılan uygulamalar ve verilen izinlerle çevre felaketine doğru gidiliyor" dedi.

Albayrak, hükümetin aldığı kararın yanlış ve rantabl olmadığını, bir an önce kararını geri alması gerektiğini yineledi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.