İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Haspolat Arıtma Tesisi'ne üç adet doğal arıtma tesisi

Haspolat Arıtma Tesisi'ne üç adet doğal arıtma tesisi

Uzun süredir toplumum gündeminde yer alan ve Haspolat Atıksu Arıtma Tesisi'nden kaynaklanan kirlilik ile Gazimağusa Belediye Başkanı'nın dereyatağını kesmesi ile ilgili Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı tarafından açıklama yapıldı.

Yayın Tarihi: 04/02/13 14:04
okuma süresi: 5 dak.
Haspolat Arıtma Tesisi'ne üç adet doğal arıtma tesisi
A- A A+

Açıklamaya göre, kırk yıldır ülkemize hizmet veren Haspolat Arıtma Tesisi, şuanda %70 Rum kesiminden ve %30 KKTC kesiminden olmak üzere 27.000 m3 / Gün kentsel atık suyu arıtmaktadır.

Hem Güney'de hem de ülkemizde artan nüfusun ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalan tesis için, Avrupa Birliği finansmanı ile Haspolat Arıtma Tesisine ek olarak tüm Lefkoşa'nın atıksuyunu bertaraf edecek yeni bir arıtma tesisi inşa edilmiştir.

Şuanda, 27.000 m3 / Gün 'ün 15.000 m3/Gün mevcut tesisde arıtılmakta iken, 12.000 m3/Gün kentsel atıksu ise deneme amaçlı olarak AB tarafından finanse edilerek inşaa edilen tesiste arıtılmaktadır.

Söz konusu yeni tesis Ocak ayından itibaren deneme amaçlı olarak devreye girmiştir.

Üstel: "Şu anda Haspolat Arıtma Tesisi Tam Randımanlı Olarak Çalışmaktadır..."

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel; "2013 Ocak ayında AB tarafından finanse edilen arıtma tesisinin deneme amaçlı devreye girdiğine vurgu yaparken, "12.000 m3/Gün kentsel atıksu yeni tesiste, 15.000 m3/Gün ise mevcut tesisde arıtılarak Köprülü Göleti'ne verilmektedir, dolayısıyla Haspolat Arıtma Tesisi şuanda tam randımanlı olarak hizmet vermekte ve atık suları temiz olarak dereye aktarmaktadır" dedi.

En büyük sorunlardan birinin Lefkoşa – Gazimağusa güzergâhında bulunan köy ve kasabalardaki eksik kanalizasyon altyapısı olduğuna vurgu yapan Üstel, "Yerleşim yerlerinden ve askeri bölgeleden çıkan atıksular, kaçak olarak vidanjörlerle dere yataklarına dökülmektedir. Bunu Sağlık Bakanlığına bağlı Devlet Laboratuvarı'nın yapmış olduğu analizlerden de anlayabiliyoruz. Çıkış suyu temiz ancak bölge bölge kirlenmeler var " dedi.

Geçtiğimiz günlerde Haspolat Atıksu Arıtma Tesisi'nden kaynaklanan kirlilik ile ilgili, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Merkez Kaymakamı Salih Gökpınar ve Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer'in katıldığı geniş kapsamlı bir toplantı sonrasında bölgede denetim gerçekleştirildiğini de hatırlatan Üstel, "Toplantı sonucunda bölgeye daha önce de Çevre Koruma Dairesi'nin çalışmaları ile Çamlıbel ve Çatalköy Bölgesi'ne yapılan doğal arıtmalara benzer üç adet doğal arıtma tesisinin kurulması kararı da alınmıştır" dedi. Önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılarak, Haziran veya Temmuz ayında tesislerin hizmete girmesinin hedeflendiği ve bu sorunun da büyük ölçüde çözüleceğine de değinen Üstel, çalışmalarının son hızla devam ettiğini belirtti.

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı'na bağlı Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer; "Daha önce söz verdikleri gibi bölgede yapılan analiz sonuçlarını basınla paylaşıltıklarını belirterek, ekte görülen analiz sonuçlarından da anlaşılabileceği gibi; çıkış da temiz olan atıksuyun bölge bölge kirlendiğini" belirtti. Özellikle Köprülü Barajından sonraki güzergâh çıkış suyunda kirlilik olmadığını da belirten Ünlüsoyer, konun takipcisi olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Bölge bölge tesbit edilen kirlenmenin kaçak vidanjör atıklarının izinsiz dere yataklarına döktükleri atıksulardan kaynaklandığını belirten Ünlüsoyer; " Vidanjör atıkları dere yataklarına değil, çöp alanlarına dökülmelidir" dedi.

Geçtiğmiz hafta bölgede yapılan denetimde yaşanan en büyük sorunun kaçak vidanjörlerin yarattığı sorun olduğunu söyleyen Ünlüsoyer, "Vidanjörler kaçak olarak, Kanlıköy Deresine atık su dökmektedir, bölge Belediye Başkanları ile görüşülerek, bölgedeki denetim artırılacaktır ve gerekli durumlarda söz konusu vidanjör sürücü veya sahiplerine cezai işlem uygulanacaktır" dedi.

Ünlüsoyer ayrıca; Bölgede yapılması planan doğal arıtmalar ile ilgili Yer tespit çalışmalarımız bitmiştir, ihale sürecinden sonra çalışmalarımız hız kazanacaktır" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.