İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Kavazoğlu ve Mişaulis anıldı

Kavazoğlu ve Mişaulis anıldı

<P>Katledilen iki ilerici Derviş Ali Kavazoğlu ve Kostas Mişaulis anısına 5 Nisan 2012 Perşembe (dün) saat 19.00'da Kavazoğlu-Mişauli Kültür Evi'nde etkinlik düzenlendi.</P>

Yayın Tarihi: 06/04/12 13:22
okuma süresi: 5 dak.
Kavazoğlu ve Mişaulis anıldı
A- A A+

Düzenlenen etkinlikte sinevizyon gösterimi ve okunan şiirler yanı sıra AKEL Milletvekili ve Parlamento Grup Sözcüsü Nikos Katsulidis ve BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan tarafından konuşmalar yapıldı.

BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan tarafından yapılan konuşma aşağıdaki gibidir;

"Sevgili Yoldaşlar;

Yoldaşlarımız Kostas Mişaulis ve Derviş Ali Kavazoğlu'nu anmak için bu gece burda toplanmış bulunuyoruz.

Canlarını ülkemizin birliği için vermiş olan bu iki halk kahramanı önünde saygıyla eğiliyoruz. Kendilerine milliyetçi diyen fanatikler Kıbrıstaki toplumları birbirinden ayırmaya çalışırken onlar ısrarla Kıbrıs'ın geleceğinin ortak vatan mücadelesinde olduğunu savundular. Köy köy gezip taksime karşı çıktılar. Kıbrıs halkına karşı düzenlenen komplolara karşı halkı bilinçlendirip, bağımsızlığı savundular.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin korunması ve güçlendirilmesi gerektiğini ısrarla vurguladılar. Dış güçlerin Kıbrıs'ı istikrarsızlaştırıp bölme planlarına karşı halkı uyararak mücadeleye çağırdılar. Kavazoğlu, tek çıkış yolunun aynı toprakların evlatları olan Kıbrıslıların milliyetçiliğe ve şövenizme karşı durarak ülkenin özgürleşmesinden geçtiğini herkesten önce kavradı. Bugün bile çoğumuzun gösteremediği cesareti o günkü zor koşullarda Derviş Ali Kavazoğlu yoldaşlarıyla birlikte gösterdi.

Kavazoğlu diğer yoldaşları ve mücadele arkadaşlarıyla Kıbrıslı türklerin yaşadığı köylere giderek gelen tehlikeler karşısında halkı uyarıyor ve Kıbrıslı türklerle Kıbrıslı rumları el ele vererek halkımızın düşmanlarının planlarına karşı birlikte direnmeye çağırıyordu. Kavazoğlu'nun eylemleri şöven çevreleri rahatsız etti. Ya taksim ya ölüm diyerek yola çıkan milliyetçi çevreler Kavazoğlu'nu hain ilan etti. Daha önce taksim politikasına karşı direnen ilerici Kıbrıslıtürkler gibi onu da ölüm listesine dahil ettiler.

11 Nisan 1965 tarihinde Derviş Ali Kavazoğlu, yoldaşı Kostas Mişaulis ile Larnaka yolunda pusuya düşürülerek katledildi. Onları öldürdüklerini sananlar bu iki halk kahramanını ölümsüzleştirdiler. Kıbrıs halkının bağımsızlık ve özgürlük kavgasının ilham kaynağı yaptılar. Yaşamlarını barışa, sosyalizme ve adalete adayan bu iki adamın yaktığı ışık hala yolumuzu aydınlatıyor. Binlerce insan onların açtığı yolda korkusuzca yürüyor. Bu yürüyüş ancak Kıbrıs bütünleşince duracaktır.

Değerli yoldaşlar;

1974 yılından beri Kıbrıs bölünmüştür. Kıbrıs halkının ortak bir gelecek kurması engellenmektedir. 37 yıldır Kıbrıslıların insan hakları ihlal edilmektedir. Bunun böyle devam etmesi kabul edilemez. Halkımızın tümünün insan hak ve temel özgürlüklerinin sağlanacağı erken bir çözüme acil ihtiyacımız vardır. Bu yönde bütün gücümüzle çalışmalıyız.

Çözümün içeriği Kıbrıslılar tarafından bulunmalıdır. BM Güvenlik Konseyi çözümün çerçevesini çizmiştir. Kıbrıs'ın toprak bütünlüğünü ve tek eğemenliğini garanti altına alacak, iki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı Federasyon. Ortak mücadelenin temel prensipleri bu olmalı. Bunun dışındaki arayışlara girmek macera aramaktan başka birşey değildir. Son dönemde Kıbrıs'ın her iki yanında federal çözüm karşıtı çevreler yeni maceralar peşinde koşarak görüşme sürecini havaya uçurmaya çalışmaktadır.

Kıbrıs'a geçmişte acı ve ızdıraptan başka hiçbirşey getirmeyen milliyetçilik ve şövenizm hastalığına tutulmuş bu kesimlere karşı birlikte mücadele etmek öncelikli görevimizdir.

Eğer Derviş Ali Kavazoğlu ve Kostas Mişauliş yaşamış olsa idi eminim ki onlar da böyle davranacaklardı. Dün onlara hain diyenler bugün bizlere hain diyorlar. Dün onları tehdit edenler bugün bizleri tehdit ediyorlar. Ancak korkmuyoruz. Onların bizleri anlamalarını da beklemiyoruz çünkü aynı rüyayı paylaşmıyoruz. Kahraman şehitlerimiz Mişaulis ve Kavazoğlu'nun bıraktığı yerden devam ediyoruz. Bu yol barış, özgürlük ve kardeşlik yoludur.

Canlarını verecek kadar yurtlarını seven bu insanların açtıkları yol hala ışık saçıyor.

Kıbrıs'taki barış mücadelesinde yaşamlarını yitiren Derviş Ali Kavazoğlu, Kostas Mişaulis ve tüm yoldaşlarımızı bir kez daha saygı ile anıyoruz.

Hepinize teşekkür ediyorum."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.