ESENTEPE
okuma süresi: 13 dak.

Halk Kürsüsü'nün son durağı Esentepe'ydi...

Halk Kürsüsü'nün son durağı Esentepe'ydi...

Yaklaşık 9 aydır ülkenin dört bir yanını dolaşan Halk Kürsüsü, kamuoyunda büyük yankı uyandırmaya devam ediyor. Bu bağlamda Halk Kürsüsü, Esentepe Halkı'nın yoğun isteği üzerine ikinci kez Esentepe'de kuruldu.

Yayın Tarihi: 14/11/12 13:35
okuma süresi: 13 dak.
Halk Kürsüsü'nün son durağı Esentepe'ydi...
A- A A+

Bölge halkının yoğun ilgi gösterdiği "Halk Kürsüsü'ne DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ve bazı parti yetkilileri katıldı.
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, bölge halkının sorunların dinledikten ve gerekli notlarını aldıktan sonra Halk Kürsüsü'nden Esentepe Halkının sorularını da yanıtladı.
Serdar Denktaş burada yaptığı konuşmalarda, halkın üzerinde yaratılan devlete olan güven konusundaki tahribatın onarılması gerekliliği üzerinde durdu.

Serdar Denktaş: "HALKIMIZ ÜZERİNDE YARATILAN DEVLETE OLAN GÜVEN KONUSUNDAKİ TAHRİBATI ONARMAYA GELİYORUZ"

Serdar Denktaş, "Halkımız üzerinde yaratılan devlete olan güven konusundaki tahribatı onarmamız gerektiğini ve bu çerçevede Demokrat Parti olarak üzerimize düşen görevleri biliyoruz. 3 yıl içinde kendi ayakları üzerinde duran, güçlü Kuzey Kıbrıs'ı yaratmamız için Devlete olan güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğinin farkındayız. 3'lü kararnameleri ortadan kaldırarak siyasi atamaları tarihe gömmekte kararlıyız. Siyasi Partiler Yasası'nı bütünüyle ele alıp tam demokrasiye geçmeyi ve gençlerimizi siyaset arenasına katmayı hedefliyoruz. Seçim ve halk oylaması yasasını değiştirerek meclisimize yeniden itibar kazandırmak istiyoruz. Devletimizin tüm kurumlarını halkımıza açarak, bilgi ve beceriye dayalı şeffaf istihdamlarla her vatandaşımıza eşit seviyede yaklaşmak prensibimiz olacak. Sabredin Geliyoruz" şeklinde konuştu.

"ERCAN HAVAALANI-PETROL DOLUM TESİSİ GİBİ YATIRIMLAR İKTİDARA GELDİĞİMİZ GÜN ORTADAN KALKACAK"
Ercan Havalimanı ihalesinin, "Kıbrıs Türk halkının geleceğe yönelik ümitlerini berhava eden son derece önemli bir adım olduğunu, devletin bu ihaleyle 722 milyon Euro zarara sokulduğunun altını bir kez daha çizen Denktaş, "Demokrat Parti'nin iktidara geldiği gün Ercan İhalesi iptal olacak. Petrol dolum tesisi hangi aşamada isterse olsun durdurulacak. Bundan da geri dönüşümüz yoktur. Yatırımı yapacak olanlar buna göre düşünsünler" diye konuştu.

"HÜKÜMETİN YAPTIĞI TÜM İCRAATLARIN HESABINI SORACAĞIZ"
Hükümeti anti-demokratik uygulamalarla devlet ciddiyetinden uzak parti içi hesaplaşmalar içinde olmakla suçlayan Serdar Denktaş, DP iktidarında "devlet imkanlarının kullanılması dahil olmak üzere, özelleştirmeler ve bu hükümetin yaptığı tüm icraatların hesabını soracaklarını ifade etti ve şunları söyledi:
"Hükümeti uyarıyorum; İktidara geldiğimiz gün tüm çarpıklıkları ve haksızlıkları, ülkenin öz varlıklarıyla ilgili yapılan tüm özelleştirmeleri tek-tek inceleyeceğiz. Çarpıklıkları ve haksızlıkları düzeltip, ülkemizin çıkarlarını korumayan tüm özelleştirmeleri iptal edeceğiz."

