DİKMEN
okuma süresi: 5 dak.

Dikmen çöplüğü tarihe karışıyor... Çöp alımları 30 Kasım'da son buluyor

Dikmen çöplüğü tarihe karışıyor... Çöp alımları 30 Kasım'da son buluyor

KKTC'nin yıllardan beridir kanayan yarası haline gelen Dikmen Çöplüğü tarihe karışıyor. Dikmen Çöplüğü'ne çöp alımları 30 Kasım'dan itibaren durduruluyor, çöpler 1 Aralık'tan itibaren Güngör çöplüğüne taşınacak. Avrupa Birliği'nin finanse ettiği ve yaklaşık 6.5 milyon Euro'ya mal olacak rehabilitasyon çalışmaları 21 ayda tamamlanıyor.

Yayın Tarihi: 13/11/11 09:25
okuma süresi: 5 dak.
Dikmen çöplüğü tarihe karışıyor... Çöp alımları 30 Kasım'da son buluyor
A- A A+

KKTC'nin yıllardan beridir kanayan yarası haline gelen Dikmen Çöplüğü tarihe karışıyor.

Dikmen Çöplüğü'ne çöp alımları 30 Kasım'dan itibaren durduruluyor, çöpler 1 Aralık'tan itibaren Güngör çöplüğüne taşınacak.

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği ve yaklaşık 6.5 milyon Euro'ya mal olacak rehabilitasyon çalışmaları 21 ayda tamamlanıyor.

ÜNLÜSOYER: "DİKMEN MAYIS'TAN İTİBAREN YEŞİL ALAN"

Çevre Dairesi Müdür Eşref Ünlüsoyer, Dikmen Çöplüğü'nde yıllardan beridir yapılan vahşi depolama sonucu çevrenin ciddi şekilde kirlendiğini anlattı.

Bunun yanında yanmaya ve patlamaya müsait bir ortam oluştuğunu, bu konuda yapılan rehabilite çalışmalarıyla ilk aşamada 27.5 hektara yayılmış çöplerin 11.5 hektara indirildiğini belirten Ünlüsoyer, geçirimsiz toprak ve normal toprakla örtülmek suretiyle suni bir tepe oluşturulduğunu kaydetti.

Ünlüsoyer, bu suni tepeden çıkacak sızıntı sularının borular yardımıyla buharlaştırma havuzuna gönderilerek burada güvenli bir şekilde bertaraf edileceğini, deponi (metan) gazlarının ise atmosfere verilerek bertaraf edileceğini anlattı.

Dikmen Çöplüğü'ne çöp alımlarının 30 Kasım'dan itibaren son bulmasıyla birlikte, rehabilite çalışmalarının da Mayıs 2012'de tamamlanacağını ifade eden Eşref Ünlüsoyer, Mayıs 2012'den itibaren de Dikmen Çöplüğü'nün yeşillendirilerek topluma kazandırılacağını ifade etti.

FİNANSMAN AB İLE YARI YARIYA

Ünlüsoyer, Dikmen Çöplüğü'ne gelen fazla çöplerden dolayı rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştiren şirkete 380 bin Euro'luk bir takviye yapıldığını, bu miktarın yarısının Avrupa Birliği, yarısının da devlet tarafından karşılandığını belirtti

Güngör çöplüğüne değinirken de, ilk etabı gerçekleştirilen projenin düzenli olarak çöplerin depolanmasını ve sızıntı suları ile gazlarının toplanacağı havuzları içerdiğini anlatan Ünlüsoyer, ikinci etapta ise çöplerin ayrıştırılıp geri dönüşüm yapılmasının hedeflendiğini ve Turizm Bakanlığı'nın şu an bu konu üzerinde çalışma yaptığını ifade etti.

Ünlüsoyer, bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan evsel çöplerin toplanması esnasında yapılan ayrıştırmanın, belediyelerdeki araç ve personel sıkıntısından dolayı yapılamadığını; bu işlemin KKTC'de uygulanabilmesi için öncelikle belediyelerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

"GÜVENLİ DEPOLAMA"

Güngör çöplüğünün yer seçiminin standartlara uygun olduğunu, çöp alanı olarak kurallara ve mevzuatlara uygun bir şekilde belirlendiğini ifade eden Ünlüsoyer, şunları kaydetti:

"Buradaki tek sıkıntı, çöp kamyonlarının Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nin içerisi veya önündeki yoldan geçmesidir. Buna da bir şekilde bir çözüm bulma çalışması devam ediyor. Güngör'e alternatif yol yapımı düşünülüyor. Bunun dışında çöp alanı, üniversiteye 2 km'lik uzaklıktadır ve ayrıca güvenli depolama sözkonusudur. Bu durumda çevre kirliliği veya insan sağlığını etkileyecek bir durum sözkonusu değildir. Yurtdışında bununla ilgili bir çok örnek vardır."

Güngör çöplüğünde Avrupa normlarında düzenli bir depolama oluşturulduğunu, en büyük sıkıntının ise şahıs çöplerinin kamyonlarla yol kenarına dökülmesi olduğunu belirten Eşref Ünlüsoyer, ilerleyen zamanlarda kurulacak bir tesisle çöpün bir ürün, bir hammadde haline getirileceğini anlattı. Ünlüsoyer, "Kurulacak tesisle çöp enerji olarak geri dönecek" dedi.

ALKAN: "YARGININ KARARINA UYULACAK"

Çevre Dairesi Katı Atık Mühendisi İbrahim Alkan da, 21 ayda tamamlanması hedeflenen Dikmen Çöplüğü rehabilitasyon çalışmalarının planlandığı gibi sürdüğünü, çöp alımının durmasıyla da rehabilite çalışmalarının son aşamasına geleceğini ifade etti.

İbrahim Alkan, Güngör çöplüğünün 1 Aralık'ta işletmeye açılmasını hedeflediklerini, planladıkları şekilde giderse bu tarihte hizmete açılacağını kaydetti.

Güngör çöplüğünün mahkeme sürecinin yaz tatilinden önce tamamlandığını belirten Alkan, şu anda karar aşamasında olduğunu, yargının vereceği her türlü kararı her iki tarafın da saygı ile karşılayacağını, olumsuz bir karar çıkarsa başka çözümler bulma yoluna gideceklerini vurguladı.

"GÜNGÖR, DİKMEN'E BENZEMEYECEK…"

Güngör çöplüğünde, Dikmen Çöplüğü'nde yaşanan sıkıntıların hiçbirinin sözkonusu olmayacağını belirten Alkan, Avrupa ülkelerinin yüzde 70'inde kullanılan depolama sistemi ile çöplerin güvenli bir şekilde yok edileceğini anlattı.

Sistemsiz ve vahşi bir şekilde yapılan depolamanın yerini sistemli depolamanın alacağını kaydeden Alkan, Güngör çöplüğünün evsel atıklara yönelik bir tesis olduğunu, bu nedenle hiçbir sıkıntının yaşanmayacağını ekledi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.