İNÖNÜ
okuma süresi: 7 dak.

"Petrol dolum tesisi" ile "İnönü'de taşocağı açılması" konuları meclis gündeminde

"Petrol dolum tesisi" ile "İnönü'de taşocağı açılması" konuları meclis gündeminde

Meclis Genel Kurulu toplantısında, "önce Lefke sonra Gazimağusa şimdi de Karpaz bölgesinde yapılması planlanan petrol dolum tesisleri" konusu ile İnönü köyünde açılması gündeme gelen taşocağı konusu tartışıldı.

Yayın Tarihi: 29/09/11 13:34
okuma süresi: 7 dak.
"Petrol dolum tesisi" ile "İnönü'de taşocağı açılması" konuları meclis gündeminde
A- A A+

Meclis Genel Kurulu toplantısında konuşan CTP Gazimağusa Milletvekili Arif Albayrak, hükümetin ülkede yaşanan onca soruna çare bulacak kapasitesi olmadığını iddia ederek, "Siz siyaseti çiçek böcek sandınız" dedi.

Albayrak, Başbakan İrsen Küçük'e de Sezen Aksu'nun "Küçüğüm" şarkısını armağan etti ve sözlerini dinlemesini istedi.

"Önce Lefke sonra Gazimağusa şimdi de Karpaz bölgesinde yapılması planlanan petrol dolum tesisleri" konusunda gündem dışı konuşma yapan Albayrak, petrol aramaları ve petrol depolama tesisi konularındaki görüşlerini ifade etti; eleştiriler yaptı.

Çevre yılı ilan edilen 2011'de çevre sorunlarının nasıl arttığının İnönü köyünde açılması gündeme gelen taşocağıyla görüldüğünü kaydeden Albayrak, bu sabah CTP'nin de katıldığı köydeki eylemi iktidar milletvekilleri ve bakanların görmezden gelip geçtiğini savundu.

Albayrak, ülkede gündemin "petrol" olduğunu; New York'ta imzalanan anlaşmanın mecliste çok tartışma yaratacağını söyledi.

Lefke'de yapılması gündeme gelen petrol dolum tesisine karşı çıkan 33 sivil toplum örgütünü kutlayan Albayrak, aynı hassasiyetin Mağusa ve Karpaz sahilleri için de gösterilmesini istedi.

Arif Albayrak, 395 kilometrelik kıyı şeridinin ülkenin en büyük zenginliği olduğunu ifade etti ve "Sizi bu halk denizlere girmesinler diye mi seçti?" diye sordu. Albayrak, petrol rafinerisinin yerleşimden uzak yerlerde kurulması gerektiğini belirterek, havaya çıkacak kirliliğin içinde, karbon monoksit ve kurşun gibi zararlıların bulunduğunu vurguladı.

ÇED raporunun yetersiz kaldığını belirten Albayrak, son yıllarda yaşanan çevre sorunlarından örnekler verdi ve tüm bunlara tepki gösterildiğini ancak hiçbir şey yapılmadığını söyledi.

Bir şarkıya atıfta bulunarak "Siz siyaseti çiçek böcek sandınız" diyen Albayrak, Mağusalı birçok bakan ve milletvekili olduğu halde, halkın sağlığını tehdit eden çevre sorunlarına çözüm bulunmadığını; kanser vakalarının yaygınlaştığını anlattı.

Albayrak, "petrolle ilgili uyanın" diyerek, Greenpeace'in çalışmalarından örnekler verdi.

Hükümetin eleştirdiği icraatlarından örnekler veren Arif Albayrak, bu hükümetin ülke sorunlarına çare bulacağına inanmadığını ifade etti.

BAŞBAKAN KÜÇÜK'E "KÜÇÜĞÜM" ŞARKISINI ARMAĞAN ETTİ

"Önümde daha üç sayfalık liste var ama usandım okumayacağım, böyle bir hükümet olur mu?" diyen Arif Albayrak, Başbakan İrsen Küçük'e Sezen Aksu'nun "Küçüğüm" şarkısını armağan etti ve şarkının sözlerini okudu.

ANGOLEMLİ

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli ise, "İnönü köyündeki taşocağı" konusundaki gündem dışı konuşmasında, ülkede insan sağlığını etkileyen birçok çevre sorunu yaşandığını belirtti.

Lefke'de sivil toplum örgütlerinin eylemlerinin bölgeye büyük bir iyilik yaptığını, doğacak bebekleri kurtardıklarını kaydeden Angolemli, sivil toplum örgütlerini kutladı.