"HER VATANDAŞ DOĞAL AFETE KARŞI SİGORTALI OLABİLMELİ"
Doğal afetlerle ilgili mağduriyet yaşayan vatandaşların hala daha mağduriyetlerinin giderilmemesini de eleştiren Denktaş, Devletin her iş yerini ve konutu son derece ucuz primlerle vatandaşa sigortalattırması gerektiğine dikkati çekti ve "Her vatandaş doğal afete karşı sigortalı olabilmeli" dedi.

"VATANDAŞ BU ÜLKEDE İSTİKRARI GÖRMEK, DEVLETE GÜVEN DUYMAK İSTİYOR"
Vatandaşın, "bankalarda 9 milyar TL tutarında mevduat varsa neden ülkede durum vahim" sorusuna yönelik de konuşan Serdar Denktaş, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Akça'nın söylediği gibi Kıbrıs Türk halkının bankalarda 9 milyar TL tutarında mevduatı olabileceğini dile getirdi.
Serdar Denktaş konuyla ilgili şunları kaydetti:
"Bu paraların bir çoğu mal satımından gelen paralardır, bir kısım vatandaşın yurtdışından gönderdiği para da var. Bazı işyerlerini satarak birikim sağlayıp bankaya koymuştur. Ama şimdi kimse kendi parasını kullanmak istemiyor. Neden? İstikrar yok. Bir yatırım yapacaksın, bir şey üreteceksin, nereye satacaksın belli değil. Hükümet her Allah'ın günü bir karar çıkarır. Bugün param var yatırım yaparım, ertesi gün hükümet bir karar çıkarır gitti bizim para. Herkes garantiye oynar. Niye risk etsin, yatırım yapsın. Ve bugün hükümetin alacağı saçma sapan bir kararla var olan parasını kaybetsin ve zora girsin. Vatandaş bu ülkede istikrarı görmek, önünü görmek istiyor. Devlete güven duymak istiyor, ona göre de parasını değerlendirecek."

"DEVLETİN YEREL YÖNETİME BAKIŞ AÇISI MUTLAKA DEĞİŞMELİ"
Belediyelerin içinde bulunduğu sıkıntıların aşılması için DP iktidarında yapacaklarını bir kez de Esentepe Halkıyla paylaşan DP Genel Başkanı Denktaş, "Yerel yönetimler programımız gündeme bambaşka bir vizyon getirecektir. Bunları başarabilmek için ama devletin yerel yönetime bakış açısı mutlaka değişecektir."

ESENTEPE BELEDİYE BAŞKANI ERDAL BARUT: "GENÇLERE KIRSAL KESİM ARSASI VERİLMELİ"
Esentepe Belediye Başkanı Erdal Barut ise yaptığı konuşmasında, bölge, belediye ve ülke sorunlarına değindi.
Konuşmasında ilk olarak gençlere kırsal kesim arazisi verilmesi için yıllardır verdikleri uğraşı anlatan Barut, verdikleri bu uğraşların sonuçsuz kaldığını söyledi ve hükümetin konuya olan ilgisizliğinden yakındı.

"ESENTEPE PLAJI, BELEDİYE VE HALKIN KULLANIMINA VERİLECEK DENİLDİ, BUGÜN OLDU GERÇEKLEŞMEDİ"
20 km'ye yakın sahil şeridi olan Esentepe Belediyesi'ne halk plajının hükümet tarafından hala daha tahsis edilmemesinin bir diğer sorun olduğunu kaydeden Erdal Barut, bu konuda yaklaşık 5-6 yıldır ciddi çalışmaları olmasına ve TC Büyükelçiliği'nin bu konuda maddi katkı koymasına rağmen bu plajın hala daha Esentepe halkının ve belediyenin kullanımına verilmediğini ifade etti.

"BÜTÜN GİRİŞİMLERİMİZ SONUÇSUZ KALDI"
Belediye olarak yaptıkları girişimler ve sorunların çözümü noktasında hükümet ve Devletin yetkili makamlarında yetkili bulmanın mümkün olmadığına da dikkati çeken Barut, muhalefet partinin belediye başkanı olmanın zorluklarından da bahsetti.

