TATLISU
okuma süresi: 4 dak.

UKÜ kültürel mirasımıza sahip... Tatlısu-Çiftlikdüzü kazıları sürüyor

UKÜ kültürel mirasımıza sahip... Tatlısu-Çiftlikdüzü kazıları sürüyor

Kuzey Kıbrıs'ta gerçekleştirilen tarihöncesi döneme ait ilk bilimsel kazı olan Tatlısu – Çiftlikdüzü kazıları Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Arkeoloji, Kültürel Miras ve Konservasyon Merkezi himayesi altında devam ediyor.

Yayın Tarihi: 21/10/11 16:34
okuma süresi: 4 dak.
UKÜ kültürel mirasımıza sahip... Tatlısu-Çiftlikdüzü kazıları sürüyor
A- A A+

Kuzey Kıbrıs'ta gerçekleştirilen tarihöncesi döneme ait ilk bilimsel kazı olan Tatlısu – Çiftlikdüzü kazıları Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Arkeoloji, Kültürel Miras ve Konservasyon Merkezi himayesi altında devam ediyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan UKÜ Arkeoloji, Kültürel Miras ve Konservasyon Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Müge Şevketoğlu, Tatlısu-Çiftlikdüzü kazılarının TÜBİTAK tarafından desteklenen dört projeden biri ve tek arkeolojik proje olduğuna dikkat çekti.

Yrd. Doç. Dr. Müge Şevketoğlu, Mağusa kazasına bağlı Tatlısu köyünde bulunan ve insanlığın yerleşik hayata geçtiği Neolitik dönemin (10 bin yıl önce) ilk evrelerine ait Tatlısu-Çiftlikdüzü sit alanındaki kazı araştırmalarıyla ilgili bilgi verdi. Tatlısu-Çiftlikdüzü'nün gerek mimari kalıntıları gerekse farklı özellikteki zengin bulguları ile Kıbrıs, Anadolu ve Yakındoğu arkeolojisi arasındaki sıkı ilişkileri yansıtan önemli bir merkez olduğunu söyleyen Şevketoğlu söz konusu bulgular içerisindeki obsidyen buluntuların çokluğunun da bu olguyu desteklediğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Müge Şevketoğlu, "Tatlısu yerleşiminden bu güne kadar ele geçen obsidyen aletler adadaki diğer kazılarda bulunanların tümünün toplamından en az 20 kat fazla. Adamızın en zengin obsidyen koleksiyonuna sahip olan Tatlısu- Çiftlikdüzü'nde gün ışığına çıkan bir diğer çarpıcı buluntu grubunu ise üzeri kazınmış, çeşitli şekillerde ve büyüklükteki konik, dikdörtgen ve kübik pikrolit (turkuaz sabun taşı) jetonlar oluşturmaktadır. Pikrolit, Kıbrıs'ın güneyindeki dere yataklarından toplanan ve takas yoluyla kuzey sahillerine kadar ulaşan bir hammade olup, bu dönemde ada içi takas mekanizmalarının varlığını kanıtlamaktadır." dedi.

Tatlısu – Çiftlikdüzü kazılarının geçmişine de değinen Şevketoğlu "Tatlısu-Çiftlikdüzü mevkiinde yapılan tahribat sonucu 1996 yılında gerçekleştirilen ilk arkeolojik müdahalenin ardından 1999 yılında kurtarma kazıları başlatılmıştı. Bunun sonucunda önemli bilimsel sonuçlara ulaşılmış, bölge sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış ve 2005 yılına kadar kazılar sürdürülmüştür." diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Müge Şevketoğlu, Kuzey Kıbrıs'ın ilk bilimsel kazısı ünvanına sahip Tatlısu – Çiftlikdüzü kazısının, Kıbrıs'ın ilk yerleşik insanlarının kökeni, yaşayış tarzı, deniz-insan ilişkilerini araştırmasının yanı sıra, adanın o dönemdeki iklimi, bitki örtüsü, hayvansal kaynakları konularında da bilgi toplamaya yönelik gerçekleştirildiğini aktardı.

Kıbrıs'ın en eski yerleşimlerinden biri olmasından ötürü, Kıbrıs'a yerleşen ilk insanların kökeninin belirlenmesinin projenin bilimsel araştırma odaklarından birini oluşturduğunu da ifade eden Şevketoğlu, bugüne kadar elde edilen bulgular ile ilgili şunları söyledi: "Tatlısu- Çiftlikdüzü'nde bu güne kadar elde edilen bulgular, Kıbrıs'ın bu ilk insanlarının sosyal ve ekonomik yaşamdaki zenginliğini ve farklı uğraşlarını yansıtmaktadır. Yabani ve evcil hayvanların kemikleri ve boynuzlarının işlenmesi ile oluşturulan iğneler, çengeller ve boncuklar, yerel çakmaktaşı ve ithal obsidyenden ok uçları, kazıyıcılar ve bıçakların yanısıra öğütme taşları ve el taşları Tatlısu'da yerleşik insanların ekonomik faaliyetlerine ve yaşam tarzlarına ışık tutmaktadır. Tatlısu-Çiftlikdüzü Aseramik Neolitik Çağ – çanak çömleğin, yani seramiğin bilinmediği dönem – yerleşmesinin farklı ve çeşitli niteliklerine dayanarak yerleşimin gelişimi, değişimi, günlük yaşamı ve ticaret ilişkileri hakkında yorumlar ve fikirler geliştirilebilmiştir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.