Angolemli, İnönü'deki taşocağı için nasıl izin verildiğini, hangi mantığın bunu yaptığını sorarak, hem hükümetin hem de ÇED raporunu hazırlayanların iyice sorgulanması gerektiğini söyledi.

Mayıs ayında hazırlanan ÇED raporuyla köy dibinde taşocağı izni verildiğini kaydeden Hüseyin Angolemli, UBP'li İnönü Belediye Başkanı'nın da taşocağına karşı olduğunu ve köylüleriyle birlikte tepki gösterdiğini anlattı.

TDP Gazimağusa Milletvekili Angolemli, "Ey hükümet kendine gel, İnönü halkının feryadını duy" dedi. Çevre Bakanı'nın bu felaketin önüne geçmesini isteyen Angolemli, dağların oyulduğunu, şimdi köylerin içine gidildiğini belirtti.

İnönü halkını ortaya koydukları eylemler nedeniyle kutlayan Angolemli, "Diren, haklısın, kazanacaksın" dedi.

AMCAOĞLU

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu ise, Angolemli'yi yanıtlarken İnönü'deki taşocağının, Beşparmaklardaki gibi bir taşocağı olmadığını; izinlendirme yapılırken takip edilecek prosedürün belli olduğunu kaydetti.

Hali arazi olduğu için kaymakamlığın yetkili olduğunu ve kaymakamlık ile Çevre Dairesi'nin görüşleriyle izin verildiğini ifade eden Amcaoğlu, İnönü'deki taşocağının, daha önce kullanılan bir ocak olduğunu bildirdi.

Amcaoğlu, bölgenin rehabilitesi ve çevreye olumsuz etki vermemesi için gerekli önlemlerin alındığını belirtti.

İnönü Belediye Başkanı'nın ara emri başvurusunda bulunduğunu, mahkemenin doğrudan duruşmaya geçme kararı verdiğini ifade eden Amcaoğlu, mahkeme sonucuna göre bir hareket tarzı belirleneceğini söyledi.

Ali Çetin Amcaoğlu, taşocaklarının ülkenin ciddi sorunu haline geldiğini; ocakların kapatılması halinde inşaatlarda kullanılacak malzemenin yerine ikame malzeme bulmak gerekeceğini belirterek, konunun her kesimle enine boyuna tartışılarak strateji belirlemek gerektiğini vurguladı.

"Eğer halk karşıysa bunların bir yerde kapatılması da gündeme getirilmelidir. Çevre örgütleri büyük tepki göstermektedir ama benim bakanlık görevine geldiğim günden bugüne bu konularda verilen izinlerde işin içinde başka şeyler olduğu çağrıştırması kesinlikle doğru değildir" diyen Amcaoğlu, konunun iyice tartışılmasını istedi.

ÜSTEL

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, ÇED komisyonunun uzmanlardan oluştuğunu, sadece bakanlık yetkililerinden oluşmadığını söyledi.

Üstel, ÇED uzmanlarının yerinde inceleme sonrası hiçbir baskı altında kalmadan karar verdiğini belirterek, iddiaları araştıracağını ifade etti.

Lefke'deki petrol depolama tesisi konusunda da ÇED komisyonunun bir karar verdiğine işaret eden Üstel, başka bir yerde yatırım yapılacaksa oranın da değerlendirilerek bir karar verileceğini belirtti.

HASİPOĞLU

İnönü'deki eylemin yanından düz geçtiği iddiasında adı geçtiği gerekçesiyle yanıt hakkı kullanan UBP Genel Sekreteri Ertuğrul Hasipoğlu, İnönü'deki taşocağının halk sağlığına etkilerinin tartışılması gerektiğini söyledi.

Dün akşam köye gidip baktığını, taşocağının evlere 50 metre uzaklıkta bulunduğunu, böyle bir yere izin verilmemesi gerektiğini kaydeden Hasipoğlu, ÇED komisyonunun yarın toplanıp değerlendirme yapacağını ifade etti.

Hasipoğlu, taşocağının su aküferinin tam üstünde yer aldığını belirterek, "Bence oraya taşocağı izni vermek doğru bir karar değil. Ama bu işi politize etmek de doğru değil" dedi.

Yeniden söz alan Hüseyin Angolemli, İnönü'deki taşocağı izninin derhal iptal edilmesini istedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.