İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın naaşı Cumhurbaşkanlığında...

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için yapılan devlet töreni...

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın 2 gün sürecek olan devlet cenaze töreni saat 10:00'da başladı. YDÜ Hastanesi'nde yapılan işlk törenin ardından Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın naaşı şu anda Cumhurbaşkanlığında...<BR>

Yayın Tarihi: 16/01/12 17:00
okuma süresi: 7 dak.
Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için yapılan devlet töreni...
A- A A+

Kıbrıs Postası

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın 2 gün sürecek olan devlet cenaze töreni saat 10:00'da başladı.

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi'nden başlayan devlet töreninde bütün devlet yetkilileri yerlerini aldılar.

KKTC ve TC bayraklarına sarılı olarak askerlerin omuzunda taşınan Rauf Denktaş'ın tabutu, YDÜ Hastanesi önüne konuldu.
Daha sonra ise Rauf Denktaş için hoca tarafından dua okundu. Duaların okunmasının ardından Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş ve ailesi gözyaşları içerisinde Denktaş'ın naaşına sarılarak vedalaştılar.

Törende son derece duygulu anlar yaşandı. Törene eşi Aydın Denktaş, çocukları, torunları yanısıra, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa büyükelçisi Halil İbrahim Akça, anamuhalefet CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı, askeri ve sivil üst düzey yöneticiler, öğretim üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Törende ayrıca çok sayıda basın mensubu da yerini aldı.

Cuma akşamı saat 22:00'da hayatını kaybetmesiyle tüm ülkeyi yasa boğan Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın naaşı tören mangasının omuzlarında cenaze arabasına konuldu.

Denktaş'ın naaşı daha sonra gözyaşları ve alkışlarla Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na nakledildi...

DENKTAŞ'IN NAAŞI CUMHURBAŞKANLIĞI'NDA

Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın naaşı yavaş adımlarla Girne Kapısı'ndan Cumhurbaşkanlığı'na doğru götürüldü. Rauf Denktaş'ın naaşı şu anda Cumhurbaşkanlığı Sarayı bahçesinde.

Yağmurun da başlamasıyla protokole şemsiyeler dağıtılmaya başlandı.

Denktaş için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda tören düzenleniyor.

Törende ilk olarak Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer bir konuşma yaparak, Rauf Denktaş'ın hayatını ve mücadelesini anlattı."Bozer Yüce Türk Ulusu'nun ve ailesinin başı sağolsun" dedi.

EROĞLU

Bozer'in ardından Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Bağımsızlık benim karakterimdir" sözlerinde ifade ettiği gibi bağımsızlıktan, egemenlikten yana devletçi bir dava adamı olduğunu vurguladı.

Eroğlu Kurucu Cumhurbaşkanı naaşı önünde yaptığı konuşmada Denktaş'a seslenerek "Kurucu Cumhurbaşkanımız, ebedi önderimiz sen müsterih ol..Kimse beni ve Halkımızı devlet olgusundan asla geriletmeyecektir.Hiçbir baskı, hiçbir vaat beni, Kıbrıs Türk Halkı'nı, iki kesimliliği, iki halk olgusunu, Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devamını savunmaktan alıkoymayacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, halk olarak Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın söyledikleri sözlerin idraki içerinde olduklarını kararlılıkla bunun gereğini yapmaya devam edeceklerini vurgulayarak şunları söyledi:

"Sen vatanını seven, bu topraklara aşık, güven içinde egemen bir şekilde bu topraklarda yaşamını sürdürmek isteyen her Kıbrıs Türkü için bir sembol olarak hep bu halkla birlikte var olacaksın.

Sen asla ölmeyeceksin, çünkü her Türküm diyenin, Kıbrıs Türkü Halkı'nın beyninde, gönlünde, yaktığın egemenlik ve özgürlük meşalesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Kurucu Cumhurbaşkanı olarak yaşayacaksın."

Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Rauf Denktaş bir kahramandı. İngilizin adamlığını değil, Kıbrıs Türk halkının mücahidi olmayı seçti. Ateşten gömlek giydi… Terör örgütü EOKA karşısında TMT'yi kurup, yönetti" dedi.

Eroğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için Cumhurbaşkanlığı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, çok duygulu ve hassas günler yaşandığını söyledi. Eroğlu, "Kolay değil, Rauf Raif Denktaş gibi halkına, devletine çok büyük hizmetler vermiş, çok yönlü bir lider hakkında konuşmak.… Bugün benim çok hasas bir gün" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle devam etti:

"Denktaş'ı, Denktaş yapan, onun Anavatan Türkiye'nin Kıbrıs meselesinin içine çekilmesi için gösterdiği gayretlerdir; TMT'nin kurulması ve Kıbrıs Türkleri arasında doğabilecek muhtemel liderlik kavgaları nedeniyle TMT'nin başına Anavatan Türkiye'den bir komutan getirilmesi konusunda ısrar etmesidir; 1963'te Makarios'un Anayasal değişiklikler oyununa gelmemesi, Halkı uyandırması ve direnişe geçirmesidir; 1968 yılında başlayan toplumlararası görüşmeler sürecinde dik durmasıdır; 15 Temmuz 1974 Rum-Yunan darbesi sonrasında Türkiye'nin Ada'ya askeri müdahelesi için etkin çaba göstermesidir; Rum tarafının üniter Devlet ısrarı karşısında 15 Kasım 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilan edilmesi için gösterdiği dirayetli duruşdur; Gözlerini yaşama kapadığı ana kadar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin varlığına ve devamına duyduğu inançtır"

DENKTAŞ'IN NAAŞI SAYGIYA AÇILACAK...

Eroğlu'nun konuşmasının ardından Denktaş'ın naaşı Cumhurbaşkanlığı Şeref Salonu'na götürüldü ve katafalka konuldu. Cumhurbaşkanlığında naaş önünden yarın 09:00'a kadar saygı geçişi yapılacak.

SAYGIYLA ANILDI.. SON DUALAR EDİLDİ..

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın Cumhurbaşkanlığı Şeref Salonu'ndaki naaşı ilk olarak eşi Aydın Denktaş, evlatları, torunları ve daha sonra da diğer protokol tarafından ziyaret edildi. Naaş önünde Denktaş'a gözyaşları içinde dualar okunarak veda edildi.

CENAZE YARIN...

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın naaşı yarın saat 10.00'da, top arabasına alınarak 10.15'de Cumhurbaşkanlığı'ndan Selimiye Camii'ne götürülecek. 11.15-11.30 arası Selimiye Camii'nde Denktaş'ın naaşı musalla taşına konulacak. 12.07'de öğle namazı ve 12.30'da da cenaze namazı kılınmasının ardından 12.45'de naaş top arabasına konularak Selimiye Camii'nden Girne Kapısı'na götürülecek. 14.00'de ise Girne Kapısı'ndan Cumhuriyet Parkı'na intikal ettirilecek ve 14.30'da burada tören yapılacak. Denktaş'ın naaşı saat 15.00'te ise defnedilecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.