"KÖY MERKEZLERİNDEKİ İŞ YERLERİNİN ANAYOLA TAŞINMASINI SAĞLAMAK İÇİN PROJELERİMİZ VAR"
Esnafı kalkındırmak için yaptıkları girişim ve projelerden de söz eden Barut şöyle konuştu:
"Belediye olarak dedik ki bölgemizden geçen ve her gün yoğunluğu artan Kuzey Sahil Yolu'nun bölgemizin ekonomisine katkısı olması için köy merkezlerinde kalan işyerlerini anayol üzerindeki devlet arazilerinden bazılarına taşıyalım. Hedefimiz bu. Esnafımız kalkınacak. Bu sadece esnafa değil, ticareti düşünen herkesi iş yeri sahibi yapacak."

"İSTEK VE BEKLENTİLERİMİZ BİREYSEL DEĞİL, TOPLUMSALDIR"
Belediye ve bölge halkı olarak isteklerinin bireysel değil, toplumsal olduğuna işaret eten Esentepe Belediye Başkanı Barut, sözlerini şöyle sürdürdü:
" Burada devletten para istemiyoruz, ne kırsal kesim arsaları ne plajla ilgili ne işyerleriyle ilgili para istemiyoruz. Sadece devletin malını bu projelerin bize kullandırmalarını istiyoruz. Parayı da, kaynağı da, finansmanı da bizler çözecektik. Bu üç konu çok önemliydi.
Toplumsal konularla ilgili partisi ne olursa olsun bu konularla ilgili lehte çalışmaya davet ediyorum."

ESENTEPE HALKI, HALK KÜRSÜSÜ'NDE KONUŞTU:

HALK:
"ESKİDEN TOPLUMSAL DÜŞÜNÜRDÜK ŞİMDİ BİREYSEL"
"Eskiden toplumsal düşünürdük şimdi bireysel. Herkes kendi içine kapanır. Eminim hepimizin bir derdi var. Ekonomi battı. Santral sorunumuz var bir olup halledemedik."

HALK:
"HÜKÜMETİN İCRAATLARINDAN HİÇ MEMNUN DEĞİLİZ"

"Hükümetin icraatlarından hiç memnun değiliz. Koltuklar rahat geldi kalkmıyorlar da. Yaptıklarından yüzleri kızarmıyor. Yüzlerinin astarı yok. Ne olacak güzel ülkemin hali."

HALK:
"NE OLACAK BU AFETZADELER"

"Doğal afette çok zarar gördüm. Ne olacak bu afetzedeler. Kendim gittim bankadan para çektim. Yetmedi. Hala daha sorun var. Diğer bölgelerde de aynı. Birçok insanın zararı karşılanmadı."

HALK:
"ELEKTRİK SANTRALİNİN BACASINA GEREKLİ OLAN FİLTRE TAKILSIN"

"Bölge olarak en büyük sıkıtımız Elektrik Santralinin bacasının verdiği korkunç zarar. Bu sorun yalnızca Esentepe halkının değil, bütün Çatalköy'ün, Girne'nin sorunu. Yetkililer neden bu sorunu çözmekten bu kadar aciz. Son zamanlarda bölgemizde bu zehir nedeniyle doğru dürüst meyve bile yetişmiyor. Bu santral zehirinin biran önce bitmesini istiyoruz. Bu sorundan kurtulmak için öyle çok büyük maliyetlere de ihtiyaç yok. Santralin bacasına gerekli olan filtrenin takılmasıyla bu sorun aşılır. Aşılsın ve bölgemiz bu kirli havadan arınsın."

HALK:
"ÜLKEMİZDE NEREDEYSE 10 KİŞİDEN BİRİ KANSER"

"Ülkemizde neredeyse 10 kişiden biri kanser. Peki buna sebebiyet veren nedir? Tabiki denetimsizlik. Keşke denetimler çok sıkı yapılsa da biz bu kanser illetine rastlamasak. Ancak ne mümkün. Bugün ülkemize kontrolsüz kimyasal ilaçlar girebiliyorsa, halkımız da bilinçsiz bir şekilde bu ilaçları kullanabiliyorsa sonuçta biz bu kanser illetinden kurtulamayacağız. Bugün hükümet eden UBP'ye buradan sesleniyorum. Ya görevlerini tam yapsınlar, yada bırakıp gitsinler."

HALK:
"CUMHURİYET MECLİSİ'NDE ESENTEPE İLE İLGİLİ VEYA ELEKTRİK SANTRALİ İLE İLGİLİ HİÇ BİR KONUŞMA VE TUTANAK VARMIDIR?"
"Her seçim dönemi tüm siyasi yetkililer köyümüze ziyaret gerçekleştirir. Ancak seçim biter bitmez bizde unutuluruz. Buradan soruyorum, Cumhuriyet Meclisi'nde Esentepe ile ilgili veya Elektrik Santrali ile ilgili hiç bir konuşma ve tutanak varmıdır? Tabiki yoktur. Neden? Çünkü biz siyasilerin umurunda dahi değiliz."

HALK:
"BU HALKIN BU KADAR ÇOK PARASI VARSA DURUMU NEDEN BU KADAR VAHİM"

"Haspolat-Ercan Yonca Kavşağı Yolu Temel Atma Töreninde konuşan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Akça;Kıbrıs Türk halkının bankalarda 9 milyar TL tutarında mevduatı olduğunu söyledi.Ayrıca "Bu 9 milyar TL KKTC'yi uçurur" dedi. Bu halkın bu kadar çok parası varsa durumu neden bu kadar vahim."

HALK:
"DEVLET HASTANELERİNİN ÜCRETLENDİRİLMESİ KARARINDAN DÖNÜLSÜN"

"Benim gündemimde Devlet Hastanelerinin ücretlendirilmesi konusu var. 20 yıldır sosyal sigortasını yatıran bir yurttaşım. Sağlık kartıma rağmen bana devlet hastanelerinde ücret ödemem gerektiğini söylüyorlar. İyi peki ama biz neden sigortalı olduk o halde? Sorarım.
Günü ve zamanı geldiğinde devletin hizmetlerinden yararlanmak için değil mi?
Bu üzüntü verici ve ben bu duruma tepki gösteriyorum. Devletin sağlık politikası çökmüştür, ekonomik krize rağmen sigortasını yatıran vatandaş mağdur edilmiştir. Bu konuda muhalefetin bir kamuoyu yaratıp, hükümetin almış olduğu bu yanlış kararından vazgeçmesini sağlamasını istiyorum."

HALK:
"GENÇLER İŞSİZ VE UMUTSUZ"

"Ülkemizin büyük bir çoğunluğu genç kesimden oluşuyor. Ancak ülkede gençlerin gelecekten beklentisi kalmadığını görüyorum. Herkes umutsuz. Gençlerin en birincil sorunu işsizlik. Bu ülkenin genelindeki sorun, ancak Esentepe'de bu çok daha büyük sıkıntı. Çünkü belde de tüm gençlerimiz işsiz.
Beldemiz turizm beldesi olarak geçiyor. Ancak turizme dayalı, hiçbir turistlik tesis ve işletme yok. Özel sektöre devlet tarafından yapılan bir çok teşvik programları var ancak bunlar merkezi bölgelerde geçerli oluyor. Bizim gençlerimizin de teşviklendirilmesini istiyoruz."

HALK:
"EN BÜYÜK SIKINTIMIZDAN BİRİ DE KONUTSUZLUK"

"Esentepe çoğunlukla gençlerden oluşuyor. Her genç belli bir yaştan sonra yuva kurup evlenmek istiyor. Ancak en büyük sıkıntımızdan biri de konutsuzluk. Her siyasi parti seçim döneminde kırsal kesim arsası vereceğini söyledi, yıllar geçti hala bir sonuç çıkmadı. Anne ve babaların da evlatlarına konut yapacak imkanları yok. Medyadan takip ediyoruz şu bir kaç ay içerisinde bir sürü bölgeye kırsal kesim arsası dağıtıldı. Kırsal kesim arsasının ilk sözü bu köyde bu halka verilmişti."
Ben 20'li yaşlarımdaydım kırsal kesim arsası sözü verildiğinde şuan 40 yaşındayım hala dağıtılacak. Daha fazla dayanacak durumda değiliz, arsalar boşta duruyor, gençler perişan biran önce karar uygulanmalı."

HALK
"SİYASETE VE SİYASETÇİYE GÜVENİMİZ KALMAMIŞTIR"

"Siyasete ve siyasetçiye güvenimiz kalmadı. Buradan tüm siyasilere sesleniyorum, halk artık bilinçlenmiştir. Boş vaadlere prim verecek değildir. Lütfen rica ediyorum seçim dönemi boş vaadlerle kapımıza uğramasınlar, önce verdikleri sözleri yerine getirsinler."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.